xarths_xanthis

Παραλιάκο Δήμο με πρωτεύουσαν τα Άβδηρα ζητά η αντιπολίτευση

13 Απριλίου 201012:34

xarths_xanthisΤο γεγονός της συνένωσης του Δήμου Αβδήρων με βάση το Σχέδιο Καλλικράτης και τη μεταφορά της έδρας του στη Γενησέα, όπως προβλέπεται πιθανότατα, φαίνεται ότι αποτελούν την εστίας της κριτικής, τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και για την αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων.

Στο κείμενό της αντιπολίτευσης και της Δ.Ο ΠΑΣΟΚ του Δήμου Αβδήρων Νομού  που Ξάνθης κοινοποιήθηκε στον κ. Πρωθυπουργό, στον κ. Υπουργό Εσωτερικών, στο κ. Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην κα Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης, στο κ. Συντονιστή της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, ζητείται ένας παραλιακός Δήμος με πρωτεύουσα τα Άβδηρα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Παρακολουθώντας το δημόσιο διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει με αφορμή τη διοικητική μεταρρύθμιση ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και έχοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης του Δήμου μας ως Αντιπολίτευση, θεωρούμε σκόπιμο να εκφράσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας σε ότι μας αφορά.

Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα μια νέας αποκεντρωμένης ευέλικτης και πλούσιας σε αρμοδιότητες και πόρους τοπικής Αυτοδιοίκησης, που λειτουργεί με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Πιστεύουμε ότι μέσα από το νέο διοικητικό μοντέλο και τις συνενώσεις των Δήμων που αυτό θα επιφέρει, θα επιτευχθούν πολλοί από τους στόχους που τίθενται για αναβάθμιση ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

 Σε ενδεχόμενη συγχώνευση του Δήμου μας υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου διευρυμένου παραλιακού Δήμου με όνομα Δήμος Αβδήρων και έδρα τα Άβδηρα, αναβιώνοντας έτσι και την αρχαία ιστορία  βάση της οποίας η Πόλη κάλυπτε όλη την παράκτια ζώνη. Δημιουργείται έτσι ένας Δήμος με μεγάλες δυνατότητες προώθησης της πράσινης ανάπτυξης μέσω των γεωθερμικών πεδίων Κεσσάνης και Ερασμίου, με προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο τόξο Νέστος – Δέλτα Νέστου – Παραλίες – Αρχαιολογικοί χώροι – Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων – Λίμνη Βιστωνίδα και στα δύο λιμάνια Πόρτο Λάγους και Αβδήρων. Το σενάριο αυτό επιτυγχάνει μια άριστη πληθυσμιακή ισορροπία που εγγυάται την ομαλή συμβίωση. Επιτυγχάνεται δε η παροχή υπηρεσιών ποιότητας στους δημότες (Κέντρο Υγείας – ΕΛΤΑ – Τράπεζα – Αρχαιολογικό Μουσείο – Λιμενικός Σταθμός – Κλειστό Αθλητικό Κέντρο – Γυμνάσιο Λύκειο – Παραδοσιακοί Ξενώνες – Παραδοσιακές Ταβέρνες) αφού τα Άβδηρα ως έδρα του νέου Δήμου βρίσκονται στο κέντρο των συγχωνευμένων περιοχών προσφέροντας εύκολη πρόσβαση  σε όλους τους οικισμούς λόγω του άρτιου οδικού δικτύου.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταθέσουμε τον εξής προβληματισμό:

Υπάρχουν κάποιοι Δήμοι ελάχιστοι αριθμητικά στην επικράτεια που λόγω της ιστορίας  και του πολιτισμού τους δημιουργούν μια τοπική υπεραξία, ικανή να ωθήσει αναπτυξιακά τόσο τους ίδιους όσο και τους Νομούς στους οποίους ανήκουν.

Μέσα από μια υποτιθέμενη  συγχώνευση όμως για τους Δήμους αυτούς, υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η ταυτότητά τους, να μειωθεί η ιστορική και πολιτιστική τους δυναμική, να χαθεί το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτούς και για τις περιφέρειες τους.

Εάν τέτοιοι προβληματισμοί υπάρχουν  μέσα στην Κυβέρνηση ή στο Κόμμα που εκπροσωπούμε ή στην κοινωνία των πολιτών που αφουγκραζόμαστε και υπάρχει σχεδιασμός, ώστε Δήμοι με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά να παραμείνουν αυτούσιοι ως στρατηγική επιλογή, τότε θα θέλαμε και ο Δήμος μας αυτός των Αβδήρων, η ιστορία του οποίου είναι γνωστή, να παραμείνει ως έχει διατηρώντας ακέραιη τη δυναμική να αποτελέσει το αναπτυξιακό πλεονέκτημα για όλο το νομό της Ξάνθης.

 

Με τιμή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα μέλη της Δ.Ο Δήμου Αβδήρων

Σαλτούρος Παναγιώτης

Ξανθόπουλος Σωκράτης

Κίσσας Δημήτρης

Καρακώστας Αναστάσιος

Μπαλαμπανίδης Γεώργιος

Κίσσας Κωνσταντίνος

Μπαρμπούνης Νικόλαος

Χατζηπαπαδόπουλος Παντελής

Μηχαηλίδης Φώτης

Θεοχάρη Μαρία

Μόστραλης Ευάγγελος»

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr