dhmos_stauroupolhs

Απολογισμός δράσεων τετραετίας από το Δήμο Σταυρούπολης

7 Απριλίου 201013:03

dhmos_stauroupolhsΈνα σύντομο απολογισμό των δράσεών της επιχειρεί η δημοτική αρχή της Σταυρούπολης με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, όπου αναφέρεται και στον άμεσο προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή , από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, με διορατικότητα και μακροπρόθεσμους στόχους έθεσε ως βασική προτεραιότητά της τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. H σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

            “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας  διαθέτει ελάχιστα μέσα και επιπλέον καμία σχεδόν ευθύνη για την άσκηση κοινωνικής πρόνοιας. Η Κεντρική Αυτοδιοίκηση δε, με δομές που στηρίζονται σε κοινωνικές πραγματικότητες άλλων δεκαετιών, δε φρόντισε να αναπροσαρμόσει τους στόχους της στις νέες συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί. Οι πολίτες, ωστόσο, είναι λογικό για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων τους να απευθύνονται στην εκάστοτε δημοτική αρχή, καθώς η φράση «Όλα τα παράπονα στον δήμαρχο» δεν αποτελεί μόνο σύνθημα αλλά και ξεκάθαρη ανθρώπινη θέση. Αν ο πυρήνας της αυτοδιοίκησης είναι ο πολίτης, ο στόχο της θα πρέπει επίσης να είναι η επίλυση και των κοινωνικών του προβλημάτων.

            Εμείς, λοιπόν, με ελάχιστα εργαλεία και υποδομές υφάναμε ένα πλέγμα ενεργειών και δράσεων. Αφετηρία όλων των κινήσεών μας αποτελεί η απλή αλλά ουσιαστική διαπίστωση ότι η  τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προανέφερα αποτελεί ένα σύστημα αξιών, που υπηρετεί τον άνθρωπο. Είναι προτιμότερο πολλές φορές – κι αυτό ας μην αποτελέσει λαϊκισμό για τους δύσπιστους – να γίνεται ένας δρόμος μικρότερος κατά ένα μέτρο και να στηρίζονται με πολλά «μέτρα ψυχής» οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για το σκοπό αυτό:

  • Συστήσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας.
  • Αυξήσαμε στο διπλάσιο τις θέσεις εργασίας στο Δήμο και στα ΝΠΙΔ με τη χρήση διαφόρων προγραμμάτων.
  • Δημοπρατούνται οι εργατικές κατοικίες, όπου θα στεγαστούν είκοσι (20) οικογένειες ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώ θέτουμε ως στόχο τη δημιουργία άλλων είκοσι (20) στους οικισμούς Κομνηνών, Δαφνώνα, Νεοχωρίου και Καρυοφύτου.
  • Με τον θεσμό του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και με εταιρική ευθύνη διανέμονται καθημερινά 25 μερίδες φαγητού σε συνδημότες μας. Επιτυχία του θεσμού αποτελεί εξάλλου και η μηνιαία διανομή τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης σε 50 περίπου οικογένειες, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μεταναστών, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά πως η ανθρωπιά δεν διακρίνει προέλευση, καταγωγή αλλά προσφέρεται απλόχερα «με της καρδιάς το ψήλωμα». Εξάλλου στις δύσκολες για τη χώρα οικονομικές συγκυρίες δεν θα υπάρξει διάκριση αλλά όλο το κοινωνικό οικοδόμημα θα πληγεί αδιακρίτως.
  • Ενισχύσαμε το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του.
  • Κάνουμε χρήση της Τηλεϊατρικής σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο υγείας. Εξάλλου σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνεργαζόμενοι με το διαδημοτικό σύστημα υγείας, τα κόμματα και το Δ΄ Σώμα Στρατού πραγματοποιούνται εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και ενημερώσεως με ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας.
  • Ενισχύουμε τις δράσεις όλων των συλλόγων και φορέων του δήμου.
  • Ερχόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους απόδημους συμπολίτες μας μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας μας.
  • Θέσαμε σε λειτουργία ένα Κέντρο Υποδοχής Επενδύσεων βοηθώντας έμπρακτα όλους τους υποψήφιους επενδυτές.
  • Στηρίζουμε πολλαπλά και άμεσα την επιχειρηματικότητα, καθώς γνωστοποιούμε καινούρια προγράμματα σε πιθανούς επενδυτές, ενώ λειτουργεί και γραφείο Τουριστικής προβολής της περιοχής.
  • Θέσαμε σε εφαρμογή προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Ν.Π. του Δήμου. Η μέριμνα άλλωστε για κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όταν αυτή έχει ως αφέτη την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί παράδειγμα για κάθε πολίτη.
  • Πολλαπλασιάσαμε τις δραστηριότητες και τις ενέργειες του Κ.Α.Π.Η. του δήμου μας. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, και όχι μόνο, μέσα από οργανωμένες προσπάθειες, αφήνουν πίσω τη μοναξιά και τον μικρόκοσμό τους κι εντασσόμενοι σε ομάδες, νιώθουν περισσότερο χρήσιμοι και λιγότερο αποκλεισμένοι.
  • Άμεσα δε αντιδράσαμε σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών  (όπως πυρκαγιές κατοικιών) δείχνοντας πέρα για πέρα το κοινωνικό μας πρόσωπο σε μια ιδιαίτερα «απρόσωπη» εποχή.
  • Κι επειδή το σύνολο των σημερινών προκλήσεων και δυσχερειών καθιστά όσα αναφέρθηκαν ελάχιστα, φρόνιμο είναι να στρέψουμε τη σκέψη μας στην ουσία των πραγμάτων. Τα πρώτα βήματα σε κάθε προσπάθεια αποτελούν τις δομές εκείνες για να στηριχτεί περαιτέρω το κοινωνικό οικοδόμημα. Κι αν οι τωρινές δράσεις είναι η αρχή, οι μελλοντικοί στόχοι μας (συν Θεω και Καλλικράτει) είναι περισσότερο εμπνευσμένοι. Έτσι έχουμε την πρόθεση :
  1. να στηρίξουμε την μονογονεϊκή οικογένεια
  2. να δώσουμε ανάσα στην πολύτεκνη οικογένεια
  3. να στηρίξουμε τις οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους
  4. να καθιερώσουμε τη χρήση του συστήματος τηλεειδοποίησης – κουμπί SOS από τους μοναχικούς ηλικιωμένους σε περιπτώσεις ανάγκης   
  5. να αποτελέσουμε έρεισμα και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι νεφροπαθείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες .

            Έχουμε την ελπίδα πως η πραγματικότητα όλων των συνδημοτών μας αλλά και το μέλλον τους θα στηριχτεί σε πιο ανθρώπινες βάσεις και τη βεβαιότητα πως η κοινωνική συνοχή θα αποτελέσει όχι μόνο ευχή αλλά και βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.           

** Η χρηματοδότηση των παραπάνω ενεργειών θα πραγματοποιηθεί με έσοδα που θα αποκομίσει ο Δήμος μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και από την λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στο Αχλαδόβουνο”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr