kokla_theodora

Στην Καβάλα βρέθηκε η Περιφερειάρχης

31 Μαρτίου 201020:47

kokla_theodoraΣτην Καβάλα βρέθηκε την Τρίτη η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα.

Στη γειτονική πόλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στη Νομαρχία Καβάλας υπό την Γενική Γραμματέα, παρουσία του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, στελεχών της αυτοδιοίκησης κι εκπροσώπων των Επιμελητηρίων. Στη συνέχεια, η Περιφερειάρχης συμμετείχε σε σύσκεψη με την ΤΕΔΚ  Καβάλας, όπου οι δήμαρχοι έθεσαν τις προτεραιότητές τους για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς επίσης για τον ΘΗΣΕΑ.

Με το πέρας της σύσκεψης στη νομαρχία η κ. Κόκλα προχώρησε στην εξής δήλωση: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την προγραμματισμένη από καιρό συνάντηση με τον νομάρχη. Ήταν μια συνάντηση εργασίας που στόχο είχε την ενημέρωσή μου για τα έργα που αποτελούν προτεραιότητες της περιοχής.

Ο κ. νομάρχης κάλεσε και παραγωγικούς φορείς. Αυτό μού έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσω μια εικόνα όχι μόνο για τα έργα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου, αλλά και για τα έργα που τίθενται ως προτεραιότητα στον νομό Καβάλας και  αφορούν και άλλα υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδικότερα το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση, είναι τα έργα που θα επιλεγούν για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και να συνδράμουν στην ανάπτυξη της περιοχής να είναι έργα που θα έχουν συνέργεια και θα μεγιστοποιήσουν το παραγόμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής και σε μια κατεύθυνση που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα. Οι υποδομές αφορούν σε έργα που είναι απαραίτητα για μία περιοχή, που βελτιώνουν το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά επιπλέον θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην ανάπτυξή μας και έργα που θα δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η κ. Κόκλα χαρακτήρισε ως παραγωγική τη συνάντηση και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολικών μονάδων που ιδιαίτερα ενδιαφέρει το νομό Καβάλας.

«Η ένταξη των σχολικών μονάδων ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας μη νόμιμης κι αυτό γιατί αφορούσε μια προκήρυξη που είχε ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ο όρος της προκήρυξης προέβλεπε διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης σε μια διάρκεια υποβολής προτάσεων τριών μηνών. Λόγω της προεκλογικής περιόδου οι τρεις μήνες έγιναν 27 μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις, έτσι όπως αρχικά προέβλεπε η διαδικασία. Αυτό οδήγησε σε ένα μη νόμιμο αποτέλεσμα και έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα υλοποίησης των ίδιων των έργων.

Επαναπροκηρύξαμε το συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 18 εκ. ευρώ και ήδη υποβλήθηκαν προτάσεις από διάφορους φορείς, ύψους 24 εκ. ευρώ». Ανακοίνωσε ότι  επιπλέον των 18 εκ. ευρώ έχουν διασφαλίσει, δείχνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον της περιφέρειας για τις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, το ποσό των 10 εκ. ευρώ από πρόσθετους πόρους του ΕΣΠΑ, γεγονός που δίνει την δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις σε μια δεύτερη φάση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Για τα έργα σχολικής στέγης, η κ. Κόκλα θέλησε να διευκρινίσει ότι η επιλογή διέπεται από την αρχή της συγκριτικής αξιολόγησης σύμφωνα με την οποία τα έργα βαθμολογούνται και ιεραρχούνται.

Σχετικά με τις πληρωμές των εργολάβων για τα έργα που υλοποιούνται, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας είπε πως τώρα που ο πρωθυπουργός έχει διασφαλίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει ο δανεισμός της χώρας, θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για να δοθούν στα έργα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχουν βρει.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα στην παρούσα οικονομική συγκυρία με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ πως θα δοθούν χρήματα και τα έργα θα ξεμπλοκάρουν».

Σε σχέση με τον «Καλλικράτη», η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας εξήγησε πως δεν αλλάζει τίποτα για τα έργα που προγραμματίζονται. «Αυτό που θα αλλάξει είναι ο αριθμός των δήμων και όχι των έργων» είπε χαρακτηριστικά.

Αποτιμώντας τη συνάντηση με τους πολιτικούς και τους παραγωγικούς φορείς, εξήγησε ότι ο ρόλος της εστιάζεται στο να συνεκτιμήσει όλα τα έργα που υποβάλλονται από όλους τους νομούς της περιφέρειας ΑΜ-Θ. «Θα επιλέξουμε αυτά που θα δώσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη του εκάστοτε νομού και συνολικά της περιφέρειας. Χρήματα υπάρχουν και υπερκαλύπτουν τα διαθέσιμα ποσά από το ΕΣΠΑ αυτή την στιγμή» κατέληξε.

-Σύσκεψη στην ΤΕΔΚ

Κατά την σύσκεψη στην ΤΕΔΚ έγινε η τοποθέτηση των έντεκα δημάρχων του νομού Καβάλας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ σε σχέση με τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και τα έργα που οι δήμοι σχεδιάζουν. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και στην ανάγκη να ανταποκριθούν οι δήμοι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλεισίματος του Γ΄ ΚΠΣ και να υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς το πρόγραμμα κλείνει λογιστικά στις 30 Απριλίου.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο της σύσκεψης, ότι πέτυχαν να διασφαλίσουν πόρους από άλλα τομεακά προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κάναμε μια μεταφορά πόρων στο ΕΣΠΑ. Καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ότι στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων κάναμε τα μέγιστα αναφορικά με την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα το υπουργείο να δεσμευτεί να εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα μια δαπάνη της τάξης των 30 εκ. ευρώ αναφορικά με τη  χρηματοδότηση της ενδιάμεσης φάσης». Τέλος, η κ. Κόκλα τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουν οι δήμοι τους ρυθμούς τους, με σκοπό να ενταχθούν στο φορέα διαχείρισης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr