xanthi_fota_nixta

Συμβολική και όχι ουσιαστική η μείωση στην Ώρα της Γης

30 Μαρτίου 201008:08

xanthi_fota_nixtaΠερισσότερο συμβολικός και όχι ουσιαστικός ήταν ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας για την Ώρα της Γης, σύμφωνα με τους ειδικούς της ΔΕΗ.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ιδιαίτερα μικρή μείωση της κατανάλωσης που παρατηρείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα 60 λεπτά της ώρας όταν οι πολίτες που συμμετέχουν κλείνουν τα φώτα.  Όπως σημείωσε μιλώντας στο XanthiPress.gr ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ξάνθης Βασίλης Σαρρής επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ακριβή στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο από το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), εντούτοις η τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ μπορεί να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαρρή, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου φωτισμού, γεγονός που απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας και καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Από τα συνολικά 60 Μεγαβάτ που αποτελεί τη συνολική κατανάλωση του Νομού Ξάνθης, οι κολώνες του δημόσιου φωτισμού καταναλώνουν περίπου 3 Mεγαβάτ, δηλαδή το 5% του ρεύματος που καταναλώνει η περιοχή Ξάνθης.

 Άρα υπολογίζεται ότι το ρεύμα που εξοικονομείται από τις κατοικίες του Νομού, είναι αισθητά μικρότερο και δεν αποτελεί ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης. «Δυστυχώς, σημειώνει ο Βασίλης Σαρρής, οι γραμμές του δημόσιου φωτισμού είναι ενιαίες και δεν μπορούν να διαχωριστούν. Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να σβήνουμε τις κολώνες του φωτισμού ανά μία, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας και να εξοικονομήσουμε περίπου 1,5 Μεγαβάτ, μέγεθος που θα αποτελούσε ουσιαστική μείωση.»

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία δεν έχει σαν πρακτικό αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά μια συμβολική έκφραση διαμαρτυρίας για τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Στην περίπτωση της χώρας μας είναι περισσότερο μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης που αποτελεί ζητούμενο αφού βρίσκεται σε ύπνωση. Βέβαια καθώς δαπανείται μεγάλη προσπάθεια για την κινητοποίηση της συγκεκριμένης ώρας, ίσως είναι πιο ουσιαστικό για το περιβάλλον να καταπολεμηθεί η άσκοπή κατανάλωση ενέργειας που πλήττει την οικιακή και την εθνική οικονομία όλο το χρόνο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr