filippo_diki

Εικονική δίκη στους Φιλίππους με τις πιο γνωστές Νομικές Σχολές

27 Μαρτίου 201007:50

filippo_dikiΟι σπουδαιότερες σχολές Νομικής συμμετέχουν στην εικονική δίκη των Φιλίππων που αφορά συμφωνία για την αγορά δούλων στο Βυζάντιο.

Ο όρος swap δεν είναι ένα “φρούτο” της σημερινής εποχής της παγκοσμιοποίησης των αγορών. Ήδη από την εποχή του Ιουστινιανού χρησιμοποιούσαν συμβάσεις commodity swap, για να ρυθμίσουν το εμπόριο δούλων. Μια τέτοια υπόθεση θα εξετάσουν διακεκριμένοι φοιτητές Νομικής από τις σημαντικότερες Νομικές σχολές της Ευρώπης.

Ο 3ος διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου δεν πραγματοποιείται στα αμφιθέατρα του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, αλλά στη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και στο Ιμαρέτ της Καβάλας. Ξεκίνησε σήμερα, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Μαρτίου και είναι ανοικτή στο κοινό.
Η σύλληψη της ιδέας για τη διοργάνωση εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου έγινε στην Οξφόρδη από τη Δρ Helen Scott και τον Πασχάλη Πασχαλίδη ως μέρος της διδασκαλίας του Ρωμαϊκού Δικαίου στους προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής. Η εικονική δίκη φιλοξενείται για τρίτη χρονιά στους Φιλίππους, εκεί όπου το 42 π.Χ. δόθηκε η ομώνυμη μάχη μεταξύ των επίδοξων διαδόχων του Ιουλίου Καίσαρα, που καθόρισε την πορεία της Ρώμης. Η Αγορά με τα αρχεία (tabularium), τη βιβλιοθήκη, τους ναούς, την κουρία, τη ρωμαϊκή βασιλική (που πιθανώς στέγαζε το δικαστήριο) και την εξαιρετική θέα εντυπωσιακών εκκλησιών της ιουστινιάνειας περιόδου συνιστούν τον ιδανικό τόπο για την αναβίωση της χρήσης του Ιουστινιάνειου Κώδικα.
Την εικονική δίκη διοργανώνουν το Ινστιτούτο Μωχάμετ Αλή για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (ΙΜΑΡΕΤ) και ο δήμος Φιλίππων. Συμμετέχουν οι Νομικές σχολές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ από το Ηνωμένο Βασίλειο, του Τρίερ και του Τίπιγκεν από τη Γερμανία, της Λιέγης από το Βέλγιο, της Βιέννης από την Αυστρία, της Νάπολης από την Ιταλία και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εμπρός της Γης οι κολασμένοι
Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 557 μ.Χ. κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (527 – 565 μ.Χ.). Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο αδέρφια, τα οποία συνάπτουν μια συμφωνία για την αγοραία τιμή των δούλων, όπως αυτή θα προσδιοριζόταν ύστερα από την πάροδο ενός έτους (commodity swap), με κρυφό στόχο να καταστρέψει τον άλλον. Οι αντιστοιχίες του τότε με το σήμερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Τα δύο αδέλφια προσπάθησαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σχετικά με το αν το δουλεμπόριο είναι ηθικό ή όχι, με χορηγίες(!) για τη δημιουργία αντίστοιχων εδρών στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, το σενάριο περιλαμβάνει μια επιδημία “γρίπης των δούλων” και μια απεργία λιμενεργατών στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να προσληφθούν δούλοι ως αντικαταστάτες, και ελλείψει προσφοράς η τιμή τους εκτοξεύθηκε. Στο τέλος του έτους, οπότε έληξε η συμφωνία, τα αδέλφια στράφηκαν με αγωγές ο ένας κατά του άλλου, αμφισβητώντας τους όρους σχετικά με την αποζημίωση, λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές των δούλων. Εκτός των άλλων, ο ένας αδελφός κατηγόρησε τον άλλον ότι διέδωσε στους δούλους του το τραγούδι “Surgite, vos damnati terrae” (“εμπρός, της Γης οι κολασμένοι”) που κατέληγε με τη φράση “Exercitus servorum, age, surge!” (“πλήθος των δούλων, εμπρός, ξεσηκωθείτε”).

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία
Ρεπορτάζ: Σοφία Χριστοφορίδου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr