DIMOTIKI AGORA PANORAMIKO

Σύσκεψη για την αγορά στη Νομαρχία. Μικρή αύξηση στο κατσικάκι

25 Μαρτίου 201022:00

DIMOTIKI_AGORA_PANORAMIKOΗ καθιερωμένη σύσκεψη μετά  από πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου  Παυλίδη, με θέμα την εύρυθμη λειτουργία και τους ελέγχους στην αγορά, ενόψει των εορτών του Πάσχα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νομαρχία Ξάνθης

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, οι  Προϊστάμενοι των Τμημάτων Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας και Εμπορίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργος  Μπατζακίδης, όπως επίσης οι αρμόδιοι Αντινομάρχες.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν όλο το σύνολο της αγοράς. Διαπιστώθηκε ότι οι Γιορτές του Πάσχα φέτος είναι πολύ νωρίς, γεγονός που σημαίνει ότι τα αμνοερίφια θα είναι μικρότερα, και ότι συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών που οδηγεί σε ταυτόχρονη απορρόφηση ποσοτήτων από ξένες χώρες. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ισορροπία της τιμής μεταξύ παραγωγών, εμπόρων, επαγγελματιών και καταναλωτών.  Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα παράνομης ελληνοποίησης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου. Τονίστηκε ότι το ζήτημα της ελληνοποίησης έχει να κάνει με την ψευδή εμφάνιση στον καταναλωτή ως ελληνικού, ξένου προϊόντος αλλά και την ταυτόχρονη υπερτίμησή του.

Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά. Υπήρξε  ενασχόληση με το θέμα της λαθροσφαγής και της αντιμετώπισης του, όπως επίσης και για την τήρηση των ανάλογων και συμφώνων με τους κανονισμούς συνθηκών σφαγής στα πιστοποιημένα σφαγεία. Δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού με μεθόδους που αντιπαρατίθενται στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Δηλώσεις Γ. Μπατζακίδη

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα της σύσκευψης και σε ότι αφορά στις τιμές ανέφερε ότι τα αρνιά θα κινηθούν στις ίδιες τιμές με πέρυσι ενώ τα ερίφια θα είναι ελαφρώς ακριβότερα για τους γνωστούς λόγους. Επεσήμανε ότι ως κλάδος ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο το φαινόμενα της λαθροσφαγής, του “χωριάτικου κρέατος” που πωλείται από πόρτα σε πόρτα και αποτελεί προϊόν που δεν έχει ελεχγθεί και είναι εξόχως επικίνδυνο.

Παράλληλα,  ανέφερε ότι η τοπική αγορά κρέατος έχει θορυβηθεί με τη φήμη ότι μεγάλη αλυσίδα έχει κλείσει μεγάλη συμφωνία αγοράς με την Κρήτη για αρνιά που θα τιμώνται αισθητά χαμηλότερα από την υπόλοιπη αγορά, ζητώντας νε ελεγχθεί το είδος της διαφημιστικής καμπάνιας που θα γίνει καθώς εκφράζονται φόβοι για παραπληροφόρηση, εφόσον προκειται μόνο για αρνιά και όχι για κατσίκια.

Δηλώσεις Νομάρχη

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης σχετικά δήλωσε: «Επί πολλά χρόνια προσπαθούμε, με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μελών να λειτουργεί κατά το δυνατόν καλύτερα, ισορροπημένα και προς όφελος όλων η τοπική αγορά της Ξάνθης. Εκτός των ενδεδειγμένων ελέγχων προς κάθε κατεύθυνση επιδιώκουμε συνεργασία προς όφελος των ιδίων των παραγωγών και των καταναλωτών. Κάθε χρόνο η αγορά των ημερών του Πάσχα έχει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φέτος είναι πολύ νωρίς και διανύουμε την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων θα συνοδευτούν με αυστηρότατες κυρώσεις.

Τέλος, θέλω να βεβαιώσω όλους τους καταναλωτές ότι η αγορά του Νομού της Ξάνθης είναι υγιής, ανταγωνιστική, με καλές τιμές, και πρέπει όλοι να την προτιμήσουμε. Οι υπηρεσίες μας είναι σε διαρκή εγρήγορση καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών. “

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr