katselh-3-thumb-large

Δέκα ρυθμίσεις για βελτίωση απορρόφησης ΕΣΠΑ

26 Μαρτίου 201022:00

katselh-3-thumb-largeΔέκα βασικές ρυθμίσεις προωθούνται με το νομοσχέδιο «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις»

του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, οι δέκα βασικές ρυθμίσεις που προωθούνται μετά από μια εκτενή διαβούλευση, όπου κατατέθηκαν οι απόψεις 22 τουλάχιστον φορέων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι εξής:

1. Συνάπτονται επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης μεταξύ του Υπουργείου και όλων των Περιφερειών, αλλά και λοιπών Υπουργείων. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σε σχέση με το «Καλλικράτης», με τη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση και τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ακριβώς αυτές οι επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης δίνουν κίνητρα στις Περιφέρειες να συντονίσουν από σήμερα το σχεδιαστικό τους ρόλο, να προωθήσουν τον προγραμματισμό των ενεργειών τους, να εντάξουν μεγάλα ώριμα έργα, που θα έχουν υψηλό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Είναι μια συμφωνία πλαίσιο, η οποία θα μας επιτρέψει και να αποδεσμεύσουμε πόρους και να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος.

2. Καταργείται ο ασφυκτικός μέχρι σήμερα συντονισμός της κεντρικής Διοίκησης σε όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων.
3. Απλοποιούνται οι προκηρύξεις και οι διαδικασίες ένταξης έργων. Διότι τα μικρά έργα μπορούν να είναι και πολύ αποτελεσματικά και αναπτυξιακά. Έτσι, όχι μόνο στηρίζουμε την ανάπτυξη, αλλά βασικά καταργούμε τις υπερκοστολογήσεις που γίνονταν, προκειμένου να ενταχθούν έργα στα πλαφόν που υπήρχαν.

4. Διασφαλίζεται ότι οι δημόσιοι πόροι διατίθενται στοχευμένα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

5. Καταργείται η υποχρεωτική διπλή επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ, που δυσκόλευαν όλες τις διαδικασίες.

6. Προβλέπονται αποκλειστικές προθεσμίες για τις διαδικασίες προληπτικών ελέγχων δημοσίων συμβάσεων.

7. Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος για συμβάσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοτικών Οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων.

8. Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης πορισμάτων ελέγχου από την αρμόδια Αρχή.

9. Επιταχύνεται η επικαιροποίηση των μελετών δημοσίων έργων, καθώς θα μπορεί να γίνεται και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της αναθέτουσας Αρχής.

10. Καταργούνται όλοι οι περιττοί Οργανισμοί, που όπως είπατε κι εσείς αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν λειτούργησαν, όπως είναι οι αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφέρειας, η Ανώνυμη Εταιρεία «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και, με τις σημερινές μας τροποποιήσεις, η «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.»

Πηγή:www.isotimia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr