athoniki_meleti_2

Επανέρχεται η Αθωνική Τεχνική. Συζητείται στην ΟΚΕ το εμπορικό κέντρο

23 Μαρτίου 201018:29

athoniki_meleti_2Επανέρχεται το πολύκροτο θέμα της ανέγερσης του Εμπορικού Κέντρου της Αθωνικής Τεχνικής στη Λεύκη.

Την ερχόμενη Παρασκευή συζητείται εκ νέου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας Ξάνθης και ακολούθως αναμένεται να ακολουθήσει και πάλι το δρόμο του Νομαρχιακό Συμβουλίο. Υπενθυμίζεται ότι η γνωστή υπόθεση της Αθωνικής Τεχνική είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία και πάλι το καλοκαίρι του 2009 όταν με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η επαναφορά του θέματος συνοδεύεται και από τη βεβαιότητα των υπευθύνων της εταιρίας αλλά και εκτιμήσεις νομαρχιακών συμβούλων ότι έχουν μεταβληθεί οι ισορροπίες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 και αρκετοί αναμένουν ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρει την σχετική έκγριση.

Την προηγούμενη φορά που το ζήτημα συζητήθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του Νομού, είχε σχεδόν περάσει ομόφωνα από τους συμμετέχοντες ως τη στιγμή που αντέδρασε έντονα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης διά του εκπροσώπου της Γιώργου Μπατζακίδη ενώ κατά την κρίσιμη συζήτησή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο οι δύο μεγάλοι συνδυασμοί είχαν ψηφίσει κατά πλειοψηφία, οδηγώντας στο οριακό αποτέλεσμα. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η αντιμετώπιση στην προσεχή συνεδρίαση της ΟΚΕ αλλά άγνωστη παραμένει η έκβαση της υπόθεσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. ΄

Ανταγωνισμός από το άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο
Την ίδια στιγμή στην περιοχή Ζυγού-Φελώνης έχει ήδη δρομολογηθεί και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή ενός ακόμη μεγάλου εμπορικού κέντρου από την εταιρία Ζήνων-Αθανασιάδης, στο οποίο έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια μεγάλα πολυκαταστήματα τεχνικών ειδών και τροφίμων που θα φιλοξενηθούν και βρίσκεται σε εξέλιξη η συμφωνία με εταιρίες ρουχισμού. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της Αθωνικής Τεχνικής ασκούν έντονες πιέσεις για να «περάσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα η επένδυσή τους.

20.000 τ.μ. επιφάνεια καταστημάτων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που έχουν υποβάλλει  και αποκαλύπτει το XanthiPress.gr  πρόκειται για επένδυση 35 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει 20.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων στην περιοχή του πρώην Δέρατος, δεξιά στο δρόμο Ξάνθης Λεύκης. Η έκταση αυτή των καταστημάτων και των υπολοίπων χρήσεων που προβλέπεται, μπορεί να εκτιμηθεί και ως τεράστια αν συνπολογιστεί ότι το σύνολο των χώρων σε όλα τα εμπορικά καταστήματα των κεντρικών δρόμων της πόλης της Ξάνθης, σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία που συνέλεξε το ρεπορτάζ, ανέρχονται σε 12.000 τ.μ.. Η κατανομή των χώρων στο εμπορικό κέντρο της Αθωνικής προβλέπεται ως εξής:

64 Μικρά καταστήματα

4.071 τ.μ.

Υπεραγορά ηλεκτρικών ειδών

1.628 τ.μ.

Υπεραγορά τροφίμων

3.559 τ.μ.

Υπεραγορά επίπλων

2.666 τ.μ.

Καταστήματα ένδυσης υπόδησης

1.565 τ.μ.

Κατάστημα αθλητικών ειδών

1.122 τ.μ.

Πολυκινηματογράφος 4 αιθουσών

1.746 τ.μ.

Café-bar-εστιατόρια

   894 τ.μ.

Bowling

1.234 τ.μ.

Βοηθητικοί χώροι, προσωπικό κλπ

1.493 τ.μ.

Αντιρρήσεις της τοπικής αγοράς

Υπολογίζεται ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση εμπορικών κέντρων στην περιοχή εκτιμάται ως προσπάθεια προσέγγισης εμπορικής κίνησης από όλες της γύρω περιοχές καθώς και τις γειτονικές χώρες καθώς η εμπορική κίνηση του Νομού Ξάνθης είναι αδύνατο να συντηρήσει αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις.

Αρκεί και μόνο η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή οριακά συντηρούνται στο κέντρο της πόλης 4 κινηματογραφικές αίθουσες και με τα νέα δεδομένα πρόκειται να δημιουργηθούν άλλες 4 στη Λεύκη και 4 στο Ζυγό. Σίγουρα η εμπορική φυσιογνωμία της πόλης θα είναι πολύ διαφορετική μετά την ανέγερση των εμπορικών κέντρων και σε μια περίοδο ήδη τραγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ομοσπονδία Επαγγελματιών έχει εκφράσει την αγωνία των μελών της για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων στην Ξάνθη.

deras_1

 

athoniki_3

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr