xynidis sokratis profil

Ομιλία Ξυνίδη στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

21 Μαρτίου 201011:22

xynidis_sokratis_profilΣημεία ομιλίας Σωκράτη  Ξυνίδη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κατά την χθεσινή 8η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

«Η σημερινή 8η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σε μια αποφασιστική στιγμή για την πατρίδα αλλά και για το Κίνημά μας.

Από τη μια πλευρά, είναι καθήκον μας να ξεφύγει η χώρα από την δίνη της χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα θέλουμε η έξοδος από την κρίση, να φέρει τη σφραγίδα των προοδευτικών αρχών και των δημοκρατικών αξιών του ΠΑΣΟΚ.

***

Η κρίση στην Ελλάδα προκλήθηκε από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την επίθεση των κερδοσκόπων.

Με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας η χώρα μας κατάντησε χωρίς πόρους, χωρίς πρόσωπο και χωρίς χρόνο

  • Χωρίς πόρους αφού το έλλειμμα αποδείχθηκε τετραπλάσιο του προϋπολογισθέντος και διπλάσιο του δηλωθέντος πριν τις εκλογές.
  • Χωρίς πρόσωπο αφού υπονομεύτηκε ευθέως η αξιοπιστία μας και η δυνατότητά μας να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές. Και
  • Χωρίς χρόνο αφού η καταιγιστική κερδοσκοπική επίθεση μας στέρησε την αναγκαία προϋπόθεση για να εφαρμοστεί και να αποδώσει η πολιτική μας.

Δεν ήσασταν άβουλοι κύριε Σαμαρά, ήσασταν μοιραίοι.

Έχετε δημοκρατική υποχρέωση να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό,  να πείτε πού συμφωνείτε και πού διαφωνείτε με τα πεπραγμένα του υπουργικού συμβουλίου του οποίου και ο ίδιος ήσασταν μέλος.

Και θα πρέπει να ζητήσετε για δύο λόγους συγγνώμη. Πρώτον για την δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας και δεύτερον γιατί η παράταξή σας λιποτάκτησε. Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν βαρέθηκε. Φοβήθηκε.

***

Στην αντιμετώπιση της κρίσης το ΠΑΣΟΚ δεν θα χάσει την ψυχή του. Θα βάλει την ψυχή του για να σωθεί η χώρα.

Η ενδεχόμενη κατάρρευση των οικονομικών της χώρας, απειλεί πριν απ’ όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μη προνομιούχους, τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Οι έχοντες και κατέχοντες, έχουν τα μέσα να αποφύγουν τις συνέπειες. Η κρίση πριν απ’ όλα απειλεί το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των πολιτών.

Δεν είναι λοιπόν μόνο εθνικός στόχος η διάσωση της οικονομίας μας, είναι ταυτόχρονα το πρώτιστο καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων, η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή μας απέναντι στους εργαζόμενους.

Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή, σταθερή και κυρίως αποτελεσματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

***

Δυστυχώς σε αυτή τη συγκυρία χρειαζόταν δυνατή και αποφασιστική Ευρώπη. Ευρώπη ενότητας και αλληλεγγύης και όχι Ευρώπη των ηγεμονιών. Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να αποδειχθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρξε απλά άθροισμα αυτόνομων οικονομιών αλλά κάτι βαθύτερο.

***

Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση έχει τρεις σταθμούς. Ο πρώτος είναι η σταθερότητα. Ο δεύτερος η ανάπτυξη. Ο τρίτος η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια.

***

Εμείς σαν Κίνημα απαιτούμε πρώτοι να δίνουν το καλό παράδειγμα οι κρατικοί παράγοντες και τα στελέχη μας. Θα ελέγχουμε και θα στηλιτεύουμε κάθε συμπεριφορά και λειτουργία που δεν συνάδει με το τις αρχές του Κινήματός μας και τις θέσεις που έχει εκφράσει με κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρός μας.

***

Και δύο λόγια για τη Θεσσαλονίκη που μας φιλοξενεί.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη ν’ αλλάξει πορεία και ύφος.

Να γίνει η πόλη που εμείς οι βορειοελλαδίτες έχουμε στην καρδιά μας, πόλη σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, εμπορίου, τεχνών και επιστημών, σύμβολο της πορείας στους αιώνες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, ως στοιχείων που ενώνουν τους βαλκανικούς – και όχι μόνον – λαούς, και δεν προσπαθούν να επιβληθούν με την αυταρέσκειά τους.

Να νικηθούν τα συμπλέγματα που στηρίζονται στην πατριδοκαπηλία, τον φτηνό τοπικιστικό λαϊκισμό και την αποθέωση της πελατειακής και παλαιοκομματικής λειτουργίας.

***

Θα τα καταφέρουμε

Γιατί έχουμε για στήριγμα έναν λαό που δείχνει ωριμότητα και αποφασιστικότητα.

Γιατί έχουμε την πολιτική βούληση και την καθοδήγηση από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και το Κίνημά μας. Γιατί θέλουμε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού μας.

Γιατί τόσο μεγάλη προσπάθεια από τόσους πολλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να μην αποφέρει θετικό έργο και αποτέλεσμα.

***

Η σημερινή διαδικασία δεν είναι παράτα. Συζητούμε και απαντούμε για το πως θα βγούμε από την κρίση.

Πως θα σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Πως η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τους πόρους που έχει ανάγκη.

Ποια μέτρα θα φέρουν την ανάπτυξη.

Πως θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα και την ουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ρητορική, οι διαπιστώσεις και οι δογματικές αναφορές δεν προσθέτουν. Δεν βοηθούν. Δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Όλοι εμείς που είμαστε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και των κοινωνικών αγώνων. Όλοι εμείς ζούμε τις ιστορικές, συλλογικές και προσωπικές μας στιγμές, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της χώρας, για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr