Πέρασαν οι δαπάνες των ΘΛΕ αλλά περικόπτονται οι επόμενες. Ενδιαφέρουσα συζήτηση.

17 Μαρτίου 201010:42

dimotiko20gia20daktylio204Κατά πλειοψηφία πέρασε ο πολυσυζητημένος Απολογισμός των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, το οποίος συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου πολυχώρου για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, η πρόταση για την επιβολή ανταποδοτικού τέλους στις επιχειρήσεις που κερδίζουν από το Καρναβάλι και ταυτόχρονη περικοπή του ποσού που δαπανά ο Δήμος είναι μερικές από τις θέσεις στις οποίες κατέληξαν όλες οι πτέρυγες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάγκη απομάκρυνσης της εξέδρας επισήμων. Ταυτόχρονα όμως η δημοτική αρχή και ο θεσμός έγιναν αποδέκτες έντονης κριτικής για την συρρικνούμενη συμμετοχή του κοινού της πόλης στις εκδηλώσεις, για τον κορεσμό των πολιτιστικών συλλόγων, για την αταξία και την αμετροέπεια που κυριαρχούν στην πόλη, κατά την περίοδο των ΘΛΕ, για τους «επαγγελματίες καρναβαλιστές», για κάποιες υπερβολικές και αδικαιολόγητες δαπάνες, για τους λάθος χειρισμούς στη διάθεση εισιτηρίων, για τον περιορισμό της Λαογραφίας.

Η δημοτική αρχή αποτίμησε θετικά τις ΘΛΕ
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης υπήρξε ολιγόλογος σε σχέση με το Καρναβάλι εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις ΘΛΕ, παραδέχτηκε ότι «Λάθη υπάρχουν αλλά εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε» και έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού της επόμενης περιόδου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ Μανώλης Φανουράκης από την πλευρά του εξήγησε επιμέρους στοιχεία του απολογισμού, επεσήμανε ότι ο ΦΠΑ εκπίπτει από τις περισσότερες δαπάνες και επεσήμανε ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών περιλαμβάνουν όλο το κόστος κάθε εκδήλωσης. Υπεραμύνθηκε των καλλιτεχνικών επιλογών, παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εισιτήρια των εκδηλώσεων, πρότεινε την ύπαρξη ανταποδοτικού τέλους για τις επιχειρήσεις που αποκομίζουν οφέλη όπως επίσης και την απομάκρυνση των επισήμων,  χαρακτήρισε αρκετά καλή την προβολή του θεσμού και προέβη σε ορισμένες συγκρίσεις με την Πάτρα, κυρίως σε ότι αφορά στον Προϋπολογισμό προκειμένου να καταδείξει ότι ο κόστος για το εύρος και το πλήθος των εκδηλώσεων του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ήταν αρκετά μικρότερο, σημείο που βρήκε αντίθετους όλους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν.

 Χ. Πούλιος: Οι ΘΛΕ χάνουν τη λάμψη τους
Ο Χρήστος Πούλιος από την πλευρά του εκτίμησε ότι σε ένα γενικό πλαίσιο οι ΘΛΕ φθίνουν και χάνουν τη λάμψη τους επισημαίνοντας την ανάγκη μετεξέλιξης του θεσμού πριν απαξιωθεί από τη λαϊκή συμμετοχή που ήδη έχει μειωθεί. Άσκησε έντονη κριτική για τα ζητήματα όπως  «η αρπαχτή και το πλαστικό που διέπει την μεγάλη πλειοψηφία  των επαγγελματιών, τα καραγκιοζιλίκια στο χώρο της πισίνας, τις ανεξέλεγκτες καντίνες και μικροπωλητές, την απουσία της δημοτικής αστυνομίας» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή του με το ύψος των δαπανών που άγγιξαν τις 900.000 ευρώ  σε περίοδο σοβαρής οικονομικής ύφεσης.

Χ. Μαλκότς: Θετικος για τις εκδηλώσεις
O Xασάν Μαλκότς, αναφέρομενος στις ΘΛΕ χαρακτήρισε θετικό το γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, έκανε λόγο για αστοχίες που παρατηρούνται και σημείωσε ότι η καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού εκ των πραγμάτων είναι δεδομένη για το συνδυασμό του.

Ν. Ανταμπούφης: Απουσιάζουν συμμετοχή και πολιτισμός.
Ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης, αφού επεσήμανε σε σχέση με τις εκδηλώσεις ότι οι επιλογές που εμπεριέχουν το στοιχείο της ποιότητας επιβραβεύονται από το κοινό, εστίασε την κριτική του στο ζήτημα  του αντίκτυπου που έχει ο θεσμός στην πόλη. Εκτίμησε ότι η παλαιότερη συμμετοχή των πολιτών δεν υπάρχει, ότι έχει χαθεί η ζωντάνια και ο ενθουσιασμός των ξανθιωτών και έχει συρρικνωθεί το τομέας της λαογραφίας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στους πολιτιστικούς συλλόγους κάνοντας λόγο για «Επαγγελματίες Καρναβαλιστές». Κατέληξε λέγοντας ότι δύο στοιχεία είναι αισθητό ότι απουσιάζουν από τις ΘΛΕ, η «η λαϊκή συμμετοχή και ο πολιτισμός».

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που μεταξύ άλλων ανέφεραν: Ο Σάββας Μελισσόπουλος, μεταξύ άλλων,  εκτίμησε αναφερόμενος στη γενική εντύπωση του κόσμου που διαμαρτύρεται και στην εκτίμηση της δημοτικής αρχής ότι ο θεσμός είναι επιτυχημένος, πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Θανάσης Ξυνίδης υποστήριξε τη λογική του ανταποδοτικού τέλους και χαρακτήρισε «κουρασμένους» τους πολιτιστικούς συλλόγους. Η Μπέτυ Πατσίδου έκανε λόγο για προκλητικά υψηλές δαπάνες των ΘΛΕ και για «ολιγαρχία επιχειρηματιών» που κινούνται γύρω από το Δήμο με πρώην και νυν Δημοτικούς Συμβούλους. Ο Γιάννης Χρηστίδης εξήρε τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων στο θεσμό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και εκτίμησε θετικά όλο το πλαίσιο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ενώ ο Απόστολος Αγκόρτσας, για μια ακόμη φορά, υπήρξε και επικριτικός σε ορισμένα σημεία εναντίον της πλειοψηφίας στην οποία ανήκει και εκτίμησε ότι ως οικονομικό αποτέλεσμα οι ΘΛΕ δεν αποτιμώνται θετικά.

Ζητήματα μειονότηας και ΘΛΕ
Συγνώμη από τον Χασάν Μαλκότς ζήτησε ο Μανώλης Φανουράκης για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΑΞ όπου εγκρίθηκε ο απολογισμός ενώ παράλληλα καταδίκασε δημοσίευμα της millet -στο γνωστό ύφος- που άσκησε κριτική για την απουσία εκδηλώσεων για μουσουλμάνους. Ο Χασάν Μαλκότς έκανε δεκτή τη συγνώμη, παράλληλα καταδίκασε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αλλά επεσήμανε ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος θα πρέπει να απασχολήσει το Δήμο, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις για καλλιτέχνες ευρύτερης αποδοχής που θα φέρουν πιο κοντά τη μειονότητα, εννοώντας την περίφημη πρότασή του για τον Σουλφί Λιβανελί.

Το ζήτημα της μειονότητας έθιξε και ο Χουσεΐν Μπαντάκ ο οποίος έκανε λόγο για πρόγραμμα «που γίνεται για εμάς χωρίς εμάς» και αναφέρθηκε στη λεγόμενη «τουρκική νεολαία», εισπράττοντας την άμεση αντίδραση του Προέδρου Φ. Φιλίππου που ζήτησε ήσε να παραμείνει στο θέμα.

Οι θέσεις του XanthiPress.gr
Με μεγάλη ικανοποίηση έγινε δεκτή η συζήτηση για τις ΘΛΕ και από τους ανθρώπους του XanhiPress.gr καθώς αποδείχτηκε ότι οι προτάσεις και το αντικείμενο της κριτικής του ενημερωτικού portal μετά το Καρναβάλι κινήθηκαν στο πνεύμα και -ταυτίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις-  με τις απόψεις που εξέφρασαν οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία. Πρόκειται για ζητήματα όπως αυτά του ανταποδοτικού τέλους των επιχειρήσεων που αποκομίζουν κέρδη, της απομάκρυνσης των εξέδρας επισήμων, του κορεσμού των πολιτιστικών συλλόγων, της φθοράς της λαϊκής συμμετοχής, του  αμφισβητούμενου τρόπου λειτουργίας των καρναβαλικών συλλόγων. Τέλος έγινε μνεία και στο ζήτημα με τα εισιτήρια των παραστάσεων που αναδείχτηκε από την πρώτη στιγμή μέσα από το XanthiPress.gr και προκάλεσε την αντίδραση του κοινού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr