nosokomeio20epeigonta

Σταμάτησαν να εφημερεύουν κλινικές στο Νοσοκομείο Ξάνθη. Σε γειτονικές πόλεις οι ασθενείς.

16 Μαρτίου 201000:15

nosokomeio20epeigontaΣτη γραμμή που έχουν χαράξει σε σχέση με το πρόβλημα των εφημεριών συνεχίζουν οι Γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης και ήδη την εβδομάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη σταματούν  διαδοχικά να εφημερεύουν κλινικές του Νοσοκομείου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι Γιατροί  πραγματοποίησαν συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να ενημερωθούν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις. Καταρχάς, κατέστη σαφές ότι έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία αυτή τη στιγμή εκφράζεται από τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και Προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας  Γ. Μπαλτατζίδη.

Στο φλέγον ζήτημα της εργασίας πέρα από την τέταρτη εφημερία οι γιατροί του Νοσοκομείου, συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους ήρθαν σε επαφή με την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.  Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ Ξάνθης Δημήτρη Αδαμίδη έχει καταστεί σαφές ότι μετά τη λήξη των σχετικών συμβάσεων έχει τεθεί αυτόματα σε ισχύ το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει την απασχόληση πέρα των τεσσάρων εφημεριών ανά μήνα.

Άρα η 5η εφημερία είναι αυταπόδεικτα παράνομη ενώ για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκειά της ο γιατρός όχι απλώς διώκεται ποινικά με τη βεβαιότητα της ενοχής του δεν καλύπτεται και σε περίπτωση αστικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κύριο Αδαμίδη οι γιατροί ζητούν, παράλληλα, γραπτή εντολή της διοίκησης για την πραγματοποίηση παραπάνω εφημεριών, η οποία δεν φαίνεται πιθανό να υπογραφεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι κλινικές του Νοσοκομείου με πρώτη την Παθολογική Κλινική και, στις 21 του μήνα την Παιδιατρική Κλινική σταματούν τις εφημερίες τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά μετά το μεσημέρι στα επείγοντα περιστατικά και στις αντόιστοιχες κλινικές οποιαδήποτε περιστατικά. Οι ασθενείς θα πρέπει πλέον να μεταβούν σε γειτονικά Νοσοκομεία για παροχή περίθαλψης.

Τέλος, σε ότι αφορά  στο οικονομικό θέμα των εφημεριών για το οποίο βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας δεν δέχονται την άποψη της διοίκησης ότι η δεν δικαιολογείται η επίσχεση για μη καταβολή δεδουλευμένων που χαρακτηρίζονται μικρά ως ποσά από ένα αξιόπιστο εργοδότη όπως το δημόσιο. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικά ποσά και δεν έχουν άλλα περιθώρια υπομονής, λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεών τους.

adamidis_dimitris

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr