mpempekidis_2

Αυξημένη συμμετοχή στην Απεργία.

12 Μαρτίου 201006:31

apergia_ergatikoΜε μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά, τον τελευταίο καιρό, κορυφώθηκε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η κινητοποίηση για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον των μισθωτών.

Η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων  στην συγκέντρωση-που οφείλεται εν μέρει και στην ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλων αριστερών δυνάμεων και φοιτητών- σίγουρα δεν ήταν ικανοποιητική αν υπολογιστεί η κρισιμότητα της περίστασης για το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η συμμετοχή στην απεργία, όμως όπως παραδέχτηκαν και οι περισσότεροι συνδικαλιστές, ήταν η πολλοστή απεργία που έχει προκηρυχθεί τον τελευταίο καιρό, γεγονός που έχει εξαντλήσει οικονομικά αρκετές ομάδες εργαζομένων.

Δηλώσεις συνδικαλιστών

Ο νέος Πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι διαφαίνεται ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση, γεγονός που είναι αιτία αγώνων ζητώντας την «κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες». Σε ότι αφορά στη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, παραδέχτηκε ότι δεν είναι ικανοποιητική αλλά υπενθύμισε ότι στο παρελθόν εξαιτίας των αγώνων των εργαζομένων «έχουν πάρει πίσω και Υπουργούς και Νόμους» και, ανεξαρτήτως συμμετοχής το μήνυμα θα σταλεί.

Ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικός, Χρήστος Ιωαννίδης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πρόβλημα να συμμετάσχουν στα βάρη, στο μέτρο που τους αναλογεί, αλλά όχι να αποτελούν τα εύκολα θύματα της κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι Δημόσιοι είχαν υποστεί μείωση της τάξης του 20%. «Υπάρχει ένα πρόβλημα επικοινωνίας στην Κυβέρνηση. Τα τρια “δεν” που υποσχέθηκε ο Υπουργός Εργασίας καταστρατηγήθηκαν όλα και φτάσαμε σε αυτά τα σκληρά μέτρα» Η συμμετοχή σύμφωνα με το Χρήστο Ιωαννίδη ήταν μικρή, ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς αλλά υπενθύμισε ότι πλέον υπάρχει σοβαρό οικονομικό κόστος για τις οικογένειες που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Τέλος, ανέφερε ότι εξετάζονται πλέον και εναλλακτικοί τρόπο αντίδρασης αλλά προσκρούουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη προβολή.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Κωστας Γαλανόπουλος σημείωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση εκτιμώντας ότι μετά τις γενικές πανελλαδικές απεργίες θα υπάρξουν και κλαδικές απεργίες. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πρωτόγνωρα παρόλο που υπήρξε τα τελευταία χρόνια μείωση μισθών». Η συμμετοχή σύμφωνα με τον Κώστα Γαλανόπουλο είναι σχετικά μικρή, καθώς οι δημοτικοί υπάλληλοι συμμετέχουν περισσότερο στις κλαδικές απεργίες. Εκτίμησε, τέλος, ότι σύντομα θα υπάρξουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι ζητούν “ένα ισχυρό και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, πάγωμα των απολύσεων -μείωση της ανεργίας-αύξηση της απασχόλησης, πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας”. Σημειώνουν ότι “Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, δεν θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει να προστατέψουμε τις δουλειές μας, πρεπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση”.

Το ΠΑΜΕ

Στις 11 στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η συγκέντρωση είχε ικανοποιητική συμμετοχή και ακολούθησε πορεία μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr