nomarxia

Ζημιές στους ψαράδες της Ξάνθης από φυτοπλαγκτόν

8 Μαρτίου 201016:36

nomarxiaΑνακοίνωση για τις ζημιές που υπέστησαν ψαράδες της Ξάνθης από φυτοπλακγτόν εξέδωσε η Νομαρχία Ξάνθης κάνοντας γνωστό ότι το ζήτημα παρακολουθείται και ότι ο Νομάρχης Ξάνθης έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αποζημίωσή τους.

“Από τα μέσα του περασμένου μηνός η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και δια του αρμοδίου Τμήματος Αλιείας, παρακολουθεί την εκτεταμένη εμφάνιση κολλωδών βλεννωδών μαζών στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους, καθ’ όλο το μήκος των ακτών του Νομού.Το φαινόμενο συνεχίζεται, είναι έκτακτο και απρόβλεπτο, προερχόμενο από παραγωγή μεγάλων βλεννωδών μαζών από μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτού στο Θρακικό πέλαγος. Βέβαιο είναι ότι οι ψαράδες της περιοχής υπόκεινται σε σημαντική ζημία και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ο Νομάρχης Ξάνθης απεύθυνε έγγραφο στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την αποκατάσταση των ζημιών των αλιέων στο βαθμό που ακυρώνεται ή μειώνεται η αλιεία, και που καταστρέφονται ή υφίστανται ζημίες τα αλιευτικά εργαλεία. Αναμένουμε τις ενέργειες για την αποζημίωση που, πέραν των άλλων, επιβάλλεται και για λόγους ισότητας, όπως συμβαίνει με τις ζημιές των γεωργοκτηνοτρόφων.

Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: «Πρόκειται για μια εκτεταμένη ζημία από απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο. Ο από μακρού δοκιμαζόμενος κλάδος των αλιέων του νομού πρέπει να τύχει ανάλογης και δίκαιης αποκατάστασης της ζημιάς την οποία υφίσταται. Tο αρμόδιο υπουργείο πρέπει να θεσμοθετήσει διαδικασίες πρόβλεψης τέτοιας αποζημιώσεως αλλά και να δημιουργήσει τους ανάλογους μηχανισμούς. Εμείς απαιτούμε, μαζί με τους αλιείς, την δίκαιη αποκατάσταση της ζημιάς τους».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr