Τα χλαμύδια στον άντρα

4 Μαρτίου 201022:00

xlamudiaΗ μόλυνση με τα μικρόβια αυτά ήταν γνωστό ότι μπορούσε να προκαλέσει στείρωση στις γυναίκες. Τώρα για πρώτη φορά βρέθηκε σε έρευνα ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον άνδρα.

Τα χλαμύδια μεταδίδονται δια μέσου της σεξουαλικής επαφής. Η μόλυνση αυτή είναι η συχνότερη ασθένεια που μεταδίδεται δια μέσου του σεξ όπως αναφέρει το iatronet.gr

Ερευνητές από τη Σουηδία εξέτασαν και παρακολούθησαν για 3 χρόνια, 244 ζευγάρια που είχαν πρόβλημα στειρότητας. Οι άνδρες που είχαν αντισώματα εναντίον του βακτηριδίου Chlamydia Trachomatis, γεγονός που έδειχνε ότι μολύνθηκαν με χλαμύδια, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν.

Η μόλυνση με χλαμύδια φαίνεται ότι προκαλεί στειρότητα στον άνδρα λόγω του ότι μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Η μόλυνση με χλαμύδια είναι επικίνδυνη διότι σε μεγάλο αριθμό ασθενών δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε 50% των ανδρών και 90% των γυναικών, η μόλυνση με χλαμύδια δεν προκαλεί συμπτώματα.

Το πρόβλημα καθίσταται πολύ σοβαρό διότι εκτός του ότι η μόλυνση με χλαμύδια δεν προκαλεί σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων συμπτώματα, κατά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 10% έως 30%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 10% των ανδρών πάσχουν από μόλυνση λόγω χλαμυδίων.

Στις γυναίκες τα χλαμύδια προκαλούν φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στην ουροδόχο κύστη, στην ουρήθρα και στην πύελο. Εκτός από στείρωση είναι επίσης αιτία εξωμήτριας εγκυμοσύνης.

Στους άνδρες τα χλαμύδια είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις, στην ουρήθρα και στην επιδιδυμίδα (επίμηκες σώμα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος).

Στα παιδιά και ιδιαίτερα στα νεογέννητα που μολύνονται κατά τη γέννα, τα χλαμύδια προκαλούν φλεγμονές των ματιών, τύφλωση και πνευμονία.

Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν ότι τα χλαμύδια απειλούν τη γονιμότητα όχι μόνο των γυναικών αλλά και τη δική τους. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς με αντιβιοτικά. Εάν η μόλυνση δεν τύχει θεραπείας και γίνει χρόνια τότε οι πιθανότητες προβλημάτων και στειρότητας αυξάνονται.

Η πρόληψη της μόλυνσης με χλαμύδια βασίζεται στο ασφαλές σεξ. Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τα χλαμύδια. Η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων και οι μονογαμικές σχέσεις προφυλάσσουν επίσης από τη μόλυνση με χλαμύδια.

Τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα στειρότητας πρέπει να ελέγχονται για μόλυνση με χλαμύδια. Περίπου 1 ζευγάρι στα 6 παρουσιάζει πρόβλημα τεκνοποίησης και στο 50% των περιπτώσεων αυτό οφείλεται σε προβλήματα του άνδρα.

Αναλύσεις αίματος μπορούν να δείξουν εάν υπάρχει μόλυνση και ανάλογα να δοθεί αντιβίωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr