papandreou1

Δηλώσεις Παπανδρέου στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

4 Μαρτίου 201019:09

papandreou1Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι οποίες αναφέρουν:

«Θα ήθελα να είμαι απόλυτα σαφής: η Ελλάδα δεν ζητάει δεκάρα από τον Γερμανό φορολογούμενο. Ζητάμε πολιτική υποστήριξη, όχι οικονομική βοήθεια.  

Σήμερα, η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια σχεδόν διπλάσια εκείνων της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με επιτόκια μη απαγορευτικά. Ειδάλλως, θα μας είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλαμε.

Η Κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα που κληρονομήσαμε. Προχωράμε επίσης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας, που ασφυκτιά εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων, που θέτουν σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό και βελτίωση της νομοθεσίας, για να προστατεύσουμε τη νομισματική μας ένωση από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι το πιο πρόσφατο – αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο – θύμα από τη μη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ενώ οι Έλληνες συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να δεχτούν δραστικές μειώσεις των αποδοχών τους, οι κερδοσκόποι καθημερινά βγάζουν δισεκατομμύρια, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα της Ελλάδας. Εδώ, δεν πρόκειται για πολιτική: πρόκειται για κέρδη.

Δεν πρόκειται για τη Γερμανία ή την Ευρώπη, που τρέχουν να βοηθήσουν μια «απερίσκεπτη» χώρα. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθήσουν την οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει ταχύτερα. Το τίμημα της απραξίας θα είναι υψηλότεροι φόροι, μεγαλύτερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για όλη την Ευρώπη – όχι μόνο για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της Ελλάδας: περίπου το 12% των ελληνικών εισαγωγών προέρχονταν από τη Γερμανία. Είναι συνεπώς προς το συμφέρον της Γερμανίας, να εξασφαλίσει την ευρωστία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να συνεργαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις των καιρών μας – προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr