Προβλήματα από την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου. Η περίπτωση της Θράκης

4 Μαρτίου 201019:00

kthmatologio_tee_2Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, ημερίδα με θέμα: «Προβλήματα από την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου. Η περίπτωση της Θράκης»

Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη στο Ξενοδοχείο Alexander με πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού, καθώς το Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που διενεργείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και, εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς του νομικού και τεχνικού κόσμου, απασχολεί και μεγάλη μερίδα πολιτών της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, ανέφερε ότι η συνεργασία του Περιφερειακού Τμήματος, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, είναι η πρώτη που συμβαίνει στην 22χρονη ιστορική διαδρομή του, πράγμα που οφείλετε στην πρωτόγνωρη δραστηριότητα που παρουσιάζει με τη νέα του Διοίκηση ο ΠΣΔΑΤΜ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανασίου είπε τα εξής: «η σημερινή Ημερίδα παρουσιάζει την πρωτοπόρο καινοτομία, μιας κοινής προσπάθειας διαφορετικών επιστημονικών Φορέων για την επίλυση τοπικών ζητημάτων, που η σημαντικότητά της προσαυξάνεται από το γεγονός ότι δεν περιορίζεται σε συντεχνιακές λογικές και σκοπιμότητες αλλά επιλαμβάνεται των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απλοί συμπολίτες μας» και τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της Ημερίδας θα κριθεί «Από το μέγεθος και την ποιότητα της  πληροφόρησης που θα αντληθεί από τον  τεχνικό και νομικό κόσμο της περιοχής που περιλαμβάνονται στους κύριους συντελεστές της επιτυχίας σύνταξης και της ορθής διαχείρισής του Κτηματολογίου, κυρίως όμως από την καταγραφή και την επίλυση των ζητημάτων που διαπιστώθηκαν στην περιοχή και ενδεχομένως την συστηματοποίηση και προώθηση εκείνων που η εξάλειψή τους απαιτεί νομοθετική ρύθμιση ή κυβερνητική παρέμβαση»

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Ξεκαλάκης, Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ, ανέφερε ότι ο Σύλλογός τους, ήταν από την πρώτη στιγμή αρωγός στο ξεκίνημα της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου και η εμπειρία έχει πλέον καταδείξει πως για την επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τονίζοντας ότι: «Η διαδικασία σήμερα είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική και εμείς, ως σύλλογος, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή ημερίδα, αλλά και από τις προτάσεις που θα τεθούν, περιμένουμε να γίνει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών».

Ομιλητές εκ μέρους της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ήταν η Ειρήνη Κουκούτση-Υποδιευθύντρια Νομικής Δ/σης, η Μαρία Κασάπη – Προϊσταμένη Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Κτηματολογίου και η Φωτεινή Βακαλοπούλου – Στέλεχος Τμήματος κτηματολογικών χαρτών.

Εισηγήσεις, επίσης παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας Γεώργιος Μουταβελής, η Υποθηκοφύλακας Κομοτηνής Ελένη Σαρηγιάννη, εκ μέρους του ΠΣΔΑΤΜ ο κ. Λεωνίδας Ιωαννίδης, ο πρόεδρος Συμβολαιογραφική Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, η συμβολαιογράφος Αλεξανδρούπολης Αναστασία Παπαδοπούλου – Αστρίδου, η ταμίας Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ειρήνη Βοΐτσίδου και ο Ευθύμιος Τσιλιμίγκρας, Δ/ντης Τοπογραφήσεων της ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.

papathanasiou_nikos

kthmatologio_tee

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr