xynidis sokratis profil

Συνέντευξη Σωκράτη Ξυνίδη στη Σία Κοσσιώνη

20 Φεβρουαρίου 201000:49

xynidis_sokratis_profilΑντικείμενο συζήτησης στη ραδιοφωνική συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη στο ραδιόφωνο του Σκάι και τη Σία Κοσιώνη υπήρξε η υπόθεση της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στη σύσταση εξεταστικής για την Οικονομία ενώ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που είχε αυτή η κίνηση, στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράλληλα κλήθηκε να απαντήσει και στο ζήτημα των τριβών μέσα στο κόμμα και της κριτικής Παναγιωτακόπουλο σε βάρος του. Αναλυτικά ο διάλογος του Βουλευτή Ξάνθης με τη δημοσιογράφο του Σκάι έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε γιατί η πολιτική και με «η» και με «οι» εκ του αποτελέσματος κρίνονται κ. Ξυνίδη και αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογήσουν οι πολίτες. Θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εκτός αλλά κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, γιατί γι΄ αυτό είστε και εσείς αρμόδιος να μιλήσετε η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μήπως τελικά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή κ. Ξυνίδη, μήπως ήταν λάθος;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να απαντήσει κάποιος σε αυτή την ερώτηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά από μια ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί πρώτη, και είναι το αν είναι θέμα αρχής, όταν διαπιστώνεις ότι, μέσα από μια διοικητική διαδικασία, προκύπτουν σαφή πορίσματα για χάλκευση στοιχείων και παραπλάνηση των οικονομικών δεδομένων των δημοσιονομικών της χώρας, όταν έχεις υποσχεθεί στο λαό διαφάνεια και όταν διακηρύττεις προς το εξωτερικό ότι είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις μια άλλη τακτική πλέον εξυγίανσης των δημοσιοοικονομικών σου, είναι θέμα αρχής πλέον να θέσεις πολιτικό ζήτημα από αυτό που έχει προκύψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό που περιγράφετε δεν το καταλαβαίνουν όλα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι το δεύτερο ερώτημα το οποίο μπαίνει, το εάν και κατά πόσο η στιγμή είναι πρόσφορη, το εάν και κατά πόσο θα έπρεπε να γίνει με μια άλφα διαδικασία, με μια άλλη παράπλευρη βήτα αλλά κατά την προσωπική μου άποψη αυτά είναι δεύτερα ερωτήματα.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε όλοι καταρχάς από θέση αρχής, είναι ότι εάν και εφόσον προκύπτουν χαλκευμένα στοιχεία και αποτυπώνονται σε μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία, που ακολουθήθηκε, εάν είναι υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να τη δημοσιοποιήσει και να ζητήσει τους αιτίους.

Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι θετική, ότι οφείλει να το κάνει και από εκεί και μετά, όλα τα υπόλοιπα, αν θέλετε, τα συζητάμε αλλά σε αυτό το θέμα αρχής θα πρέπει όλοι να απαντούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως βγαίνει και η Νέα Δημοκρατία και αναμενόμενο κ. Ξυνίδη αυτό και λέει ότι ναι να ερευνήσουμε ευθύνες πολιτικών προσώπων αλλά πάμε παιδιά από το 1981 και φαίνεται η πλευρά του ΠΑΣΟΚ να λέει οκέι πάμε από το 1981. Και θέλω να σας ρωτήσω, μπορεί να βγει κάτι από αυτό; Και τι σκοπιμότητα έχει τελικά η πόλωση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Γιατί είδαμε στο κορμί της συναίνεσης πολλές ρωγμές κ. Ξυνίδη από τη στιγμή που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, να πω ξεκάθαρα ότι η συναίνεση δεν ταυτίζεται ως έννοια με τη συγκάλυψη. Πρώτον και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και δεύτερον, είναι πάλι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία εκείνο το οποίο επιδιώκει να κάνει, είναι να δημιουργήσει όλη αυτή τη λογική του συμψηφισμού και των μεγάλων κοινών ευθυνών, που όμως νομίζω ότι σε αυτή τη φάση όσο και αν προσπαθήσει να παρελκύσει μια τέτοιου είδους διαδικασία και να την πάει σε αυτή τη λογική των συμψηφισμών, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Πρώτον γιατί οι ευθύνες της, σε σχέση με όποιες ευθύνες μπορεί να επιρρίψει από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες και δυσανάλογα μεγάλες και νομίζω ότι γίνεται κατανοητό σε όλο πλέον τον ελληνικό λαό, αλλά και δεύτερον δεν μπορεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς, από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία λέει όχι, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες και οφείλει να λογοδοτήσει και το ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτό.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα είναι προφανές ότι το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα και το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, και όλο αυτό το οποίο περιγράφεται ως δημοσιονομικό πρόβλημα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά. Δεν λέει κανείς όχι. Άλλο αυτό, και άλλο ότι υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο, με το οποίο συστηματικά προσπαθούν να παρουσιαστούν άλλα αποτελέσματα από αυτά τα οποία ισχύουν.

Και πραγματικά εγώ, ως πολίτης αυτής της χώρας, αν θέλετε, να σας πω ότι δεν έχω πειστεί πως μοναδικός στόχος για τον οποίο ενδεχομένως το έκαναν αυτό κάποιοι γινόταν μόνο χάρη της εικόνας της χώρας προς τα έξω αλλά χάρη και μιας πλαστής εικόνας προς τα μέσα, προκειμένου να συνεχίσουν να διεκδικούν να έχουν τους υπουργικούς τους θώκους, να έχουν την άσκηση της εξουσίας, να έχουν όλα αυτά τα οποία είχαν από το 2007 και μετά.

Ας χυθεί άπλετο φως, ας ξέρουμε ο καθένας από εμάς τις ευθύνες του, και σε τελική ανάλυση, όποιος αναμείχθηκε σε αυτή την ιστορία και έχει τις ευθύνες του να καταδειχθεί στον ελληνικό λαό και να πληρώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Εγώ βλέπω ότι ρίχνετε και άλλο λάδι στη φωτιά σήμερα κ. Ξυνίδη. Χτες είχα μείνει με την εντύπωση ότι επιχειρείτο ενός είδους κατευνασμός από την κυβέρνηση απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην άρει τη συναίνεσή της εξαιτίας της Εξεταστικής.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, θα μου επιτρέψετε να πω κάτι. Και μόνο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία λέει ότι το άνοιγμα αυτού του θέματος έχει ως άμεση επίπτωση να αίρεται η λογική της συναίνεσης στην αναγκαία πορεία της χώρας για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν το περιμένατε ότι θα συνέβαινε αυτό;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αφήστε τι περίμενα, αυτό είναι άλλο θέμα αλλά όταν αντιδρά με αυτό τον τρόπο και λέει αφού ανοίγετε αυτό το θέμα τότε αίρεται και η συναίνεσή μας, σημαίνει ότι έθετε ως προϋπόθεση της συναίνεσης αυτό το ζήτημα. Δεν πρόκειται αυτό να γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ επιμένω, δεν περιμένατε να αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία βλέποντας ότι πάει, να το πω έτσι πολύ απλά να της φορτωθούν όλα τα κακά του τόπου στον τομέα της οικονομίας;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εάν αυτό το οποίο έχει να καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεθόδευση, να το κάνει και να καταδείξει τη μεθόδευση. Αυτό το οποίο εγώ έχω ακούσει από μεριάς της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να λέγεται δεν πρόκειται περί μεθοδεύσεως, πρόκειται για μια έρευνα και μια δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων σε σχέση με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιοποιούνταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και τα οποία προφανώς απ’ ότι λέγεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη το ρεπορτάζ μας λέει ότι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα και στην κυβέρνηση υποστήριξαν ότι για να ζητήσουν από τους πολίτες νέα πρόσθετα μέτρα, τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα είναι και σκληρά όταν έρθουν, μακάρι να μην έρθουν αλλά αυτό ξέρουμε, αυτό λέμε κ. Ξυνίδη, είναι να χυθεί αίμα, δηλαδή να αποδοθούν ευθύνες. Ο κόσμος να δει ότι κάποιοι την πλήρωσαν σε αυτό τον τόπο για τα λάθη που κάνανε και άντε και τώρα να πληρώσω εγώ τα νέα μέτρα που μου ζητούν. Τι λέτε γι΄ αυτό; Ήταν μέσο πίεσης ας πούμε στο να αποφασιστεί η σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, η σύσταση Επιτροπής έχει να κάνει καθαρά με αυτά τα οποία προκύπτουν ως στοιχεία. Από εκεί και μετά, ότι στην κοινωνία υπάρχει μια πίεση προς τον πολιτικό κόσμο και επιτέλους θα πρέπει, αφού λέτε ότι συνέβησαν αυτά, εκείνα, τα άλλα, θα πρέπει να καταδεικνύονται ποιοι έχουν τις ευθύνες, είναι κάτι το οποίο είναι υπαρκτό και θα μου επιτρέψετε να πω και απολύτως εύλογο πλέον.

Δεν μπορεί δηλαδή σήμερα πέραν των όποιων διεθνών συγκυριών, που πράγματι πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, να έχει φθάσει η χώρα να έχει τεθεί ως αδύναμος στόχος σε όλη αυτή την προσπάθεια και να μην αναζητηθούν οι ευθύνες για το γιατί κατέληξε να είναι ο αδύναμος στόχος αυτή τη στιγμή στο διεθνές επίπεδο. Οφείλουμε να το κάνουμε ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Διότι τότε είναι που πραγματικά κανείς δεν θα πιστεύει ότι υπάρχει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια να μπορέσει να ανασυνταχθεί η χώρα και να βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη να έρθουμε λίγο σε αυτά τα μέτρα. Το πρόγραμμά σας και αυτό είναι το ερώτημα τώρα, θα αποτρέψει την ανάγκη λήψης νέων πρόσθετων και ενδεχομένως σκληρών, όπως είπαμε πριν, μέτρων ή τουλάχιστον θα επιτρέψει στην κυβέρνηση η ίδια να αποφασίσει ποια θα είναι αυτά ή στο τέλος θα αναγκαστεί να πάρει αυτά που θα μας επιβάλλουν οι Βρυξέλλες;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι σε αυτή τη συνεχώς εξελισσόμενη, και μάλλον σε βάρος της χώρας, κατάσταση τους τελευταίους μήνες εξαντλούνται τα περιθώρια και μάχεται προκειμένου να προασπίσει ότι μπορεί να προασπίσει από το επίπεδο διαβίωσης αυτών των πολιτών.

Εμείς είπαμε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο παρουσιάστηκε, το οποίο συνοδεύεται από μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που στην ουσία αλλάζουν και τη δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξής της, είναι αρκετό προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Κάποιοι, κυρίως στο εξωτερικό, θεωρούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό και το κυριότερο απ΄ όλα δεν μας πιστεύουν ότι πράγματι μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Εμείς οφείλουμε πρώτον να αποδείξουμε στα επόμενα βήματά μας ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία θέσαμε ως πρόγραμμα σταθερότητας για να αρχίσουμε να κερδίζουμε ξανά την αξιοπιστία μας και δεύτερον να αποδείξουμε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα τέτοιου είδους εισπρακτικού χαρακτήρα, και μάλιστα σε βάρος του απλού λαού που έχει ήδη δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα στο επίπεδο διαβίωσής του, δεν χρειάζεται να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λάθος που χάθηκαν 4 ολόκληροι μήνες κ. Ξυνίδη, τώρα που είμαστε εδώ και τα βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να βγει και να πει σοβαρά ότι ήταν ζήτημα άλφα μέτρων, τα οποία έπρεπε να ληφθούν τότε ή μετά. Αυτή είναι μια κατάσταση, η οποία εξελίσσεται καθημερινά, την οποία πρέπει συνεχώς να την παρακολουθήσεις και να μπορείς να κάνεις την κίνησή σου ανάλογα με το τι συμβαίνει, κάθε διαφορετική μέρα. Είναι πολύ απλοϊκή, θα έλεγα και επικίνδυνη, η άποψη ότι ήταν ζήτημα λήψης κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία τα πήρε ή δεν τα πήρε η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κινητοποιήσεις και η κοινωνική αναταραχή σας ανησυχούν;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και ανησυχούν και γι΄ αυτό κάνουμε και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ως Κίνημα προκειμένου να είμαστε σε ένα διάλογο και με τα συνδικάτα και με τις συνδικαλιστικές τις παρατάξεις μας, προκειμένου να μπορούμε να βρίσκουμε την ελάχιστη συναίνεση που απαιτείται αυτή τη στιγμή για να προχωρήσει αυτή η οικονομική πολιτική ως μοναδική λύση για τη χώρα.

Αντιληπτό βεβαίως, ότι δεν είναι δυνατόν, ιδίως τα χαμηλά λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πλήττονται, να μην εκδηλώνουν την ανησυχία τους και την ανάγκη προάσπισης των συμφερόντων τους, όχι των συντεχνιακών αλλά του επιπέδου διαβίωσής τους. Είναι απόλυτα λογικό, απόλυτα θεμιτό και πιστεύω ότι μέσα σε όλα αυτά θα βρεθεί και απαραίτητη ισορροπία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη θέλω να έρθω σε κάτι που σας αφορά πιο προσωπικά. Πολλοί με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις που σήκωσαν, να το πω έτσι, την παντιέρα σε αυτό το γύρο κοινωνικών αντιδράσεων, άσκησαν κριτική σε εσάς προσωπικά, για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το κόμμα. Πολύ σύντομα ξεκίνησε και η κόντρα σας με τον κ. Παναγιωτακόπουλο. Τι λέτε  γι΄ αυτό το θέμα; Έχει λειτουργήσει σωστά το κόμμα αυτούς τους μήνες;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω σε αυτό, αφού πω ότι με βάση αυτή τη λογική πρέπει να νιώθω ευτυχής που δεν μου χρεώθηκε και η παγκόσμια κρίση. Αλλά από εκεί και μετά, θέλω να σας πω ότι βεβαίως και δεν είμαι ευχαριστημένος όπως έχει λειτουργήσει το Κίνημά μας από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, που έχω την ευθύνη από τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αν είμαι ή δεν είμαι εγώ ευχαριστημένος.

Εκείνο που έχει σημασία είναι τι είναι αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο λειτουργίας που επιθυμούν  όλοι. Ήταν το σοκ της μετάβασης στην κυβέρνηση, ένας παράγοντας, ο οποίος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει μια ανάσχεση των λειτουργιών του Κινήματός μας. Αρκεί να σας πω ότι το 80% των τομέων πολιτικής και δράσης που έχουμε στο Κίνημά μας, οι μεν επικεφαλής είναι σήμερα Υπουργοί και Υφυπουργοί. Το δε 80% των μελών των τομέων αυτών είναι ήδη σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό.

Αυτό δεν μπορεί να μην έχει κάποια επίπτωση και να μην χρειάζεται κάποια μεγάλη ανασύνταξη. Νομίζω ότι χθες με την ανακοίνωση των Γραμματέων των Τομέων του Κινήματος άρχισε πλέον μια πορεία ανασύνταξης και πολιτικής μέσα στο ίδιο το Κίνημα που θα έχει ορατά αποτελέσματα, πιστεύω, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος μου, και ο στόχος νομίζω όλων μας, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ανασυνταχθεί πλήρως και το πολιτικό δυναμικό του Κινήματός μας και το διοικητικό δυναμικό της Ιπποκράτους, προκειμένου να πάμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών των αυτοδιοικητικών, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για τη χώρα και για το Κίνημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το εύχομαι κ. Ξυνίδη. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις και έντονη κριτική και θέλω να σας ρωτήσω εάν σκεφτήκατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που σας ασκήθηκε αυτή η κριτική μια στιγμή έστω να αφήσετε το κόμμα και να καταλάβετε ενδεχομένως μια κυβερνητική θέση.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα τι λέτε τώρα; Καταρχήν δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω  καμία κυβερνητική θέση. Εγώ, όσο ο Γιώργος ο Παπανδρέου επιθυμεί να συνεχίσουμε αυτό, το οποίο είπαμε, ως προσπάθεια μέσα στο Κίνημα θα είμαι εκεί και θα  δίνω όλο μου τον εαυτό είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, από εκεί και μετά όταν ο Γιώργος ο Παπανδρέου μου πει να κάνω οτιδήποτε θα το κάνω, διότι πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η μοναδική πολιτική προσωπικότητα που υπάρχει στην πολιτική σκηνή που μπορεί να εγγυηθεί κάποια πράγματα και για τον τόπο, και για το Κίνημά μας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr