Έβαψε τη σκεπή του σπιτιού του στα χρώματα της γαλανόλευκης

18 Φεβρουαρίου 201016:54

galanoleukh_skephΜπορεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι να απέχουν μια τετραετία, όμως ο ελληνικής καταγωγής Σπυρίδων Μοτσάροφ, από το χωριό Κράσναγια Πολιάνα που θα αποτελέσει και τη βάση των Αγώνων, έχει ήδη προετοιμάσει έναν πρωτότυπο τρόπο για να υποδεχθεί τους αθλητές και επισκέπτες των αγώνων.

Με βαθιά ριζωμένο μέσα του το ελληνικό πνεύμα, ο 50χρονος ξεναγός έχει βάψει τη σκεπή του σπιτιού του στα χρώματα της ελληνικής σημαίας!

 Ο Σπυρίδων Μοτσάροφ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, αλλά, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλοί φίλοι του, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κράσναγια Πολιάνα και επιστρέφουν στο Σότσι για διακοπές, τού διηγούνται πολλές ιστορίες γι’ αυτήν.

“Μού έχει μείνει το παράπονο πως, παρ’ όλο που εγώ ξέρω πολύ καλά την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, δεν έχω καταφέρει ακόμη να δω από κοντά την Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων”, μας αποκαλύπτει.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που τον ώθησε, όταν αποφάσισε να χτίσει το σπίτι του, να βάψει στα χρώματα της γαλανόλευκης τη σκεπή του, για να ξέρουν όλοι, όπως χαρακτηριστικά λέει, “ότι κι εδώ είναι Ελλάδα, επειδή είμαστε εμείς εδώ, που την αγαπάμε ως δεύτερη και πνευματική μας πατρίδα”.

Ο πρώτος που φωτογράφισε το μισοτελειωμένο (τότε) σπίτι του Μοτσάροφ ήταν ο Μοσχοβίτης δημοσιογράφος, Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το καλοκαίρι του 2009.

“Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα την πρωτότυπη σκεπή. Έβγαλα αμέσως τη φωτογραφία αυτή και προσπάθησα να μιλήσω με τον νοικοκύρη, αλλά τότε δεν ήταν κανένας στο σπίτι”, μας λέει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Ένας συγχωριανός του Σπυρίδωνα Μοτσάροφ, ο Ιβάν Ζέπος, ο οποίος έχει “γεμίσει” Ελλάδα την ταβέρνα που διατηρεί, μας αποκάλυψε πως, αν και είχε την ίδια ιδέα, δεν αποτόλμησε κάτι τέτοιο. “Εγώ δεν τόλμησα να κάνω τέτοια σκεπή, γιατί η ταβέρνα μου βρίσκεται στον δρόμο προς την Κράσναγια Πολιάνα”, σημειώνει.

Στο ορεινό αυτό χωριό της Ρωσίας, με το έντονο ελληνικό “χρώμα”, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Οι Έλληνες της περιοχής δεν κρύβουν τη χαρά τους για την Ολυμπιάδα και δηλώνουν πολύ υπερήφανοι που θα φιλοξενήσουν ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός στην περιοχή τους.

“Στην Κράσναγια Πολιάνα, οι Έλληνες είναι η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα μετά τους Ρώσους”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους απόγονους των ιδρυτών του χωριού, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Ξανθόπουλους.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1878 από τους δύο Πόντιους, ελληνικής καταγωγής, τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναΐλοφ.

Σήμερα, στο χωριό αυτό κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ στο σχολείο της περιοχής, από τα συνολικά 550 παιδιά, τα 140 έχουν ελληνική καταγωγή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr