theodora_kokla

Απάντηση Κόκλα σε ΚΤΕΛ-Ταξί για την πληρωμή των μεταφορών

18 Φεβρουαρίου 201016:19

theodora_koklaΣε απάντηση προχώρησε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Θεοδώρα Κόκλα, με αφορμή την κινητοποίηση των ΚΤΕΛ και των Ταξί για τις πιστώσεις της μεταφοράς των μαθητών στην  Περιφέρεια ΑΜΘ.

Προχώρησε σε δήλωση, στην οποία απαντά ότι τα όποια προβλήματα προέκυψαν από τις αποφάσεις λόγω της δημοσιονομικής κρίσης ενώ η πληρωμή γίνεται με τον ίδιο τρόπο που έγινε και πέρυσι ενώ στους ιδιοκτήτες καταβάλλονται μέχρι τον Απρίλιο 4 εκατ. ευρώ.

«Η εγκεκριμένη πίστωση για τη μεταφορά των μαθητών στο σύνολο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για το έτος 2010, είναι από την αρχή της χρονιάς 14 εκ. €, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχα εγκεκριμένο ποσό της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους  (6,8 εκ. €).

Οι εξελίξεις που προέκυψαν από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι οποίες οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση απόφασης μείωσης όλων των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 10% είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ποσού στο ύψος των 12,6 εκ. €.

Επίσης εκδόθηκε παράλληλη απόφαση του ίδιου Υπουργείου για διάθεση των εγκεκριμένων ετήσιων πιστώσεων κατά 8% κάθε μήνα και όχι σε δόσεις με πρώτη δόση ποσοστού 30%, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι αποφάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν προήλθαν από την Περιφέρεια, αλλά αποτελούν οριζόντια οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών και δεσμεύουν το σύνολο των Δημοσίων και εποπτευόμενων φορέων για τις καταβολές όλων των Δημοσίων Δαπανών. Το γεγονός ότι κάποιες Περιφέρειες κατέβαλαν το 30% στους δικαιούχους πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, έχει να κάνει μόνο με συγκυριακούς παράγοντες.

Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, πληρώνονται άμεσα για τη μεταφορά των μαθητών και για τους πρώτους 2 μήνες του 2010 περίπου 2 εκατ. € (ποσοστό 16%), ποσό πρακτικά ίδιο με αυτό που καταβλήθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το αρχικά προβλεπόμενο ποσοστό του 30 %  των πιστώσεων του έτους, θα καλυφθεί έως τον Απρίλιο, με την πληρωμή συνολικά 4 εκατ. € , ποσό επίσης απολύτως ίδιο με αυτό που καταβλήθηκε πέρσι έως τον Απρίλιο.

Η αγωνία των δικαιούχων για την οικονομική δυσκολία που την παρούσα περίοδο διατρέχει τους ίδιους, αλλά και κάθε εργαζόμενο και οικογένεια στον τόπο μας, είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή.

Αυτό που δεν είναι απολύτως κατανοητό, είναι η ένταση και η έκταση των αντιδράσεων των ΚΤΕΛ, τη στιγμή που η χρηματοδότηση γίνεται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο με το 2009 και η χώρα διανύει περίοδο σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης, την οποία με κοινή προσπάθεια αντιμετωπίζει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Παρόλα αυτά αποτελεί δέσμευση μας, ότι θα γίνει ό,τι είναι εφικτό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να διευκολυνθούν όσο είναι δυνατό τα ΚΤΕΛ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr