xartaetos

Mετά το τέλος του καρναβαλιού, στην ύπαιθρο όλοι.

15 Φεβρουαρίου 201017:08

carnavali_tzaors_oraiaTo κάψιμο του τζάρου, που πραγματοποιήθηκε το σούρουπο στην όχθη του Κόσυνθου,   σήμανε το τέλος του ξανθιώτικου καρναβαλιού 2010 και την «κάθαρση» από τις «αμαρτίες» της ξέφρενης περιόδου της αποκριάς. Ακολούθησε η Καθαρά Δευτέρα.

Ξανθιώτες και επισκέπτες βρέθηκαν στην ύπαιθρο του νομού Ξάνθης για να υποδεχτούν τη Σαρακοστή, βοηθούντος και του καιρού που εμφανίστηκε βελτιωμένος με διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην ορεινή περιοχή η Σταυρούπολη είναι αυτή που συγκέντρωσε, όπως πάντα, το μεγάλο αριθμό των επισκεπτών με το παραδοσιακό έθιμο της καμήλας, ένα από τα παλαιότερα που επιβιώνουν και έλκει την καταγωγή του στις εστίες, ακόμη,  των προσφύγων που κατοίκησαν την περιοχή στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η κοσμοσυρροή πάντως, είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν με επισκέπτες όλες οι γύρω περιοχές αλλά και οι ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής από το Δαφνώνα και το Καριόφυτο, μέχρι και στο Λειβαδίτη.

 Στη θάλασσα,ο Δήμος Αβδήρων και οι τοπικοί πολιτιστικοί Σύλλογοι διοργανώνουν κάθε χρόνο τη γιορτή με την παραδοσιακή φασολάδα που μαγειρεύεται σε ένα υπερμέγεθες  καζάνι στην πλατεία του της πρωτεύουσας του Δήμου, συνοδεία των υπόλοιπων παραδοσιακών σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Στο Πολύσιτο, εξάλλου, στο Δήμο Βιστωνίδας, αναβιώνει κάθε χρόνο η Μουτζοροδευτέρα, ένα σατυρικό, χιουμοριστικό δρώμενο που εξελίσσεται στην πορεία των ετών, αλλά διατηρεί πάντα το μεγάλο αριθμό των επισκεπτών της συγκεκριμένης μέρας. Παρουστιαστής της εκδήλωσης εδώ και χρόνια ο Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης.

 Η άπνοια που υπήρχε στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρας δεν επέτρεψε εντυπωσιακές επιδόσεις στο πέταγμα του χαρταετού, όμως έστω και έτσι το έθιμο τηρήθηκε από αρκετούς, ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή αλλά και στις θάλασσες, όπου υπήρχε ένας υποτυπώδης νοτιάς.

kathara_deytera_stavroupoli

kathara_deytera_avdera_2

kathara_deytera_polysitow

xartaetos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr