petrakis adedy

Η απεργία στην Ξάνθη. Ικανοποιητική συμμετοχή

10 Φεβρουαρίου 201016:22

apergia_1Με την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κορυφώθηκε στην Ξάνθη η 24ωρη απεργία, την οποία είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης που πλήττουν καίρια τις αποδοχές και το συνταξιοδοτικό των δημοσίων και στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των περισσοτέρων κλάδων του δημόσιου Τομέα.

Βασικό αίτημα να μην πληρώσει οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση που προκάλεσαν άλλοι. Ειδικότερα στην περιοχή, οι εφοριακοί και τελωνειακοί ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία, που έφτασε το 75%. Κατά τα άλλα οι δάσκαλοι συμμετείχαν σε ποσοστό 40%, οι καθηγητές σε ποσοστό 20%, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια 35% ενώ, τέλος, οι μηχανικοί του Δημοσίου συμμετείχαν σε ποσοστό 100%. Η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική ενώ η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο δεν είχε πάνω από 50-100 άτομα ενώ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων αναφέρθηκαν στους λόγους αυτής της κινητοποίησης

 Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Περιφερειών Γιώργος Πετράκης (φωτ.2) , στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η μείωση των επιδομάτων σε ποσοστό 10% επιφέρει σημαντική μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι οποίες δημιουργήθηκαν με το δεδομένο των πρόσφατων αποδοχών τους. Παράλληλα επεσήμανε την αντίθεση των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό, όπου αναμένονται ακόμη πιο δυσχερή μέτρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ειδικότερα στο θέμα των μειώσεων απάντησε ότι αυτό που δεν δέχονται με τίποτε είναι οι μείωση των αποδοχών, ενώ η στασιμότητα των αποδοχών είναι κάτι που συζητείται.

 Ο Χρήστος Ιωαννίδης (φωτ.3), πρώην Πρόεδρος της ΕΛΜΕ  και νυν Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ δεν εστίασε στη μείωση των αποδοχών αλλά εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα 450 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από αυτά τα μέτρα θα σώσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή όλα τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις. «Αυτοί που τόσα χρόνια αποφάσιζαν και έδιναν σε κάθε υπάλληλο διάφορα επιδόματα, είτε συντεχνιακά είτε για άλλους λόγους –καλώς ή κακώς- δεν πρέπει να χρεωθούν αυτό που δημιουργείται με τις έριδες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων;  Όλα αυτά τα χρόνια ο δημόσιος τομέας ήταν ο αποδέκτης αυτού του ρουσφετιού καθώς το ήμισυ των αποδοχών μας είναι πια επιδοματικά. Είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών και αυτοί που αποφασίζουν τώρα δεν φαίνεται ότι είναι τόσο ειδικοί όσο χρειάζεται για να σώσουν τη χώρα από το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα, η οποία πολιτικά έχει χρεοκοπήσει» σημείωσε ο Χρήστος Ιωαννίδης.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εφοριακών της Ξάνθης Βασίλης Αντωνίου (φωτ. 4) επεσήμανε ότι για λόγους επιπρόσθετους οι εφοριακοί εμφανίζουν μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αποδίδει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς όπως παλαιότερα που οδήγησαν τη χώρα στην ΟΝΕ ενώ «δεν μπορεί να κατασυκοφαντείται ένας κλάδος με τόσο επίπονη και υπεύθυνη εργασία ο οποίος ζητεί και την αποκατάστασης της αξιοπρέπειας των ίδιων και των οικογενειών τους».

 Το ΠΑΜΕ

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία και πορεία που είχε προκηρύξει το ΠΑΜΕ δημόσιου τομέα και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη, συγκριτικά, συμμετοχή. (φωτ. 5)

petrakis_adedyioannidis_xristos_elmeantoniou_doypame_poreiaapergia_6apergia_7apergia_8

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr