papaxristos_elme_xanthis

Ο Γεν. Γραμματεάς της ΟΛΜΕ στην Ξάνθη

5 Φεβρουαρίου 201022:54

papaxristos_elme_xanthisΤην Ξάνθη επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματεάς της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος επισκέφθηκε σχολεία της περιοχής, συνομίλησε με συναδέλφους του καθηγητές και λίγο μετά το μεσημέρι παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου.  

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζει η ΟΛΜΕ, τόσο στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 10ης Φεβρουαρίου, όσο και της ξεχωριστής απεργίας που έχει προκηρυχθεί στις 8 Μαρτίου, εξαιτίας των μέτρων της Κυβέρνησης που θίγουν και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά οι καθηγητές δεν ζητούν καμία αύξηση, αλλά αντιτίθενται στη μείωση του εισοδήματος τους που επιβάλλεται  για πρώτη φορά μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικότερα για την Ξάνθη υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 67 ευρώ το μήνα “Να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ τους” επεσήμανε.  Πέρα από το οικονομικό ζήτημα που βρίσκεται σε πρώτο επίπεδο, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στο ασφαλιστικό με την ΟΛΜΕ να αντιτίθεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας, κάτι που ο κύριος Παπαχρήστος χαρακτήρισε αδιανόητο, συμπληρώνοντας ότι τα όρια είναι ήδη υψηλά καθώς δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός στην ηλικία των 65 ή των 67 να διδάξει . Όμως σημαντική  παράμετρος είναι η εξίσωση ανδρών και γυναικών που σύμφωνα με το Γραμματέα της ΟΛΜΕ επιφέρει εώς και 17 χρόνια παραπάνω υπηρεσίας για ορισμένες κατηγορίες γυναικών εκπαιδευτικών: «Εφόσον το κράτος θέλει να επιβάλει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εξίσωση των ορίων, τότε γιατί μαζί με τα όρια ηλικίας δεν φέρνει και όλα τα ευνοϊκά μέτρα που υπάρχουν για τις γυναίκες;» διερωτήθηκε.

Τέλος, σημαντική παράμετρος των διεκδικήσεων των καθηγητών είναι η αντίθεσή τους στην περιφερειακή αποκέντρωση της Παιδείας, γεγονός που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Σύμφωνα με το Νίκο Παπαχρήστο, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» προβλέπεται να μεταφερθούν δομές της εκπαίδευσης στις νέες περιφέρειες με αποτέλεσμα σημαντικό η φυσιογνωμία της εκπαίδευσης να είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή. Πέρα από τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας του γεγονότος ότι το 15% των μαθημάτων θα καθορίζεται τοπικά από τις περιφέρειες, είναι ορατό το ενδεχόμενο το επίπεδο και ο χαρακτήρας της παιδείας να εξαρτάται άμεσα από τους οικονομικούς πόρους κάθε περιοχής, δημιουργώντας ανισότητες, κύρια σε βάρος της περιφέρειας. «Δεν θέλουμε καθηγητές και Πτυχία δύο ταχυτήτων», κατέληξε ο Νίκός Παπαχρήστος.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί τις συζητήσεις των συνδικαλιστών με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ευελπιστούν ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα προχωρήσει άμεσα.

papaxristos_olme

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr