zafeiriadis_ktinotrofos_2

Γαλατα στην πλατεία μοίρασαν οι κτηνοτρόφοι

5 Φεβρουαρίου 201022:31

ktinotrofoi_gala_plateiaΓάλατα στους πολίτες Ξάνθης μοίρασαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι κτηνοτρόφοι των αιγοπροβάτων της περιοχής, οι οποίοι επέλεξαν αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας αντί να χύσουν το γάλα στο δρόμο, όπως συνηθίζουν συχνά συνάδελφοί τους και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξαν, επιδιώκουν να έχουν το κοινό μαζί τους και όχι να το στρέψουν εναντίον τους. Άλλωστε, όπως σημείωσαν μόνο για πολύ λίγα λεπτά της ώρα διεκόπη η κυκλοφορία στο κέντρο, προκειμένου να μην υπάρξει ταλαιπωρία για το κοινό.

Οι κτηνοτρόφοι μέλη του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Αιγοπροβάτων Ξάνθης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και κινήθηκαν με πορεία προς την πλατεία. Εκεί μοίρασαν φιάλες γάλακτος στον κόσμο, διένειμαν φυλλάδια και εξήγησαν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Ζαφειριάδη βασικό και κυρίαρχο αίτημά τους είναι η βελτίωση της τιμής, η αναπλήρωση της πάωλεειας . Όπως σημείωσε υπάρχει πολύ μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της τιμής παραγωγής του πρόβειου γάλακτος και της τιμής με την οποία φτάνει στον καταναλωτή το προϊόν και υπολογίζεται ότι είναι περίπου διπλάσια. «Θέλουμε να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται το προϊόν και συντηρούν αυτή την ψαλίδα. Να χτυπηθούν αυτοί που αυξάνουν κατά 100% την τιμή του προϊόντος.»

Παράλληλα ο Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων  σημείωσε μεταξύ άλλων. «Δεν πάει άλλο, υπάρχουν εξευτελιστικές τιμές, μεγάλο κόστος παραγωγής  και η κτηνοτροφία σβήνει. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καρτέλ, ζητούμε εντατικούς ελέγχους και να ακούσουμε, επιτέλους και εμείς οι κτηνοτρόφοι, ότι κάποτε επιβλήθηκε πρόστιμο σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία.» Διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν συνδέονται απόλυτα με αυτές των αγροτών και θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα οι κινητοποιήσεις τους γίνονται με σειρά αιτημάτων όπως η αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος, διασφάλιση των τιμών παραγωγού, η δημιουργία ΕΛΓΑ Ζωικής παραγωγής, η αύξηση της επιστροφής φόρου καυσίμων και ΦΠΑ, η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης, η ρύθμιση χρεών κ.α.

zafeiriadis_ktinotrofos_2

ktinotrofoi_plateia_2ktinotrofoi_plateia

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr