Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΘΒΕ

25 Ιανουαρίου 201017:47

KRATIKOP_THATRO_BOREIOU_ELLADASΤο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του.

 

 Ένα χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, οι επισκέπτες του οποίου θα έχουν ψηφιακή πρόσβαση στο Αρχείο Παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. και στην πλούσια συλλογή από ντοκουμέντα και έργα τέχνης που περιλαμβάνει.

Η πρόσβαση στα πολιτιστικά τεκμήρια του θεάτρου θα γίνεται από τους υπολογιστές που εγκαταστάθηκαν στο χώρο, μέσα από τη Διαδραστική Εφαρμογή Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος του Κ.Θ.Β.Ε, που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Η Διαδραστική Εφαρμογή μπορεί να απαντήσει κάθε αναζήτηση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την πρόσβαση και την αναζήτηση σε 776 παραγωγές και συμπαραγωγές του ΚΘΒΕ από το 1961 μέχρι σήμερα και σε 67.985 ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται μ’ αυτές. Τα τεκμήρια αυτά αναλυτικότερα είναι τα παρακάτω:

2.153 αρχεία βίντεο (αποσπάσματα από τη βιντεοσκόπηση παραστάσεων, trailer, διαφημιστικά τρίλεπτα)
4.852 αρχεία ήχου (αποσπάσματα από τη μουσική ή την ηχογράφηση παραστάσεων και εκδηλώσεων)
789 αφίσες
3.122 φωτογραφίες μακετών σκηνικού και κοστουμιών
424 φωτογραφίες φροντιστηριακών αντικειμένων
4.407 δημοσιεύματα τύπου
5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα των έργων με τις σημειώσεις συντελεστών (σκηνοθέτη, οδηγού σκηνής, υποβολέα, τεχνικών)
6.951 φωτογραφίες από 2.283 κοστούμια παραστάσεων
219 πολυσέλιδες παρτιτούρες (αρχεία pdf)
14.870 σελίδες από 1.208 προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων
1.021 φωτογραφίες πορτρέτων και 668 βιογραφικά συντελεστών
18.283 φωτογραφίες παραστάσεων, δοκιμών, δραστηριοτήτων
5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα παραστάσεων
4.475 σελίδες από τα 2.028 βιβλία της Θεατρικής Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.

Ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω ψηφιακών συλλογών δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με την Ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΚΘΒΕ. Με τη δημιουργία ωστόσο της Διαδραστικής Εφαρμογής οι συλλογές αυτές διορθώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νέα ενιαία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν  να προβληθούν σήμερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα 67.985 ψηφιακά αρχεία που προβάλλονται σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, εμπλουτίζονται συνεχώς καθώς η Διαδραστική Εφαρμογή ενημερώνεται καθημερινά και ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου.

Οι ψηφιακές συλλογές που δημιουργήθηκαν εξολοκλήρου στο πλαίσιο αυτού του έργου προήλθαν από την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής και της Βιβλιοθήκης του Αρχείου του θεάτρου.

Η βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής: Στη Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής ψηφιοποιήθηκαν, ταξινομήθηκαν και φυλάσσονται 2.028  βιβλία (Θεατρικά έργα, Προγράμματα παραστάσεων, Εκδόσεις για το Θέατρο, την Τέχνη και την Ιστορία). Τα βιβλία αυτά έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά ώστε να μπορούν τόσο οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής αλλά και οι επισκέπτες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης να κάνουν κάθε είδους βιβλιογραφική αναζήτηση εντοπίζοντας εύκολα τα βιβλία που τους  ενδιαφέρουν.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, η Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής, οργανώθηκε και επαναλειτουργεί με ψηφιακά μέσα. Έχουν εγκατασταθεί στο χώρο δύο υπολογιστές με πρόσβαση στο internet και τη Διαδραστική Εφαρμογή και οι φοιτητές μπορούν να πλοηγούνται, από τη Μονή Λαζαριστών, τόσο στα βιβλία που φυλάσσονται εκεί αλλά σε όλο το Αρχείο παραστάσεων του ΚΘΒΕ της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη του Αρχείου: Η βιβλιοθήκη του Αρχείου αποτελείται από 1.789 κείμενα παραστάσεων με σημειώσεις συντελεστών. Σε κάθε ένα από τα βιβλία αυτά, παράλληλα με το κείμενο του έργου, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δοκιμές των παραστάσεων, σκίτσα και κατευθύνσεις για την κίνηση των ηθοποιών στη σκηνή, την εκφορά του λόγου, το σκηνικό, την μουσική επένδυση, το φωτισμό της παράστασης κλπ. Εκτιμώντας την ιδιαίτερη αξία των κειμένων αυτών επιλέξαμε να φωτογραφήσουμε σελίδα προς σελίδα ένα κείμενο από κάθε θεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ ξεπερνώντας κατά πολύ τα παραδοτέα που όριζε το έργο. Σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή εμφανίζονται  5.881 σελίδες από τα κείμενα αυτά, ενώ έχουν φωτογραφηθεί 90.000 σελίδες επιπλέον, των οποίων η τελική επεξεργασία εκκρεμεί.

Η βιβλιοθήκη του Αρχείου περιλαμβάνει τέλος τις εκδόσεις του ΚΘΒΕ, δηλαδή τα προγράμματα παραστάσεων, τα οποία παρότι είχαν εν μέρει ψηφιοποιηθεί (φωτογραφία εξωφύλλου) τώρα φωτογραφήθηκαν ολόκληρα (14.870 σελίδες) και πάλι πέραν των τυπικών απαιτήσεων του παρόντος έργου.

wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης: Επιπλέον, στο χώρο της ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης για τους επισκέπτες του θεάτρου. Η πρόσβαση στο δίκτυο για λόγους ασφαλείας, λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, θα γίνεται με χρήση κωδικού τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν από τα ταμεία του θεάτρου.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κ.Θ.Β.Ε. θα λειτουργεί παράλληλα με το Αρχείο του ΚΘΒΕ ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης αφορμόμενος από την ψηφιακή του αναζήτηση να μελετήσει και τα φυσικά αρχεία σε έντυπη μορφή, ή όλο το φάκελο κάποιας παραγωγής, να έχει πρόσβαση στη βιντεοθήκη του θεάτρου ώστε να παρακολουθήσει ολόκληρες τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων και  να υποβάλει σχετική αίτηση στο θέατρο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να του παραχωρηθούν αντίγραφα από κάποια ψηφιακά αρχεία που επέλεξε.

Πληροφορίες: www.ntng.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr