2 χρόνια Kardelen στην Ξάνθη. Ξεκινούν εορταστική καμπάνια

27 Φεβρουαρίου 201607:00

2 χρόνια δράσεις & εκδηλώσεις πολιτικής, πολιτισμού & αλληλεγγύης γιορτάζει το στέκι Kardelen. Αυτό το μήνα το στέκι KARDELEN συμπληρώνει 2 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει πραγματοποιώντας μία καμπάνια!

Τι είναι όμως το Kardelen

kardelen1-768x576Το KARDELEN είναι ένα λουλούδι. Ένα λουλούδι που σπάει τον πάγο για να βρει τον ήλιο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ζήσει. Το KARDELEN συμβολίζει τους απανταχού καταπιεσμένους οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να σπάσουν το φράγμα του φόβου και της σιωπής. Είμαστε εμείς που ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο από εμάς για εμάς, έναν κόσμο που θα χωράνε οι ανάγκες και τα όνειρα μας.

Το στέκι Kardelen ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2014 με σκοπό να γίνει το αντιπαράδειγμα στην πόλη της Ξάνθης. Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης ανθρώπων, συζήτησης, δράσεων, διασκέδασης αλλά και δημιουργίας μακριά από τα κυρίαρχα πρότυπα. Με βασικές αρχές, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.

Το στέκι λειτουργεί μέσα από τη συνέλευση του, η οποία είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται την 1η Κυριακή κάθε μήνα.

Από την πρώτη κιόλας συνέλευση, μπήκαν αρκετοί στόχοι με σκοπό το Kardelen να «ανθίσει» αλλά και να ριζώσει στην κοινωνία της Ξάνθης. Και νομίζουμε ότι σιγά, σιγά τα καταφέρνουμε!

Αυτά τα 2 χρόνια ήταν γεμάτα εκδηλώσεις, δράσεις, προβολές ταινιών. Ήταν όμως γεμάτα και με διασκέδαση.

Όσο για  φέτος, το Kardelen Cinema λειτουργεί κάθε Τετάρτη στις 20:00 !

Όλο αυτό το διάστημα, στο στέκι πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται καμπάνιες αλληλεγγύης (Πρόσφυγες, ΒΙΟΜΕ, Κομπάνι) ενώ ιδρύθηκαν και φιλοξενήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες (Συνέλευση για το νερό στον Εργίνη, Mayday κ.α.).

ΚΟΥΖΙΝΑ KARDELEN

Πριν λίγες εβδομάδες όμως, ξεκίνησε την λειτουργία της και η κουζίνα αλληλεγγύης, η οποία κάθε Σάββατο προσφέρει υπέροχα φαγητά & γλυκά σε τιμές προσιτές σε όλους.

Σκοπός, να μπορούν όλοι να βρουν μια θέση στη κουζίνα αλληλεγγύης, να απολαμβάνουν το μαγείρεμα ή το φαγητό,  να κουβεντιάζουν αλλά και να συνδιαμορφώνουν τη καθημερινότητα τους προσπαθώντας να την κάνουν καλύτερη!

Ομάδα φωτογραφίας

Φέτος η ομάδα φωτογραφίας είναι ανανεωμένη και συνεχίζει τα μαθήματα της με εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους και πραγματοποιούνται στο χώρο του στεκιού κάθε Πέμπτη, στις 20:00!

Αλληλέγγυα μαθήματα για μαθητές Λυκείου.

Ίσως το σημαντικότερο εγχείρημα που φιλοξενεί το στέκι Kardelen.

Στο στέκι KARDELEN με μόνη μας πυξίδα την κοινωνική χρησιμότητα στήσαμε ήδη από πέρυσι το εγχείρημα των αλληλέγγυων μαθημάτων για μαθητές λυκείου. Δεδομένης της φτωχοποίησης της κοινωνίας, τα αλληλέγγυα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές που οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Στο εγχείρημα αυτό, είναι πολύ σημαντική η μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών που αφιλοκερδώς παρέχουν τη βοήθεια τους ενώ η συμμετοχή από την πλευρά των μαθητών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία!

Αυτές οι δομές λοιπόν, αυτοί οι κοινωνικοί χώροι σαν το στέκι Kardelen, είναι γέννημα της ανάγκης. Είναι το οξυγόνο μέσα σε μια κοινωνία που ασφυκτιά. Είναι η οικοδόμηση του κόσμου που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε!

Η καμπάνια για τα 2 χρόνια λειτουργίας ξεκινά ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

12773041_10154150408815116_1004826108_o 12772936_10154150409540116_2026568407_o

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr