digea_keraies

Στις 19 Νοεμβρίου η ψηφιακή τηλεόραση στη Θράκη. Προβλήματα στην Ξάνθη

12 Οκτωβρίου 201007:16

digea_keraiesΣτις 19 Νοεμβρίου ξεκινά στη Θράκη η (δωρεάν) μετάδοση του επίγειου ψηφιακού σήματος της digea.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκπομπή ψηφιακού σήματος θα γίνει από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας, καλύπτοντας τη νοτιοδυτική Θράκη και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, το νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης, το νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης αλλά και το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας, σύμφωνα με την ΚΥΑ  21161/08 που ρυθμίζει τα θέματα της μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση.

Για να μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εκπομπή  οι κάτοικοι της Ξάνθης θα πρέπει να προσανατολίσουν τις κεραίες τους στην Πλάκα της Αλεξανδρούπολης και να διαθέτουν αποκωδικοποιητή (ενσωματωμένο ή εξωτερικό) MPEG 4. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, το Κέντρο Εκπομπής της Θάσου, απ΄ όπου λαμβάνουν το σήμα τους σήμερα οι κάτοικοι της Ξάνθης, θα συνεχίσει να λειτουργεί αναλογικά.

Προβλήματα στην Ξάνθη με την ψηφιακή μετάδοση.

Δύο πολύ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όμως από την περιβόητη ΚΥΑ 21161/08 και την ψηφιακή μετάβαση . Η απόφαση καθορίζει ως κέντρο ψηφιακής εκπομπής για τη Θράκη, την Πλάκα στην Αλεξανδρούπολη, σημείο που καλύπτει μόνο το νότιο τμήμα της Θράκης και αποκλείει όλες τις ορεινές περιοχές και το βόρειο Έβρο. (όπως φαίνεται στο χάρτη της εικόνας 2) Επιπρόσθετα οι κάτοικοι της Ξάνθης θα πρέπει να «γυρίσουν» τις κεραίες τους προς την Πλάκα ενώ ήδη διαθέτουν σύστημα με  δύο κεραίες λήψης (συχνά) για να λαμβάνουν σήμα από τη Θάσο και την Παναγία. Ελάχιστοι έχουν τις κεραίες τους στραμμένες προς την Πλάκα μέχρι σήμερα (και μόνο για κάποια  επίγεια της Nova). Πρακτικά για να για να μπορέσει κάποια κατοικία να λάβει το σήμα της Digea στην Ξάνθη θα πρέπει να διακόψει μια σειρά άλλων προγραμμάτων –και όλα τα τοπικά κανάλια- ενώ θα αχρηστευτούν οι συμβατικές τηλεοράσεις που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αφού δεν θα έχουν πλέον αναλογικό σήμα από τη Θάσο.Διαφορετικά πρέπει να προσαρμόσουν ένα νέο σύστημα κεραιών σε όλα τα κέντρα εκπομπής με σημαντικό κόστος και τεχνικές δυσκολίες.

Παρά τα αιτήματα όλων των ειδικών στην περιοχή η ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης καταργεί, ουσιαστικά, το Κέντρο Εκπομπής στο υψάριο της Θάσου, το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει κάλυψη σε 7 Νομούς και στα περισσότερα ορεινά σημεία τους.  Στο μέλλον και ειδικότερα, μετά το 2013 όταν σταματά πλήρως η αναλογική μετάδοση τα προβλήματα θα γίνουν ιδιαίτερα έντονα. Αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα αρκετές ορεινές περιοχές της Ξάνθης δεν βλέπουν ελληνική τηλεόραση, μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί μετά το 2013.

Επισημάνσεις και ενημέρωση από την Digea

«Η DIGEA έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της ομαλής διαδικασίας της μετάβασης για τους καταναλωτές καθώς και την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωσή τους, έχει οργανώσει ειδική ενημερωτική εκστρατεία που περιλαμβάνει και κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τις τοπικές αρχές και φορείς. Παράλληλα, οι τηλεθεατές που επηρεάζονται άμεσα – που εξυπηρετούνται δηλαδή αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής της Πλάκας – θα πληροφορούνται για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν ενόψει της ψηφιακής μετάβασης μέσω ενημερωτικού μηνύματος crawl που θα προβάλλεται στις οθόνες τους.

Ο CEO της DIGEA, κ. Γιώργος Μαθιός επεσήμανε: « Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η DIGEA καλύπτει με Ψηφιακό Σήμα το 60% του πληθυσμού της χώρας και εξυπηρετεί 15 τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεχίζουμε την πορεία της μετάβασης στη Θράκη δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές. Εξυπηρετούμε την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων στην ευαίσθητη παραμεθόριο για καθαρό σήμα απαλλαγμένο από παρεμβολές, ενώ παράλληλα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις γειτονικές χώρες ότι η μετάβαση στην Ελλάδα προχωράει περιχαρακώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στις ψηφιακές συχνότητες.» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Digea

digea_xartis_thraki

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr