Εκδήλωση για την καμπάνια “Mayday” υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

18 Ιανουαρίου 201623:22

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στο Στέκι Kardelen πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της καμπάνιας «mayday – να σταματήσουμε το πραξικόπημα» για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας «mayday» να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας χτίζοντας συλλογικές αντιστάσεις στη Ευρώπη από τη μεριά των συνδικάτων. Σήμερα αποτελεί ζήτημα της ίδιας της δημοκρατίας η δυνατότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Τζεμήλ Κεχαγιά, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης και μέλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης , ο Χρήστος Γιαμπουράνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ταχυδρομικών ταχυμεταφορικών επιχειρήσεων Αττικής και μέλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση με στόχο το συντονισμό των δράσεων μας για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
2-300x227

Τ. Κεχαγιά: ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ διέλυσαν το εργατικό κίνημα και το συνδικαλισμό.

  • Ξεκινώντας ο Τζεμήλ Κεχαγιά τόνισε ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση μισθών δεδομένου ότι σήμερα ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (ή 440 μεικτά), ως απόρροια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Στη συνέχεια άσκησε κριτική στον τρόπο άσκησης του συνδικαλισμού τα προηγούμενα χρόνια με την τοποθέτηση ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με τους αγώνες. Τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια τα εργοστάσια στην Ξάνθη έκλειναν το ένα μετά το άλλο, το εργατικό κέντρο και τα σωματεία δεν είχαν αγωνιστική κατεύθυνση παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο και τις απολύσεις . Αναφέρθηκε ακόμη στον κλάδο των οικοδόμων, στον οποίο η ανεργία αγγίζει το 90% με αποτέλεσμα τη μετανάστευση πολλών ανθρώπων στο εξωτερικό δουλεύοντας και εκεί ανασφάλιστοι για ελληνικές κατασκευαστικές ενώ κλείνοντας έκανε λόγο για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ΚΕΚ στην ανασφάλιστη εργασία μέσω των γνωστών προγραμμάτων voucher.

Χ. Γιαμπουράνης: Θέμα Δημοκρατίας η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.  

Σκοπός της πρωτοβουλίας «mayday» να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας χτίζοντας συλλογικές αντιστάσεις στη Ευρώπη από τη μεριά των συνδικάτων. Σήμερα αποτελεί ζήτημα της ίδιας της δημοκρατίας η δυνατότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους. Η προσπάθεια του mayday ξεκίνησε με τη συλλογή υπογραφών και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας ενώ προσανατολίζεται και στοχεύει σε κινητοποιήσεις στις έδρες της Κομισιόν με συνδικάτα της Ευρώπης.

Σήμερα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές να έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λιγότερο από το 20% των εργαζομένων (1 στους 5) εργάζεται με συλλογική σύμβαση τη στιγμή που πριν το 2010 το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 90%. Τα χρόνια της κρίσης και πριν, τα συνδικάτα δεν κατάφεραν να απαντήσουν στο νεοφιλελευθερισμό. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία είδαμε τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να βρίσκονται μακριά από κοινωνικές-κινηματικές διεργασίες με χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο «Ναι» (από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ) στο δημοψήφισμα.

Τέλος ο Χ. Γιαμπουράνης αναφέρθηκε στους αγώνες των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ , της ΕΡΤ, της ΒΙΟΜΕ, αγώνες που έδιωξαν το φόβο από τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς πήραν την κοινωνία με το μέρος τους.

Αυτοί οι αγώνες δεν δικαιώθηκαν λόγω μιας κυβερνητικής αλλαγής. Αυτοί οι αγώνες είχαν δικαιωθεί στη συνείδηση του κόσμου. Είχαν απεύθυνση στην κοινωνία, υιοθέτησαν αιτήματα της κοινωνίας και η κοινωνία υιοθέτησε τα αιτήματα τους στις δικές της κινητοποιήσεις.

Κλείνοντας ανέφερε ότι στόχο για το επόμενο διάστημα αποτελεί η καταγραφή σωματείων που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου αλληλεγγύης για το συντονισμό των δράσεων και των αγώνων των εργαζομένων. Για να μην δίνονται αποσπασματικοί αλλά κοινοί και ουσιαστικοί αγώνες.

12-1024x869

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr