Καταγγελίες Ραγκούση για κατάργηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στο ΥΠΕΞ. Τι απαντά το Υπουργείο

22 Δεκεμβρίου 201515:24

Την επιχειρούμενη κατάργηση διατάξεων του νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση δημοσίων δαπανών στο Διαδίκτυο καταγγέλλει ο «πατέρας» της Διαύγειας, πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην υπουργός κ. Ραγκούσης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με τον νόμο αυτό, εγκαλεί την κυβέρνηση για κατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης στο διαδίκτυο πληθώρας δαπανών στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης επικαλείται το άρθρο 108 στο Ν/Σ για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός αμφισβητεί την αιτιολογία της κατάργησης από πλευράς της κυβέρνησης για ιδιαιτερότητα των δαπανών του ΥΠΕΞ που άπτεται της ασφάλειας της χώρας.

Ο κ. Ραγκούσης υπογραμμίζει: «Όμως, ως συνήθως, ψεύδεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Διότι στο άρθρο 2 παρ.4 του Ν.3861 έχουμε εξαρχής εξαιρέσει όλες τις δαπάνες των οποίων η δημοσιότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εθνική άμυνα κι ασφάλεια της χώρας».

Παράλληλα, εκτιμά πως «άλλες δαπάνες επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν, που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια».

Διερωτάται, δε, γι’ αυτές τις δαπάνες: «Πώς τις υλοποίησαν ή τις ανέλαβαν από την ώρα που δεν τις είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο;».

Ο κ. Ραγκούσης καταλήγει ως εξής: «Προφανώς έχουν διαπράξει ήδη την παραβίαση του Ν.3861 έχοντας πραγματοποιήσει παράνομες δαπάνες. Ποιες άραγε; Προφανώς επιλέγουν  και τώρα να διαχειριστούν στο σκοτάδι τα χρήματα των Ελλήνων. Όπως νομοθέτησαν και την Άνοιξη για δαπάνες στου υπουργείου οικονομικών».

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Απαντώντας στις αιτιάσεις Ραγκούση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής:

«Η προτεινόμενη διάταξη Νόμου τακτοποιεί το πρόβλημα της μη εκκαθάρισης συγκεκριμένων δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα προηγουμένων ετών. Ειδικότερα:

  1. Αφορά σε μη εκκαθαρισμένες, για γραφειοκρατικούς λόγους, δαπάνες των ετών 2013 και 2014 ύψους 282.592,58 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 41 συμψηφιστικά εντάλματα, που δεν αναρτήθηκαν εκ παραδρομής στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» και άλλα 240 συμψηφιστικά εντάλματα, τα οποία αναρτήθηκαν μετά την πραγματοποίηση της δαπάνης.
  2. Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για δαπάνες Αρχών του Εξωτερικού. Στην πλειονότητά τους καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες των Αρχών και ικανοποιούν πλήρως όλες τις λοιπές προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητάς τους. Είναι δε στη διάθεση οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.
  3. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο γραφειοκρατικό πρόβλημα, πλην την νομοθετικής ρύθμισης.
  4. Η ανάρτηση των δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών στην Διαύγεια συνεχίζεται κανονικά βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί σε θέματα διαφάνειας και δεν πρόκειται να ανεχθεί ή να επιτρέψει καμία δημοσιονομική σκιά στο έργο του».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr