Premio Sciacca 1

11η απονομή στα βραβεία Giuseppe Sciacca με αθλητικό ενδιαφέρον

18 Νοεμβρίου 201220:27

Premio Sciacca 1Ο αθλητισμός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην 11η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca ενώ με  ελληνική πρωτοβουλία ο Cody McCasland βραβεύθηκε με τιμές Ολυμπιονίκη στο Βατικανό.

Πιο αναλητικά, με τεράστια επιτυχία και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στην Aula Magna του Πανεπιστημίου “Pontificia Università Urbaniana” στην πόλη του Βατικανό (Ρώμη), η 11η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν νέοι από 18 έως 35 ετών οι οποίοι διακρίθηκαν στις τέχνες και τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κοινωνία ενώ, απονεμήθηκαν κι ειδικά βραβεία σε σημαίνουσες προσωπικότητες.

Έντονο ήταν το ελληνικό χρώμα, καθώς βραβεύθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες από τη χώρα μας, όπως ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής του έργου των ανασκαφών κι αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης με το Ειδικό Βραβείο για την Αρχαιολογία, τον οποίο βράβευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Καθηγητής Ουράνιος Ιωαννίδης. Ο ιδρυτής & Πρόεδρος της ‘Κιβωτού του Κόσμου’, πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, παρέλαβε το Βραβείο Κοινωνικού Έργου για το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, προσφέροντας βοήθεια σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε δυσκολία.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε κι η στιγμή της βράβευσης του Κύπριου Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Παύλου Κοντίδη, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Αθλητισμού για τη διάκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και την κατάκτηση για πρώτη φορά του αργυρού μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα, ανοίγοντας έτσι την ιστορία των ολυμπιακών μεταλλίων στην Κύπρο.

Ακόμη μια ιδιαίτερη στιγμή στην τελετή των Βραβείων ήταν η βράβευση του 17χρονου μαθητή της Γ’ Λυκείου και πρωταθλητή του σχολικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης Ελλάδας – Κύπρου με την ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Γιώργου-Νεκτάριου Δελή, με το βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας κι Εθελοντισμού «Maria Grazia Balducci Rossi». Τον αθλητή βράβευσε ο πρώην μπασκετομπολίστας με σημαντικές διακρίσεις, Claudio Coldebella, ο οποίος τον συνεχάρη για το συνδυασμό επιδόσεων στον αθλητισμό και ήθους, όπως επίσης και για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του να προτείνει τον 11χρονο αμερικανό αθλητή Cody McCasland ως τον απόλυτο νικητή της φετινής διοργάνωσης των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Με το Απόλυτο Βραβείο (Premio Assoluto) τιμήθηκε ο Cody McCasland, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που λέγεται «Αγενεσία του Ιερού Οστού» (Sacral Agenesis), μια σπάνια ασθένεια που προκάλεσε παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όσο εκείνος βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας του. Σε ηλικία 17 μηνών απέκτησε το πρώτο ζευγάρι τεχνητών μελών κι έκτοτε κινείται ασταμάτητα, τρέχει, κολυμπά, παίζει ποδόσφαιρο, χόκεϊ κι είναι πρωταθλητής στο τρίαθλο. Για τη γενναία στάση του στη ζωή και την ατσάλινη θέλησή του, το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής τον επέλεξε για να συμπαραστέκεται στους ακρωτηριασμένους και τραυματισμένους στρατιώτες που επιστρέφουν από τις αποστολές του εξωτερικού.

Παρά τις σωματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Cody με αφορμή τη βράβευσή του από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, έκανε για πρώτη φορά υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί στη Ρώμη και να παραλάβει το βραβείο ο ίδιος συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Μιλώντας με λόγια ενός μικρού παιδιού, αλλά με την ψυχή ενός υπερήρωα, ο Cody McCasland ευχαρίστησε τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca για την τιμή που του έκαναν αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του για μια καθημερινότητα ίδια με όσων είναι αρτιμελείς, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την οικογένειά του που του συμπαραστέκεται ακούραστα. «Ναι, είμαι ξεχωριστός» δήλωσε ο Cody. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυο πόδια, ενώ εγώ έχω πολλά περισσότερα, ένα ζευγάρι για κάθε περίπτωση κι αυτό με διευκολύνει να ανταποκρίνομαι σε κάθε πρόκληση».

Το βραβείο σε σχήμα καραβιού το οποίο φιλοτέχνησε ο έλληνας δημιουργός Σάκης Χειλέλης παρέδωσε στον Cody ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos κάνοντας τη συμβολική κίνηση της πλεύσης και της προσπάθειας που καταβάλλει κανείς για να φτάσει στον προορισμό του. Τα λαμπερά μάτια και το χαρούμενο χαμόγελο του μικρού αγοριού «αγκάλιασαν» το συμβολισμό, ενώ ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos υποκλίθηκε μπροστά του παραδίνοντάς του το πανέμορφο βραβείο.

Ο Cody σήμερα προπονείται εντατικά για τους Παραολυμπιακούς του 2016 στο Rio και χαρούμενος για τη βράβευσή του θέλησε να δείξει στους παρευρισκόμενους στην τελετή απονομής μέρος της προπόνησής του, αλλάζοντας τα άκρα με τα οποία περπατά σε αυτά της προπόνησης. Το κοινό τον χειροκροτούσε ασταμάτητα και με ρυθμό, όπως αρμόζει σε κάθε πρωταθλητή, εμψυχώνοντάς τον ακόμη περισσότερο.

Με αφορμή την προετοιμασία του Cody για του Παραολυμπιακούς του 2016, η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη παρέδωσε στον Cody το αιώνιο σύμβολο της νίκης, έναν κότινο, δηλώνοντας για τον συσχετισμό και τον συμβολισμό του δώρου: «Επειδή ο Cody θέλει να πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς του Rio εμείς του παραδίδουμε τον κότινο, το σύμβολο της νίκης το οποίο φέρνουμε από την Ελλάδα, τη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και του ευχόμαστε να είναι πάντα νικητής στη ζωή του».

Τον κότινο, ο οποίος είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Γιάννη Σουβατζόγλου, τοποθέτησε στο κεφάλι του Cody ο Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης με τον μικρό Cody να μη το αποχωρίζεται στο υπόλοιπο της βραδιάς. Ο αναπληρωτής Εκπρ. Ελλάδας Σπύρος Καραουλάνης του παρέδωσε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ελληνικής Γραμματείας των Βραβείων.

Στην τελετή απονομής όμως εκπροσωπήθηκε κι η γειτονική Τουρκία με την απονομή του Βραβείου Κινηματογράφου και Θεάτρου στον δημοφιλή Τούρκο ηθοποιό Murat Yildirim, ο οποίος διακρίθηκε για το εξαιρετικό ταλέντο και το ήθος του κατακτώντας σταθερά και το παγκόσμιο στερέωμα.

Πολύ σημαντική ήταν ακόμη η απόδοση τιμής στον Καρδινάλιο Raffaele Farina με την απονομή του Ειδικού Βραβείου στον τομέα του Πολιτισμού. Το δαχτυλίδι το οποίο του παραδόθηκε στην απονομή σχεδίασε και κατασκεύασε ο Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Γιώργος Πονηρός. Πολλές και οι βραβεύσεις από διάφορες χώρες του κόσμος, μεταξύ αυτών, η βράβευση του Σουηδού φωτογράφου Viktor J. Fremling, ενός εκ των καλυτέρων της τέχνης του στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό τοπίο, ο οποίος έχει αποσπάσει κι άλλα σημαντικά βραβεία όπως της Google. Με το Διεθνές Βραβείο Οικονομίας τιμήθηκαν οι Teodora Borota (Σερβία) & Christiana Benedetti Fasil (Ιταλία), οικονομολόγοι με σημαντικές αναγνωρίσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια για τις μελέτες τους.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών Αρχών, μεταξύ των οποίων ο Καρδινάλιος Rafaelle Farina, o Έλληνας Πρέσβης στο Βατικανό κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη κ. Γεώργιος Μάμαλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, κ.α.

Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν, φιλοτέχνησαν Έλληνες δημιουργοί, τα οποία πρόσφεραν αφιλοκερδώς: η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου, ο Κώστας Τζανάκης, οι Σπύρος και Δημήτρης Παπαδόπουλος. Τη μουσική της εκδήλωσης συνέθεσε ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Σανιός, τα τυπογραφικά πρόσφερε η εκτυπωτική ‘Αιχμή’ & ekptotiko.gr, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό υψηλής ωρολογοποιίας Cronus Plus.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Premio Sciacca 4Premio Sciacca 5Premio Sciacca 7

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr