10 απαραίτητα κυκλοφοριακά tips για κάθε υποψήφιο Δήμαρχο – Ή αλλιώς, τί δεν έγινε ποτέ στην Ξάνθη !

28 Φεβρουαρίου 201412:46

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ξάνθη παρουσιάζει ο δεκάλογος των καλών πρακτικών γύρω από το κυκλοφοριακό ζήτημα, που δημοσιεύεται στο   νέο βιβλίο του Σταύρου Κωνσταντινίδη Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη.  Παρουσιάζει ζητήματα, ίσως αυτονόητα σήμερα, που όμως σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν πολιτική βούληση, πολιτική σκέψη και σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις με αποτέλεσμα τίποτε από όλα αυτά να μην υπάρχει στην Ξάνθη αλλά η σχετική συζήτηση να αντιμετωπίζεται από τις πλευρές που εκφράζουν τη συντήρηση ως “προοδευτικοί νεωτερισμοί”.

Για το λόγο αυτό η ανάγνωση των 10 “υποχρεώσεων” μοιάζει με κωμικό ανάγνωσμα στην Ξάνθη, αφού για όλα αυτά απαιτείται, πρωτίστως, θέληση ! Για το λόγο αυτό, μοιάζει αστείο μερικές φορές για κάποιους που είναι ταυτισμένοι με τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση της πόλης (και επιχειρούν να την κληρονομήσουν ως πολιτική ταυτότητα να επιχειρήσουν αύριο να πείσουν για όλα αυτά, ενόψει εκλογών. Άλλωστε μέχρι σήμερα κάποιοι είχαν την ευκαιρία να τα αποδείξουν έμπρακτα και κάποιοι άλλοι, να τα ζητήσουν δημόσια…

Αναλυτικά ο δεκάλογος των καλών πρακτικών για κάθε Υπόψηφιο Δήμαρχο:

1. Βάζει σηματοδότη πεζών μπροστά σε κάθε σχολείο.

2. Στα σχολεία επίσης ανυψώνει τις διαβάσεις πεζών, κατασκευάζει ενδιάμεσες διαχωριστικές νησίδες και ανοίγει λίγο το χώρο μπροστά στις εισόδους.

3. Φτιάχνει ποδηλατόδρομους παντού και βάζει δημοτικά ποδήλατα σε δεκάδες σταθμούς.

4. Τοποθετεί τους σηματοδότες πριν τις διαβάσεις, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των πεζών.

5. Βάζει αριθμό σε κάθε σηματοδότη και απλοποιείται έτσι η καθημερινή συνεννόηση των ανθρώπων. Γλιτώνουμε άσκοπα καυσαέρια, καθυστερήσεις και άγχος.

6. Φυτεύει όσα περισσότερα δέντρα μπορεί κατά μήκος των δρόμων στις γειτονιές.

7. Φτιάχνει κυκλικούς κόμβους και αποφεύγει άχρηστους σηματοδότες.

8. Δημιουργεί τοπικές διαπλατύνσεις σε όλες τις διασταυρώσεις. Αυξάνει έτσι την ασφάλεια και αποθαρρύνει την ανεπιθύμητη στάθμευση.

9. Γράφει στο οδόστρωμα τις λέξεις «ΚΟΙΤΑ ΔΕΞΙΑ» και «ΚΟΙΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», για να υποβοηθούνται κυρίως τα παιδιά στον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.

10. Φτιάχνει πράσινες στάσεις λεωφορείων, με μοντέρνο πρωτότυπο σχεδιασμό η καθεμία, με φωτοβολταϊκή στέγη, φαρδύ πεζοδρόμιο, με ολοκληρωμένη πληροφόρηση πεζών και χάρτες πόλης.Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr