xrhmata

Έκτακτη εισφορά 1% για εισοδήματα πάνω από €100.000

5 Ιουνίου 201022:00

xrhmataΕκτακτη εισφορά 1% επί των συνολικών εισοδημάτων τους θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία

όσοι δηλώσουν εφέτος περισσότερα από 100.000 ευρώ. Στα έσοδα για τον προσδιορισμό του εισοδήματος όπου θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά θα ληφθούν υπόψη και οι τόκοι καταθέσεων, οι υπεραξίες από αγοραπωλησίες μετοχών, τα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο. Σύμφωνα με στοιχεία, ατομικό φορολογητέο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 17.386 φορολογούμενοι.

Ωστόσο με έκτακτη εισφορά αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι ναι μεν δεν δηλώνουν υψηλά εισοδήματα αλλά έχουν μη φορολογητέα έσοδα και τώρα κινδυνεύουν να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της έκτακτης εισφοράς λόγω του ότι το συνολικό εισόδημά τους (φορολογητέο και μη) ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Η εισφορά αυτή δεν επιβάλλεται σε βάρος νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ, προσωπικών εταιρειών, κοινοπραξιών κτλ.) καθ΄ όσον επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη συμμετοχή τους στα κέρδη των εν λόγω εταιρειών. Περαιτέρω από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται μόνο η αποζημίωση απολυμένου, η εφάπαξ παροχή ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών και το εφάπαξ βοήθημα δημοσίων υπαλλήλων κτλ. Ενδεικτικά αναφέρονται εισοδήματα που υπόκεινται στην εφάπαξ εισφορά: τα κέρδη από πώληση μετοχών, εισηγμένων ή μη, στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, το εισόδημα από πράξεις repos, οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, καθώς και τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, οι τόκοι εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, οι τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, οι τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, οι αμοιβές και οι μισθοί μελών ΔΣ ανώνυμης εταιρείας, η ωφέλεια από πώληση εταιρικών μεριδίων κτλ. Τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ., ποσά ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κτλ.). Τα περισσότερα από τα παραπάνω εισοδήματα δηλώνονται στους κωδικούς αριθμούς 431-432 και 659-660 της φορολογικής δήλωσης.

Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φυσικού προσώπου, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του οικονομικού έτους 2010, όταν αυτό είναι 100.000 ευρώ και άνω. Επομένως, αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) είναι πάνω από 100.000 ευρώ αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν καλύπτει το ποσό των 100.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά. Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Τέλος, αν και οι δύο έχουν εισόδημα 100.000 ευρώ ή πάνω από 100.000 ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα από όλες τις κατηγορίες (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις) και αν το προκύπτον άθροισμα (συνολικό καθαρό ποσό) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και άνω, τότε επιβάλλεται η εισφορά. Σημειώνεται ότι η εισφορά επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό του καθαρού εισοδήματος χωρίς καμία άλλη μείωση και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί του εισοδήματος αυτού.

Δηλαδή, αν, π.χ., φορολογούμενος έχει κατά το οικονομικό έτος 2010 συνολικό ατομικό εισόδημα 100.000 ευρώ, οφείλεται εισφορά 1.000 ευρώ (100.000 Χ 1%). Αν έχει συνολικό εισόδημα 106.000 ευρώ, οφείλεται εισφορά 1.060 ευρώ (106.000 Χ 1%).

Για την έκτακτη εισφορά προβλέπεται η έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος. Το εκκαθαριστικό αυτό σημείωμα εκδίδεται από τη ΓΓΠΣ και αποστέλλεται στον υπόχρεο, ενώ το ποσό της εισφοράς που βεβαιώνεται καταβάλλεται από τους υπόχρεους σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=335179&dt=02/06/2010#ixzz0pfaT3wVD

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr