Γιατροί Νοσοκομείου Ξάνθης: Το πλαφόν στη συνταγογράφηση καταργεί ουσιαστικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

11 Σεπτεμβρίου 201412:27

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών και Κέντρων Υγείας Ξάνθης καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφης αναφέροντας ότι το μέτρο ουσιαστικά καταργεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψει και ποινικοποιεί την Ιατρική.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Η συγκυβέρνηση καθιέρωσε πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που ουσιαστικά καταργεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πραγματικό σχέδιο γενοκτονίας του ελληνικού λαού!

Με την απόφαση ορίζεται ανώτατο μέσο μηνιαίο όριο ανά συνταγή. Όποιος γιατρός ξεπεράσει το όριο μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ή και να διωχτεί ποινικά!! Η παραπομπή του γιατρού επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων του, δηλαδή με πρόσχημα τη συνταγογράφηση μπορούν να απολύουν και να σύρουν γιατρούς στα δικαστήρια.

Το πλαφόν συνταγογράφησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί την υγεία του ασθενούς. Τώρα όμως ο γιατρός θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή απόλυσης και ποινικών δικαστηρίων και θα επιλέγει την θεραπεία με κριτήριο όχι τον ασθενή αλλά την αποφυγή της δίωξής του. Πρόκειται για πρωτοφανή ποινικοποίηση της ιατρικής.

Σημειώνουμε πως το πλαφόν σε ορισμένες ειδικότητες είναι πολύ μικρό (π.χ. παιδιατρική 30-40 ευρώ), που σημαίνει ότι αν ο πρώτος ασθενής του μήνα πάρει συνταγή μεγαλύτερης αξίας τότε ο γιατρός θα ειδοποιηθεί ότι κινδυνεύει με δίωξη και θα διαλέγει για τους επόμενους ασθενείς του φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις με μοναδικό κριτήριο την τιμή, αγνοώντας τις συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.

Καλούμε όλους σε κοινό αγώνα για την κατάργησή του.

Ξάνθη 1/9/2014

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr