agrotes

Οσμή σκανδάλου με 2,7 εκατ, ευρώ επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες της Ξάνθης

9 Ιουλίου 201023:12

agrotesΠαράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. 2,7 εκατομμυρίων ευρώ καταλογίζει, σύμφωνα με τις ενδείξεις,  σε 174 αγρότες του Νομού Ξάνθης η ετήσια Έκθεση του Eιδικού Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών  Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Η υπόθεση που έγινε γνωστή με τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης αφορά σε 174 αγρότες ειδικού καθεστώτος του Νομού Ξάνθης την τριετία 2002-2004, όταν και κρίθηκαν υπέρογκα τα ποσά των επιστροφών.

Οι επιθεωρητές έφτασαν στα έτη αυτά ξεκινώνας από τον έλεγχο των ετών 2004-05, όταν διαπίστωσαν ότι οι επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος της Β ΔΟΥ Ξάνθης ήταν μεγάλες και έτσι ο έλεγχος επεκτάθηκε και στα προγούμενα έτη. Ο έλεγχος μέχρι το 2004 διήρκεσε 3 χρόνια λόγω της υπερβολικής καθυστέρησης παροχής στοιχείων της ΔΟΥ που επικαλέστηκε αντίστοιχη καθυστέρηση από τους από τους πελάτες-εμπόρους στους οποίους κατευθύνθηκαν οι ποσότητες με βάση τα σχετικά Τιμολόγια-Δελτία Αποστολής.

Το Σώμα Επιθεωρητών προχώρησε την έρευνα και ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ενώ ζητά από τη ΔΟΥ Β’ Ξάνθης να πληροφορηθεί αν το ποσά αυτά έχουν καταβληθεί και το ύψος της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από την υπόθεση αυτή. Αν και στις περιπτώσεις αυτές η έρευνα για τις ποσότητες αγροτικών προϊόντων είναι δύσκολη, εντούτοις σύγκριναν τις ποσότητες που φέρεται να πωλούνται με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τη στρεμματική απόδοση κάθε προϊόντος στην Ξάνθη και έτσι προέκυψε η αισθητή διαφορά. Το Σώμα των Επιθεωρητών συνεχίζει τους ελέγχους και στις μεταγενέστερες χρήσεις και αναμένεται να υπάρξουν ενδιαφέροντα στοιχεία στο μέλλον.  Η έκθεση στο επίμαχο σημείο της αναφέρει:

«Ύστερα από συνεργασία της Οικονομικής Επιθεώρησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με την ΥΠΕΕ για τις επιστροφές ΦΠΑ στους Αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος για τα έτη 2004 και 2005 αρμοδιότητας Β’ Δ.Ο.Υ Ξάνθης, διαπιστώθηκε ότι ειδικά για τις αγορές αγροτικών προϊόντων οι ποσότητες αυτών ήταν πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου χρειαζόταν να γίνει αμέσως και κατά προτεραιότητα τακτικός έλεγχος για όλες τις υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ , παίρνοντας υπόψη τα σχετικά στοιχεία για τις δηλωθείσες στρεμματικές καλλιέργειες και τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις που υπάρχουν στη Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Ξάνθης.

Ο ΓΕΔΔ, με έγγραφά του στη Β’ ΔΟΥ Ξάνθης , ζήτησε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του ελέγχου που είχε ζητηθεί να διενεργήσει. Η Β’ ΔΟΥ Ξάνθης, ενημέρωσε το Γραφείο του ΓΕΔΔ ότι στα πλαίσια των ελεγκτικών διαδικασιών και προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα έκδοσης των Δελτίων Αποστολής –Τιμολογίων Αγοράς των αγροτικών προϊόντων εστάλησαν Δελτία Πληροφοριών στις κατά τόπους ΔΟΥ των αντισυμβαλλομένων επιχειρήσεων οι οποίες μέχρι 9/2/2009 δεν είχαν αποστείλει καμία απάντηση. Ο ΓΕΔΔ, ζήτησε την ολοκλήρωση του ελέγχου και παράλληλα δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης, με συνεχή αλληλογραφία προς τη Β’ ΔΟΥ Ξάνθης, την ΥΠΕΕ και τις εμπλεκόμενες ΔΟΥ παρακολουθούσε την υπόθεση και ζητούσε την άμεση ολοκλήρωση αυτής ενώ και επισήμανε συνεχώς την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των αρμοδίων υπηρεσιών και λήψης μέτρων για τις επιστροφές αγροτών ειδικού καθεστώτος.
Τελικά μετά παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, περίπου τριών χρόνων από την έκδοση εντολής ελέγχου, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε εκατόν εβδομήντα τέσσερις (174) αγρότες ειδικού καθεστώτος που αφορούσαν τις χρήσεις 2002, 2003, 2004 και καταλογίσθηκαν ποσά συνολικού ύψους 2.673.365,53 ευρώ.

Στη συνέχεια ο ΓΕΔΔ ζήτησε από την Β’ ΔΟΥ Ξάνθης να ενημερωθεί αν βεβαιώθηκε το παραπάνω ποσό και αν καταβλήθηκε μέρος του ποσού, σε αρνητική δε περίπτωση τι μέτρα ελήφθησαν για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Επίσης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομάς και Οικονομικών, να δώσουν κάθε δυνατή οδηγία για την είσπραξη του καταλογισθέντος ποσού. Επιπρόσθετα, κρίνοντας σκόπιμο να επεκταθεί ο έλεγχος όλων των περιπτώσεων αγροτών Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ που ζήτησαν έλαβαν και έκαναν χρήση εικονικών ή πλαστών Τιμολογίων Αγροτικών Προϊόντων από τη ΔΟΥ και για τα επόμενα έτη 2005-2009, καθώς και Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τέλος ο ΓΕΔΔ ζήτησε από τις ΔΟΥ Β Ξάνθης, Δράμας και Νευροκοπίου να τον ενημερώσουν σχετικά με τα ποσά επιστροφών ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Εμμέσων και Ειδικών Φόρων της Υπηρεσίας, για τα έτη 2005-2009 σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επειδή τα ποσά που έχουν επιστραφεί από τις παραπάνω ΔΟΥ διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετά υψηλά, (ΔΟΥ Νευροκοπίου: βεβαιώθηκε ποσό 642.525,47 ευρώ για 32 περιπτώσεις αγροτών που ενεπλάκησαν σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ συνολικά επεστράφη ποσό 3.243.014,40 ευρώ, για τα έτη 2004-2008 με μεγαλύτερη άνοδο το έτος 2006, ΔΟΥ Δράμας: επεστράφη συνολικά ποσό 12.408.079,26 ευρώ, για τα έτη 2005-2009) ο ΓΕΔΔ ζήτησε να διενεργηθεί άμεσα επανέλεγχος , όλων των σχετικών υποθέσεων.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr