Βολές Α/Α Πυρ/λου ZU-23 στο Πετροχώρι

6 Νοεμβρίου 201723:07

Η 29 Μ/Π ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ, ανακοινώνει, ότι την Κυριακή 19 Νοε 17 από ώρα 08:00 Ω έως 14:00 Ω, θα εκτελούνται, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης, βολές Α/Α Πυρ/λου ZU-23 χιλ. κατά επίγειου στόχου. 

Η επικίνδυνη περιοχή είναι η περικλειόμενη από τα χωριά Νέα Μορσίνη – Πετροχώρι – Μικρό Τύμπανο – Σεμέλη. 

Στις περιοχές αυτές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κίνηση ανθρώπων, οχημάτων και ζώων, κατά τις παραπάνω ώρες, για την αποφυγή ατυχημάτων. 

Εάν μετά τη βολή βρεθεί στην περιοχή οποιοδήποτε πυρομαχικό, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε επαφή με αυτό, καθόσον υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, ενώ άμεσα πρέπει να ειδοποιηθεί η πλησιέστερη Στρατιωτική, Αστυνομική ή Πολιτική Αρχή. 

To ZU 23 χιλ

Το όνομα του ZU-23 (Ρώσικα: ЗУ-23) ολοκληρωμένα είναι Зенитная Установка ή στα Ελληνικά «Αντιαεροπορικό Πυροβόλο». Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε στη Σοβιετική Ένωση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας τη δεκεατία του 1950. Το ZU-23 σχεδιάστηκε για χαμηλή αντιαεροπορική άμυνα καθώς και άμυνα εδάφους/επιφανείας (αντιαρματική και κατά προσωπικού) με δραστικό βεληνεκές 2.5 χιλιομέτρων. Το 1955 η KBP παρουσίασε το Α/Α πυροβόλο ZU-1 και το δίδυμο αντιαεροπορικό (A/A) πυροβόλο ZU-14, το δεύτερο ήταν αυτό που πέρασε τις δοκιμές του Σοβιετικού Στρατού και έτσι ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του. Μερικά χρόνια αργότερα, τις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση του, το ZU-23 που χρησιμοποιείται σε δεκάδες χώρες ακόμα και σήμερα (με μικρές αναβαθμίσεις).

Ανάμεσα τους είναι και η Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στην Α/Α της άμυνα ένα τέτοιο οπλικό σύστημα. Οι άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν ZU-23 είναι οι: Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Ουγγαρία και Πολωνία. Σήμερα εργοστάσια παραγωγής του οπλικού συστήματος ZU-23 υπάρχουν στη Ρωσία, Βουλγαρία, Πολωνία, Αίγυπτο και Κίνα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σε αυτή την παράγραφο. Σύμφωνα με το Ρώσικο εγχειρίδιο χρήσης από το 1961 που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα αλλά και τα τεχνικά δελτία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για το ZU-23 τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα.

Όνομα Μοντέλου             : ZU-23 (Ρώσικα: ЗУ-23)
Χώρα Προέλευσης           : Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ)
Αρχική Κατασκευή           : 1960
Διαμέτρημα                        : 23 χιλιοστά (23x152B)
Βάρος Κορμού                   : 50 χιλιόγραμμα
Βάρος Κάννης                    : 16 χιλιόγραμμα
Συνολικό Βάρος                 : 950 χιλιόγραμμα
Μήκος                                  : 4.57 μέτρα
Πλάτος                                 : 2.88 μέτρα
Ύψος                                    : 1.22 μέτρα
Μήκος Κάννης                   : 2.008 μέτρα
Ικανότητα Κλίσεως           : -10° εως +90°
Ικανότητα Περιστροφής  : 360°
Τρόπος Λειτουργίας          : Πίεση αερίων και επανατατικού ελατηρίου
Μέγιστο Ύψος Βολής        : 1500 μέτρα
Δραστικό Βεληνεκές         : 2500 μέτρα
Θεωρητική Ταχυβολία      : 2000 βλήματα/λεπτό
Πρακτική Ταχυβολία        : 400 βλήματα/λεπτό
Τροφοδοσία                        : Γεμιστήρες με ταινία 50 βλημάτων
Αρ. Χειριστών                     : 5 ή 6

Ο αριθμός χειριστών μπορεί να διαφέρει αν υπάρχει οδήγος οχήματος μεταφοράς ή αν ένας χειριστής έχει επιπρόσθετα καθήκοντα οδηγού. Όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται για το χειρισμό του τις βλέπουμε στην επόμενη λίστα.

  1. Σποπευτής-Πυροβολητής
  2. Χειριστής Α/Α διόπτρας
  3. Αριστερός γεμιστής
  4. Δεξιός γεμιστής
  5. Στοιχειάρχης
  6. Οδηγός οχήματος μεταφοράς (προαιρετικό)

Πυρομαχικά
Το δίδυμο Α/Α πυροβόλο ZU-23 χρησιμοποιεί το διαμέτρημα 23×152mm που δε το συναντάμε σε άλλα οπλικά συστήματα ενώ είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτά που χρησιμοποιούνται σε αρκετά πυροβόλα όπλα μαχητικών αεροσκαφών. Τα πυρομαχικά του τοποθετούνται σε μεταλλικά κιβώτια/γεμιστήρες χωρητικότητας 50 βλημάτων και είναι ενωμένα με μεταλλικούς κρίκους (ταινία).

Η ταχύτητα εξόδου του βλήματος είναι από 970 έως 980 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ενώ η σφαίρα έχει συνολικό μήκος 236 χιλιοστά με μήκος κάλυκα 152 χιλιοστά και διάμετρο βλήματος 23 χιλιοστά.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι διαθέσιμοι για το δίδυμο Α/Α πυροβόλο ZU-23. Ενδεικτικά, μερικά αρκετά διαδεδομένα είναι αυτά που βλέπετε παρακάτω.

  • HE: Βλήμα 19.6g με εκρηκτική ύλη RDX/Alum
  • HE-T: Ίδιο με το HE με επιπρόσθετη τροχιοδεικτική (T – tracer) κεφαλή φωσφόρου διάρκειας 3.5 δευτερολέπτων
  • API: Εμπρηστικό βλήμα εκρηκτικής TNT/Alum
  • TP: Εκπαιδευτικό βλήμα με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ

Η ταινία στην οποία είναι προσαρμοσμένα τα βλήματα έχει δομή παρόμοια με αυτή της επόμενης εικόνας. Αριστερά βλέπετε τους μεταλλικούς κρίκους και δεξιά πως αυτοί συγκρατούν τις σφαίρες.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr