
Μια ιεροτελεστία αλλά και μια σημαντική τεχνική συνοδεύει την διαδικασία απόσταξης τσίπουρου που ακολουθείται και στην Ξάνθη, ξεκινά από το αμπέλι και ολοκληρώνεται στο αποστακτήριο.
Η παρέα και ο μεζές είναι απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας ενώ το XanthiPress.gr παρακολούθησε την απόσταξη τσίπουρου της οικογένειας Καρακώστα στο παραδοσιακό οινοποιείο Μπαρδακίδη στα Άβδηρα.
Η τεχνική της παρασκευής
Σύμφωνα με τον Ι. Μπαρδακίδη τα πατημένα σταφύλια εισέρχονται στο καζάνι που βράζει μέχρι τους 80 βαθμούς κελσίου και ξεκινά η απόσταξη όταν ο ατμός μεταφέρεται στο σωλήνα, φτάνει στον ψύκτη που υδροποιεί τον ατμό και παράγεται το τελικό προϊόν. Η διαδικασία είναι απλή αλλά η ιεροτελεστία είναι μεγάλη. Όπως σημειώνει ο Ι. Μπαρδακίδης μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη διατήρηση της θερμοκρασίας ενώ καμία πρόσμειξη με οτιδήποτε άλλο, δεν πρέπει να γίνεται.
Οι Έλληνες πιο κοντά στο τσίπουρο ακόμη
Σύμφωνα με την οινοποιό Ε. Καρακώστα, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως μαύρες με Μερλό, Σιρά, Καμπερνέ, Μαυρούδι –που είναι και η τοπική ποικιλία- ενώ φέτος ξεκινούν και οι λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Σωβινιόν Μπλανκ.
Η νεαρή οινοποιός αναφέρει ότι σαν εταιρία παράγουν κόκκινο κρασί Καρακώστα, μέχρι στιγμής, προετοιμάζονται και για το λευκό σε συνεργασία με την οινολόγο τους, ενώ την περίοδο αυτή βγαίνει το τσίπουρο, το οποίο και προτιμούν σήμερα οι Έλληνες περισσότερο και έχει ευρεία αποδοχή. Γενικότερα, αναφέρει ότι είναι αρκετά ευχαριστημένοι από την αποδοχή του κόσμου και προσθέτει ότι πρέπει σταδιακά εκτός από το Τσίπουρο οι Έλληνες να μάθουν και το Κρασί.
Σήμα ποιότητα από το Φορέα Διαχείρισης
Μαζί στην απόσταξη και ο Πρόεδρος του Φορεά Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Δέλτα Νέστου, Μάνος Κουτράκης, ο οποίος αναφέρει ότι ο φορέας μπορεί και οφείλει να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά βιολογικά προϊόντα, όχι μόνο τα προϊόντα της λιμνοθάλασσας αλλά και τα γεωργικά προϊόντα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
«Ο φορέας έχει τη δυνατότητα να παράσχει σήμα ποιότητας για παραγωγούς προϊόντων που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.» αναφέρει ο Πρόεδρος του Φορεά που προσθέτει ότι οι εταιρίες που θα έχουν αυτό το σήμα μπορούν να διακηνήσουν ή και να εξάγουν ένα συγκεκριμένο προϊόν, όπως το Τσίπουρο.





Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;