Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες)

2 Απριλίου 201720:47

Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων στο δεύτερο τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2017 είναι: Η Επιστήμη και η Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα

  1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:  Στράβων

    Μετά από τη μελέτη κειμένων του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη, θα δούμε τα ενδιαφέροντα κείμενα του γεωγράφου Στράβωνα. Θα εξετάσουμε κείμενα (1) για το χαρακτήρα της Ευρώπης και (2) για τα γεωγραφικά στοιχεία του Ομήρου.

Ο Στράβων (π. 64 π.Χ. – π. 24 μ.Χ.) ήταν Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός. Ειδικότερα, ως γεωγράφος, συγκαταλέγεται στους διασημότερους της αρχαιότητας. Ο Στράβων γεννήθηκε από πλούσια οικογένεια στην Αμάσειατου Πόντου, όπου και πέθανε, σε ηλικία 90 περίπου ετών (λίγο μετά το 23 μ.Χ.). Απέκτησε μόρφωση εξειδικευμένη κι εκλεκτή από μεγάλους δασκάλους της εποχής του και μελέτησε τα γραπτά διάφορων γεωγράφων και φιλοσόφων της αρχαιότητας, αρχικά στην περιοχή του και αργότερα στη Ρώμη. Ταξίδεψε αρκετά, μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο και τηνΑιθιοπία. Σε ό,τι αφορά στις φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, ήταν οπαδός του στωικισμού, ενώ στην πολιτική ήταν υπέρμαχος του ρωμαϊκού ιμπεριαλισμού. Στο διάστημα των ταξιδιών του φρόντισε να συλλέξει όλο το απαιτούμενο υλικό, το οποίο τον βοήθησε αργότερα στη συγγραφή ιστορικών και γεωγραφικών έργων.

Τα δύο μεγαλύτερα έργα του είναι τα Ιστορικά υπομνήματα και τα περίφημα Γεωγραφικά του. Το έργο του “Γεωγραφικά”, που αποτελείται από 17 βιβλία, ευτυχώς σώζεται ακέραιο και σε άριστη κατάσταση, χαρίζοντας τη φήμη και τη δόξα του στους κατοπινούς αιώνες. Πρόκειται για ένα περιληπτικό μεν, αλλά σαφέστατο και μεθοδικό σύγγραμμα, όχι απλά και μόνο χρήσιμο, αλλά και πραγματικά πολύτιμο σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση για τα πράγματα της εποχής του, καθώς παρουσιάζει την περιγραφική ιστορία ανθρώπων και πόλεων από διαφορετικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου. Το έργο αυτό του Στράβωνα είναι, θα μπορούσε να λεχθεί, ο πιο ακριβής και ποιοτικός “παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας” της εποχής του.

 

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ:

Επιστήμη και Τεχνολογία στο Βυζάντιο

  Επικρατεί γενικά η άποψη πως το Βυζάντιο είναι περισσότερο θεωρητικό, θεοκρατικό ή ότι οι κάτοικοί του είχαν περισσότερο μεταφυσικές  παρά πρακτικές ενασχολήσεις. Είναι ένας από τους μύθους ή προκαταλήψεις που έχει κατακλύσει τη διεθνή και κυρίως ελληνική κοινή γνώμη.

  Προ ετών, το 1987 συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά και από τις αξιόπιστες εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης το τρίτομο έργο του Herbert Hunger «Βυζαντινή Λογοτεχνία – Η λόγια κοσμική γραμματεία των Βυζαντινών», με πολλούς και ειδικούς μεταφραστές / μεταφράστριες. Ο πρώτος τόμος αναφέρεται σε Φιλοσοφία, Ρητορική,  Επιστολογραφία, Γεωγραφία, ο δεύτερος τόμος περιέχει Ιστοριογραφία, Φιλολογία, Ποίηση και ο τρίτος Μαθηματικά και Αστρονομία, Φυσικές Επιστήμες,  Ιατρική, Πολεμική Τέχνη, Νομική Φιλολογία, Μουσική.

  Είναι φανερό ότι όποιος ενδιαφέρεται για τις Θετικές Επιστήμες στο Βυζάντιο μπορεί στον πρώτο και τρίτο τόμο να ανακαλύψει πολλά σχετικά στοιχεία.

  Στο σημερινό μάθημα θα παρουσιάσουμε στοιχεία που αναφέρονται στη θέση της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Βυζάντιο.    

 Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:15-20:00 και Ιστορίας Πολιτισμού της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:15-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη

Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων

Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9

Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

Web: www.fthrace.gr    blog:  fthrace.blogspot.com  email: fthrace@otenet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr