Tepco: Έριξε 1.100 τόνους μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό

17 Σεπτεμβρίου 201315:43

Μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαν-γι χθες από τη βορειοανατολική Ιαπωνία, περίπου 1.100 τόνοι βρόχινου ελαφρώς μολυσμένου από ραδιενέργεια νερού ερρίφθησαν στην θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

“Αφήσαμε να διαρρεύσει στον ωκεανό το νερό που κρίναμε ότι ήταν ελαφρά ραδιενεργό», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Μασαγιούκι Όνο, εκπρόσωπος της Tepco.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις της Κυριακής και της Δευτέρας προκάλεσαν την «ταχεία αύξηση του επιπέδου της νερού» σε διάφορα τμήματα του πυρηνικού συγκροτήματος όπου έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές αποθήκευσης άκρως ραδιενεργού υγρού.

Οι συγκεκριμένες ζώνες περιβάλλονται από ένα μικρό τοιχίο. Προκειμένου το νερό αυτό να μην μένει στάσιμο πολύ καιρό στο σημείο επαφής με τις δεξαμενές και με το εν δυνάμει μολυσμένο έδαφος, η Tepco εξήγησε ότι αποφάσισε, μετά την μέτρηση των επιπέδων της ακτινοβολίας βήτα αυτού του νερού, να αφήσει να διαρρεύσει ένα μέρος, στο οποίο η περιεκτικότητα σε στρόντιο 90 δεν ξεπερνούσε τα 30 μπεκερέλ ανά λίτρο. Συνεπώς οι αντλίες άνοιξαν και το νερό προφανώς κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Εκεί όπου το επίπεδο του στροντίου 90 και άλλων στοιχείων στην ακτινοβολία βήτα ξεπερνούσε τα 30 μπεκερέλ ανά λίτρο, το νερό που είχε συγκεντρωθεί αντλήθηκε εν μέρει και μεταφέρθηκε στις δεξαμενές.

Η εταιρία ωστόσο επικρίθηκε από ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης γιατί αποφάσισε να ρίξει το νερό στη θάλασσα χωρίς να μετρήσει το επίπεδο των άλλων ραδιενεργών στοιχείων που περιείχε, όπως του καισίου 134 και του καισίου 137 που εκπέμπουν ακτινοβολία γάμα.

“Κρίναμε απαραίτητο να μετρήσουμε το επίπεδο του ραδιενεργού καισίου, καθώς το νερό που έχει αποθηκευτεί στις δεξαμενές στη βάση των οποίων έχει συγκεντρωθεί η βροχή, σε μεγάλο μέρος του δεν περιέχει καίσιο», δήλωσε η Tepco που παραδέχτηκε ότι επέλεξε τον πιο γρήγορο τρόπο δράσης.

Σε τουλάχιστον 1.000 δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του πυρηνικού εργοστασίου αποθηκεύονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι νερού και τα υπόγεια των κτιρίων έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα περί τους 300 τόνους νερού να διαρρέουν καθημερινά στη θάλασσα.

Την ώρα που η Tepco δίνει μάχη για να διαχειριστεί την κρίση με τους εκατοντάδες τόνους μολυσμένου νερού που έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της και που η κυβέρνηση αποδεσμεύει 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που κατέστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

“Θα διατηρήσουμε την τεχνολογία και το προσωπικό που έχει σχέση με τον πυρηνικό τομέα αλλά θέλουμε να εξετάσουμε τρόπους για να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από την πυρηνική ενέργεια», ανέφερε ο Μοτέγκι.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έπαψαν να λειτουργούν αυτή την εβδομάδα, για τρίτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, μετά την έναρξη την Κυριακή από την εταιρία Kansai Electric Power Co, τη διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού του ‘Οι, της διαδικασίας για την παύση της λειτουργίας του αντιδραστήρα Αρ. 4 για εργασίες συντήρησης.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr