Στο Χατζιδάκειο Παυλίδης και Ζαγναφέρης. Έτοιμο το εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο της Ξάνθης (pics-vid)

22 Οκτωβρίου 201412:16

Τον πολυχώρο τέχνης και σκέψης “Μάνος Χατζιδάκις” στην Ξάνθη επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης. Η επίσκεψη επελέγη να γίνει, μάλλον συμβολικά, μια μέρα πριν την επέτειο της γέννησης του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη, στις 23-10–1925 !

2014-10-22 10.14.31Το γνωστό κτίριο και ως “Οικία Χατζιδάκι” έχει αναστηλωθεί και αναπαλαιωθεί πλήρως μετά τις εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Στο εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο, εκτός των άλλων, έχει αποκατασταθεί ο ζωγραφικός διάκοσμος δημιουργώντας μια εξαιρετική εικόνα στο εσωτερικό ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λοιπές μηχανολογικές και αναστηλωτικές εργασίες , έχει εξοπλιστεί με μουσικά όργανα και απομένει η μεγαφωνική του εγκατάσταση και τα έπιπλα που “ταξιδεύουν” για την Ξάνθη.

Γ. Παυλίδης: Μεγάλο όνειρο που ξεκίνησε το 2000

2014-10-22 10.17.08Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, για τον ίδιο ήταν ένα μεγάλο όνειρο που ξεκίνησε το 2000 όταν αντιλήφθηκε την κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ιστορικό κτίριο της Παλιάς Πόλης, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος συνθέτης, ο οποίος παρέμεινε δημότης Ξάνθης μέχρι το θάνατό του.

2014-10-22 10.40.41“Είναι ένα κτίριο που προστέθηκε στην πολιτιστική ταυτότητα της Ξάνθης και της Περιφέρειας. Συνδέει μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού με την περιοχή , την τέχνη και τη σκέψη, όπως ήθελε πάντα ο ίδιος να επισημαίνει”  Σημείωσε ότι έχει γίνει φοβερή δουλειά από τις υπηρεσίες, σε ένα έργο πολύ δύσκολο τεχνικά.

“Ευέλικτος φορέας θα λειτουργήσει το κτίριο”

Ως προς το φορέα που θα λειτουργήσει ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί ένα πολυχώρο “δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας” αλλά ένα χώρο που θα είναι αυτοδύναμος και θα συντηρείται. Όπως είπε, η Αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας θα εγκαταστήσει παράρτημά της στο κτίριο και θα το διαχειρίζεται ενδεχομένως και με επιμέρους εκμισθώσεις και το περιέγραψε ως  “Μια δομή που θα το καταστήσει στολίδι και κτήμα της κοινωνίας”.

2014-10-22 10.19.25Πρόσθεσε ότι ο φορέας θα έχει ευέλικτο χαρακτήρα και θα υπάρχει η υποχρέωση το κτίριο να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο, ειδικά τις μέρες που υπάρχει τουρισμός “Ευέλικτο, ανταποδοτικό, αυτοδύναμο και με σεβασμό στο χώρο ώστε να υπάρχει έλεγχος”.

Για το χαρακτήρα του κτιρίου, φαίνεται ότι στις αρχικές σκέψεις ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα θυμίζει το “Καφέ-Πολύτροπο”, το χώρο που ίδρυσε ο Χατζιδάκις στην Αθήνα το 1972 για να δώσει διέξοδο έκφρασης σε καλλιτέχνες, σε μια δύσκολη εποχή.

Κ. Ζαγναφέρης: Πρέπει να αναδείξει την ακτινοβολία του Χατζιδάκι

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ανέφερε ότι  η αποκατάσταση ήταν εξαιρετική και ότι ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του εγχειρήματος πριν γνωρίσει από κοντά την προσπάθεια.

2014-10-22 10.29.08Όπως σημείωσε, σε αυτόν πέφτει τώρα το βάρος να γίνει αυτή η δομή κτήμα όλων των ξανθιωτών και να αναδείξει την ακτινοβολία του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία δεν ήταν μόνο πανελλήνια αλλά ήταν διεθνής, όπως σημείωσε.

Όσον αφορά τη χρήση του κτιρίου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Περιφερειάρχη, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις με στόχο να υπάρχουν κανόνες και προστασία του κτιρίου, ως χώρου ανοιχτού για το κοινό, ως χώρου “ζωντανού”.

Η παρουσία Χατζιδάκι στο κτίριο

Στον τρίτο όροφο του κτιρίου διέμενε η οικογένεια Χατζιδάκι στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ το 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, τον ίδιο χρόνο το ακίνητο περιήλθε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου από τον Εβραίο Έμπορο που το κατείχε ενώ στην έρευνα που ξεκίνησε το 2000 για το συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκαν και συμβόλαια που μαρτυρούν την παρουσία του μεγάλου Συνθέτη στο κτίριο, από όπου έφυγε το 1934 μετά το χωρισμό των γονιών του.

2014-10-22 10.20.28-1Για τη γέννηση του Χατζιδάκι υπήρχαν μαρτυρίες και από τους γείτονες, την οικογένεια Γιαννώτα που κατοικούσε στο αρχοντικό που βρίσκεται απέναντι επί της Αγίου Βλασσίου, ανέφερε ο Γ. Παυλίδης που είχε μιλήσει και με την οικογένεια Γεραγά προκειμένου να αναζητήσει τον τρόπο αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.

Στο ίδιο κτίριο υπήρχε και το πιάνο στο οποίο έκανε μάθημα από τα 4 του χρόνια ο μεγάλος συνθέτης με τη γνωστή αρμένισσα μουσικό της εποχής Αλτουνιάν, πρόσφυγα από την Ανδριανούπολη. Το κτίριο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από το Στρατό και υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις, οι οποίες αποκαταστάθηκαν κατά τα πρόσφατα έργα.

Το κτίριο και το πιάνο μπαρ

Πρόκειται για το πλέον επιβλητικό κτίριο, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής, αγνώστου αρχιτέκτονα. Όπως σημείωσε ο μηχανικός Άγγελος Κολώνιας από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το οποία εργάστηκαν εξαιρετικοί μηχανικοί και τεχνίτες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για την αποκατάστασή του υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, προκειμένου να αναδειχθεί με την πρέπουσα προσοχή.

2014-10-22 10.18.31Στο ισόγειο έχει αποκαλυφθεί ένα τζάκι, που είχε κρυφτεί επί ένα αιώνα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο όροφο υπάρχει ένα πιάνο μπαρ που “βλέπει” στο  μπαλκόνι του κτιρίου με θέα στην Παλιά Ξάνθη.

Την ξενάγηση στους επισκέπτες έκαναν η Προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Χρυσάνα Λάμπρου και ο Μηχανικός Άγγελος Κολώνιας.

To έργο είχε ξεκινήσει επί ημερών Γ. Παυλίδη στη Νομαρχία Ξάνθης όταν χρηματοδοτήθηκαν με πόρους της Νομαρχίας, η Μελέτη και οι πρώτες εργασίες. Στην περίοδο Γιαννακίδη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έγινε ο κύριος όγκος των εργασιών ενώ επί ημερών Παυλίδη στην Περιφέρεια ολοκληρώνεται και θα εγκαινιαστεί. Στις δηλώσεις του ο νέος Περιφερειάρχης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στον τόμο που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες, δεν αναφέρονται οι συντελεστές του έργου από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr