Ρωσικές απειλές: Δεν θα έχετε φυσικό αέριο το χειμώνα

12 Ιουλίου 201410:57

Ο γεωπολιτικός και ενεργειακός χάρτης της κόσμου είναι υπό διαμόρφωση, αναδεκνύοντας νέες συμμαχίες και νέα προβλήματα. Και μέχρι να διαμορφωθεί και να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες ένα σκληρό πόκερ με απειλές και μυστικές συμφωνίες είναι σε εξέλιξη που δημιουργεί τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης και κατακόρυφης ανόδου του ενεργειακού κόστος.
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η ενεργειακή συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα; Θα έχουμε φυσικό αέριο το χειμώνα; Θα κερδίσει η Ευρώπη το στοίχημα της ενεργειακής της ασφάλειας, δηλαδή της απεξάρτησής της από τη Ρωσία; Κι αν ναι πότε; Και ως τότε η Ρωσία που είναι γνωστή γιατί άμεσες και αποφασιστικές της κινήσεις θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια;
Στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ας ξανασκεφτούμε την Ευρώπη» κυριάρχησαν οι προβληματισμοί για το ενεργειακό μέλλον που τώρα διαμορφώνεται.
Αν το θελήσουμε …η μισή Ευρώπη το χειμώνα θα κρυώνει είπε απερίφραστα χθες ο Κ. Σιμόνοφ Επικεφαλής του National Energy Security Fund της Ρωσίας στο συνέδριο του Economist προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παλαιογίαννη Διευθύνοντας Συμβούλου της ΔΕΠΑ, που του είπε ότι με τα λόγια αυτά δυσφημεί το ρωσικό φυσικό αέριο και του θύμισε ότι οι εμπορικές συμφωνίες δεν αναιρούνται έτσι.
Σήμερα το 60% του φυσικού αερίου που διακινεί η ΔΕΠΑ στην Ελλάδα, έρχεται μέσω της Ουκρανίας, της χώρας που έχει διακόψει και εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα. «Τώρα το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλημα τί θα κάνουν όμως το χειμώνα;» Αναρωτήθηκε ο Ρώσος Αξιωματούχος, εξηγώντας ότι αν υπολογίζουν ότι θα πάρουν φυσικό αέριο από το transit, το αέριο που περνάει από την Ουκρανία για να διοχετευτεί σε άλλες χώρες, θα χρειαστεί να κλείσουν το transit. «Και τότε σημείωσε η κρίση φυσικού αερίου δνε θα οφείλεται στην πολιτική φυσικού αερίου της Ρωσίας.Γιατί εμείς εξηγήσαμε την κατάσταση εγκαίρως, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν αντιδρούν».
Μέσω της Ουκρανίας σήμερα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η μισή Ευρώπη. Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ελλάδα ,αλλά και οι χώρες Βουλγαρία,Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία, Σερβία, Μολδαβία. Αν η ρωσική προειδοποίηση επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να αναζητήσουν LNG και άλλες πηγές τροφοδοσίας, κάτι που θα δημιουργήσει ταυτόχρονη ζήτηση και μεγάλη άνοδο των τιμών, δηλαδή αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία.

Δείτε την παρουσίαση για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr