Ποτάμι Ξάνθης. Διένειμαν φυλλάδια στις παραλίες την Κυριακή

11 Αυγούστου 201410:19

Από το ΠΟΤΑΜΙ Ξάνθης εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου για τη δράση διανομής φυλλαδίου στις παραλίες της Ξάνθης, την Κυριακή:

«Με πολύ κέφι και όρεξη φίλοι – εθελοντές του Ποταμιού Ξάνθης μετέβησαν το πρωί της Κυριακής 10 Αυγούστου στις παραλίες Ερασμίου, Μάγγανων, Μυρωδάτου και Αβδήρων μοιράζοντας ένα φυλλάδιο που εκτός από το μήνυμα για τον αιγιαλό, είχε και μια ενδιαφέρουσα χρήση. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τις οδηγίες μετατρέπεται σε χωνάκι, που γίνεται τασάκι για να ακουμπάει κανείς το τσιγάρο του και να μαζεύει τις γόπες προκειμένου να τις πετάξει στη συνέχεια στα σκουπίδια. Οι λουόμενοι με ενδιαφέρον άκουσαν τις θέσεις του ποταμιού για τον αιγιαλό και ενημερώθηκαν για την χρήση του φυλλαδίου σε τασάκι.

Η πρότασή του Ποταμιού για τους αιγιαλούς

Ποτάμι Ξάνθης Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 (3)(1)Το Ποτάμι ενώνει την φωνή του με τους πολίτες και με κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα και ζητά να ανακληθεί το νομοσχέδιο για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Όπως έχει διατυπωθεί θα ωθήσει σε καταστροφή του περιβάλλοντος, θα μειώσει τα έσοδα από τον τουρισμό, θα δώσει υπερεξουσίες στην κεντρική διοίκηση και θα ενισχύσει την αυθαίρετη δόμηση.

1. Περιβάλλον: Θα επιτρέπεται να δίνονται άδειες για μόνιμες κατασκευές πάνω στην αιγιαλό πολύ πιο εύκολα απ΄όσο σήμερα, καθώς και να μπαζώνεται η θάλασσα. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι το κύμα, μόνιμα μπαρ πάνω στην άμμο, και τεχνητές ακτογραμμές. Το συμφέρον της κάθε επιχείρησης θα είναι να μεγιστοποιήσει την εντατική εκμετάλλευση της παραλίας που της έχει παραχωρηθεί, και το αποτέλεσμα θα είναι μια γενική καταστροφή των ακτών.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να αποτραπούν μόνο αν οι τοπικοί θεσμοί αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργούσαν άψογα, πράγμα που δεν ισχύει στην Ελλάδα, και δεν προβλέπουμε να ισχύσει σύντομα. Μέχρι τότε, η πιο αποτελεσματική προστασία πρέπει να είναι η γενική απαγόρευση μόνιμων κατασκευών στο αιγιαλό. Οι εξαιρέσεις πρέπει να είναι ελάχιστες και μόνο για λίγα ειδικά έργα (όπως ίσως υποδομές για υδροπλάνα), που θα προβλέπονται περιοριστικά στον νόμο.

2. Ανάπτυξη: Οι ρυθμίσεις του ΝΣ για την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού δεν πρόκειται να ενισχύσουν την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως ίσως νομίζει η κυβέρνηση, αλλά θα καταστρέψουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, στα στοιχεία του εκείνα που το διαφοροποιούν από άλλες παραθαλάσσιες χώρες, και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και απώλεια εσόδων για τα περισσότερα καταλύματα της χώρας. Όσοι έχουν ιδιοκτησίες στη γραμμή του αιγιαλού θα τον αποκλείσουν, και όσοι δεν διαμένουν σε αυτές θα δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερη παραλία. Θα πληγούν όλων των ειδών οι μονάδες, από τα φθηνά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τα ακριβά ξενοδοχεία μπουτίκ. Οι επενδύσεις για τουριστικές μονάδες που δεν είναι πάνω στην θάλασσα θα σταματήσουν, τα σπίτια στα νησιά και σε παράκτιες περιοχές θα απαξιωθούν.

Ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε και πέτυχε με βάση την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Η αλλαγή που επιδιώκει το ΝΣ θα καταστρέψει ένα στοιχείο επιτυχίας, χωρίς να βάλει στην θέση του κάτι καλύτερο. Γιατί ναι μεν υπάρχει μια μεγάλη αγορά για μεγάλες μονάδες με κλειστές παραλίες, αλλά σε αυτήν υπάρχει και πολύ ισχυρός παγκόσμιος ανταγωνισμός. Ενώ υπάρχει μια ανερχόμενη και ισχυρή τάση για το μικρό και ποιοτικό, που συνδυάζεται με εξερεύνηση του προορισμού. Σε αυτό η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλο πλεονέκτημα, και δεν πρέπει να το καταστρέψουμε μόνοι μας. Οι κλειστές παραλίες μπορούν να είναι ένα καλό επιμέρους τουριστικό προϊόν, αλλά μόνο ως εξαίρεση.

3. Υπερεξουσίες: Οι άδειες για παραχωρήσεις, κατασκευές και μπαζώματα περνούν σε πολλές περιπτώσεις στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, πράγμα που αποκλείει τον τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τον τουρισμό και τις υποδομές.

4. Αυθαίρετα: Η προοπτική για αναδρομική νομιμοποίηση κάθε είδους κατασκευής στον αιγιαλό θα παγώσει κάθε προσπάθεια να κατεδαφιστούν, ακόμα και όσες θα ήταν παράνομες και με τον νέο νόμο. Αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης, θα έπρεπε να ισχύει μόνο για ένα περιορισμένο κατάλογο ειδικών περιπτώσεων, όπως π.χ. για έργα στήριξης νόμιμων κτηρίων που κινδυνεύουν. Αλλά σε καμιά περίπτωση για κατασκευές παράνομης εμπορικής εκμετάλλευσης.»Ποτάμι Ξάνθης Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 (3)(1) Ποτάμι Ξάνθης Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 (2) Ποτάμι Ξάνθης Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 (3) potami paralies 1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr