Κρεμμυδόπιτα Αλσατίας- Pissaladiere

27 Μαρτίου 201022:00

pissaladier_finalΑυτή η κλασσική πίτα με κρεμμύδια και ελιές είναι η εκδοχή της pizza της επαρχιακής Γαλλίας.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι το σιγανό μαγείρεμα των κρεμμυδιών, για να βγάλουν τη γλύκα τους και η πικάντικη γεύση, που προσθέτουν τα φιλέτα της αντσούγιας.

Συστατικά συνταγής

Για την πίτα

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • νερό όσο πάρει
  • λίγο ανάλατο βούτυρο για το λάδωμα του ταψιού

Για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ½ κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 5-6 φυλαράκια φασκόμηλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 12 φιλέτα αντσούγιας σε λαδι στραγγισμένα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 20 μικρές μαύρες ελιές
  • 1 πρέζα θύμαρι

Οδηγίες συνταγής

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη και προσθέτουμε τη μαγιά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε και βάζουμε όσο νερό πάρει για να γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι. Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε στρογγυλό σχήμα πίτσας. Την τοποθετούμε σε χαμηλό ταψί που το έχουμε αλείψει με το βούτυρο. Με το χέρι μας σηκώνουμε τις άκρες της πίτας γύρω- γύρω και με τις άκρες των δαχτύλων μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ηρεμήσει μέχρι να φτιάξουμε τα υλικά που θα της προσθέσουμε από πάνω.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το φασκόμηλο. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν, να γλυκάνουν και να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Μετά από δεκαπέντε λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι, συνεχίζουμε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά το μαγείρεμα μέχρι να πιουν τα κρεμ μύδια τα υγρά τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για 45 λεπτά ακόμα.

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο από το τηγάνι και το στρώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στη ζύμη. Προσθέτουμε τις αντσούγιες και τις ελιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Σερβίρουμε την περίφημη πισαλαντιέρ ζεστή ή ακόμα καλύτερα σε θερμο κρασία δωματίου.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr