Πέφτει η «αυλαία» για τον ΕΟΠΥΥ

31 Δεκεμβρίου 201312:11

«Κλείνει» την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ, με την κατάργηση όλων των θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Όλοι οι εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – πρόκειται για συνολικά 8.691 εργαζόμενους. Από την κινητικότητα εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι μετά τα Θεοφάνεια θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα καταργήσει τις θέσεις στον ΕΟΠΥΥ και αυτόματα θα συστηθούν θέσεις στις υγειονομικές περιφέρειες όπου θα «μεταφερθούν» οι υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 ημέρες.

Παράλληλα με την κινητικότητα – διαθεσιμότητα του προσωπικού του Οργανισμού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί και τη δημιουργία του νέου ΕΟΠΥΥ, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ορίζει πως θα υπαχθούν τα Κέντρα Υγείας που τώρα υπάγονται στα νοσοκομεία καθώς και τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες αλλά και τις λεπτομέρειες αυτής της υπαγωγής και της νέας λειτουργίας τους.
Στόχος του υπουργείου είναι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα και ο νέος ΕΟΠΥΥ μέσα στον Φεβρουάριο.

Αρνητικοί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν για 6η εβδομάδα τις απεργίες και κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και ότι τους οδηγεί σε αυτοαπόλυση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των ιατρών ότι δεν θα χαθεί καμία θέση και ότι όλοι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας αποσαφήνισε ότι η ένταξη των γιατρών στο νέο σύστημα θα γίνει με τον μισθό που λαμβάνουν σήμερα (1.100 ευρώ καθαρά) και για 7ωρη εργασία (σήμερα εργάζονται 5,5 ώρες).

Ωστόσο, η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση είναι η κόκκινη γραμμή των γιατρών, όπως και η αξιολόγησή τους η οποία επίσης τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου. Η εναλλακτική που δίνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς είναι εφόσον δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να δέχονται ασφαλισμένους στο ιατρείο τους.

Ωστόσο, όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπουν στο νέο σύστημα ΠΦΥ θα λάβουν βαθμό κατόπιν κρίσης από ειδικό υπηρεσιακό όργανο –κατ’ αναλογία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα θέματα που αφορούν στις εφημερίες των γιατρών στο νέο σύστημα ΠΦΥ, το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία σε χώρους του ΕΣΥ, συνταξιοδοτικά ζητήματα, και το καθεστώς των συμβάσεων που θα έχουν με τον ΕΟΠΥΥ όσοι μείνουν εκτός του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr