Σύκα μαριναρισμένα σε γλυκό κρασί με παγωτό parfait

27 Σεπτεμβρίου 201004:43

syka_krasiΓλυκός και βελούδινος πειρασμός. Μην σκεφτείτε τις θερμίδες. Ναι, είναι πολλές, αλλά τίποτα μπροστά στην απόλαυση.

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

12 φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
400ml κρασί sauterne
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
5 κρόκους αυγών
125γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας
500ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε τα σύκα σε ένα μπωλ και καλύψτε τα με το γλυκό κρασί. Ρίξτε από πάνω το μέλι, καλύψτε το μπωλ και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να ασπρίσει. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ενσωματώστε την στο μίγμα με ένα κουτάλι. Βάλτε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης 8Χ22 εκατοστά και βάλτε το parfait στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Κόψτε το παγωτό σε 6 μεγάλα κομμάτια. Σερβίρετε κάθε κομμάτι μαζί με τα σύκα και περιχύνοντας με το γλυκό κρασί από τη μαρινάτα.

Tips:

– S.O.S. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας από τα ωμά αυγά, προτού τα χρησιμοποιήσουμε κάνουμε το εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά με κλειστό το μάτι και τα αφήνουμε για 3- 4 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα σπάμε και χρησιμοποιούμε τον κρόκο.
-Εκτός από sauterne μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό γλυκό κρασί προτιμάτε. Και στην Ελλάδα διαθέτουμε πολλά και εκλεκτά!
-Αν δεν διαθέτετε φόρμα σιλικόνης και έχετε μια μεταλλική, θα πρέπει να την καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί, έτσι θα μπορέσετε να ξεφορμάρετε το parfait όταν παγώσει εύκολα, χωρίς να χαλάσει το σχήμα του.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

ΥΓ. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο παλιό αρχοντικό του Στάθη Σαχίνη στην Υδρα.

Πηγή:http://www.yumm.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr