3454

ΟΟΣΑ: «Απελευθερώστε την Ελλάδα από το χρέος της»

30 Ιουνίου 201120:34

3454Αγωνιώδεις γίνονται πλέον οι εκκλήσεις επιφανών αναλυτών και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να λάβουν μια πραγματικά σημαντική απόφαση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους!

Παρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τη θεωρητική διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας μας για το επόμενο  διάστημα και με την γαλλο-γερμανική  πρόταση μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων σε βάθος χρόνου, οι αγορές δεν “πείθονται” πως αυτές οι λύσεις μπορούν να αποτελέσουν πανάκεια για το “ελληνικό πρόβλημα”, ούτε φυσικά αποτρέπουν το ρίσκο μιας μελλοντικής χρεοκοπίας και κατ΄επέκταση ενός ντόμινο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ενδεικτική είναι  η δήλωση-βόμβα του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα, ευθέως δηλώνει πως η Ελλάδα “πρέπει  να απελευθερωθεί από το βαρύ της  χρέος ώστε να ανακάμψει η οικονομία  της”.

Ο κύριος Γκουρία  χαρακτηριστικά τονίζει πως δεν  μπορεί να συνεχίσουν “να απορροφούνται  τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων από τους πιστωτές” (!) και δηλώνει  ευθέως πως όλες οι προτεινόμενες  από την ΕΕ λύσεις είναι “προσωρινές  και όχι μακροπρόθεσμες”. Καταλήγει δε λέγοντας πως “θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να ακολουθήσει μία πολιτική που θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα στην ανάκαμψη της οικονομίας της”.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του  καθηγητή του Harvard Nίαλ Φέργκιουσον, στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Ο κύριος Φέργκιουσον τονίζει πως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το τεράστιο “παλαιό” χρέος της, το οποίο δεν εξυπηρετείται, ούτε αντιμετωπίζεται από τις “λύσεις” των Ευρωπαίων εταίρων της, χαρακτηρίζει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ως προσωρινό φάρμακο και προτείνει ευθέως την επιβολή ενός haircut στο χρέος που διακρατούν σήμερα ιδιώτες επενδυτές.

“Είναι προτιμότερη μια επώδυνη λύση από την παρατεταμένη αγωνία που κυριαρχεί σήμερα”. Ο κύριος Φέργκιουσον κατηγορεί ευθέως τους Ευρωπαίους πολιτικούς για πολιτικές επιλογές “υψηλού ρίσκου” που ακολουθούν στην περίπτωση της Ελλάδας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μετάσταση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια σε περίπτωση “πιστωτικού γεγονότος” στην χώρα μας.

Μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο το θεωρεί πιθανό ακόμα και στην περίπτωση που επιλεγεί ως ακραία λύση η έξοδος της Ελλάδας από  το ευρώ και η επιστροφή της  στη δραχμή, αφού εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα πλήξει καίρια το ευρώ και  την ευρωπαϊκή οικονομία…

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δηλώνει ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή μάλλον μια “διόρθωση” παλαιότερων καταχρήσεων, παρά εφαρμόζει μια θεραπεία λιτότητας.

“Αυτό που αποκαλούμε σήμερα λιτότητα είναι η διόρθωση σε πολλές περιπτώσεις ασύνετων περασμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί” δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Τρισέ απαντούσε σε ερώτηση ενός βουλευτή για τη θεραπεία λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

“Η αύξηση των μισθών σ’ αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” ανέφερε ως παράδειγμα ο Τρισέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση”, για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της, για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκλίσεις στο μέλλον, ιδιαίτερα καθιστώντας περισσότερο αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr