Οι Ξανθιώτες αιγοπροβατοτρόφοι αντιδρούν για τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης λόγω κορονοϊού

21 Μαΐου 202013:35

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ξάνθης μαζί με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διαμαρτύρονται για τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης λόγω κορονοϊού. 

Συγκεκριμένα, οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής μας αναφέρουν πως προκρίνεται η κατανομή του ποσού της ζημιάς, που υπολογίστηκε στοχευμένα την περίοδο των μέτρων για τον κορονοϊό, στο κρέας των αμνοεριφίων που πούλησαν συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι, σε όσους έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα, με τη μορφή της οριζόντιας ενίσχυσης. Αυτό προωθείται με δεδομένο ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν παραδίδουν γάλα, άρα αποκλείονται από την ενίσχυση με αυτό τον τρόπο. Ταυτόχρονα, το πόσο που αντιστοιχεί στο κάθε ζώο θα είναι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κτηνοτρόφων, κάτω από 4 ευρώ αφού την ενίσχυση αυτή τη μοιράζονται πολλαπλάσια ζώα και δικαιούχοι από αυτούς που είχε πληγεί το προϊόν τους και που υπολογίστηκε η ζημιά.

“Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να στηριχτεί με καμιά λογική τεκμηρίωση και είναι άδικη γιατί αποκλείει αιγοπροβατοτρόφους που δεν πωλούν γάλα κι έχουν έσοδο από την παραγωγή τους μόνο από το κρέας και γιατί η οικονομική ζημιά των εκμεταλλεύσεων συγκεκριμένων κτηνοτροφών, δεν είναι δυνατό να μοιράζεται ως ενίσχυση σε κτηνοτρόφους που πολλοί από αυτούς, δεν έχουν καμιά οικονομική ζημιά την περίοδο αναφοράς, από τα μετρά για τον κορονοϊο. Οι αιγοπροβατοτρόφοι που αποκλείονται, είναι κυρίως κάτοικοι νησιωτικών, παραμεθόριων περιοχών αλλά και περιοχών που βρίσκονται εκτός διαδρομής εσκομισης των μεταποιητών γάλακτος.” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι υπερασπίζονται τον τρόπος κατανομής με ενίσχυση των σφάγιων κατά κεφαλή με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των σφαγίων που αυτή έχει υπολογιστεί. Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν τα ελαφριά σφάγια, θα αδικηθούν τα βαριά σφάγια και θα πληρωθούν δίκαια όσα σφάγια ήταν κοντά στο μέσο όρο, όπως περίπου έγινε και στην Ισπανία.

Ένας άλλος τρόπος που υποδεικνύουν είναι η ενίσχυση κατά κεφαλή των θηλυκών αιγοπρόβατων (μάνες) όσων κτηνοτρόφων είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς, με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των θηλυκών αιγοπροβάτων όλων των εκμεταλλεύσεων που είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν αυτοί που πούλησαν λίγα αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο και αυτοί που κράτησαν πολλά θηλυκά αναπαραγωγής, λόγω των χαμηλών τιμών και θα αδικηθούν αυτοί που πούλησαν πολλά αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο. Η ενίσχυση με τον τρόπο αυτό θα είναι πολύ υψηλότερη, αφού θα αποκλειστούν όσοι δεν είχαν καμιά ζημιά από τα μέτρα για τον κορονοϊο.

Ταυτόχρονα, οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού και της περιφέρειας εφιστούν την προσοχή των ελεγκτικών μηχανισμών λέγοντας: “Να σημειωθεί ότι και με τους δύο παραπάνω τρόπους, οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν ζώντα ζώα για σφαγή ή για πάχυνση, την περίοδο αναφοράς θα είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, αφού ο κωδικός εκμετάλλευσης του κτηνοτρόφου, που γεννήθηκε το σφάγιο στην εκμετάλλευσή του, παραμένει ο ίδιος και στη σφαγή. Άρα επιλέξιμος για να ενισχυθεί δεν μπορεί να είναι ο μεσάζων παχυντής. Αν τελικά προκύψουν διαφορές σίγουρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr