Η Μέρκελ θέλει να πληρώσει ο Νότος για τους Γερμανούς

18 Απριλίου 201312:19

Αν ακούγατε ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς θα το πιστεύατε; Διαβάστε παρακάτω κάτι που αν δεν σας βγάλει από τα ρούχα σας, σίγουρα θα σας προκαλέσει το ενδιαφέρον…

Der Spiegel: «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους». Με αυτό τον άκρως προκλητικό τίτλο το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού απεικονίζει έναν Έλληνα επάνω σε έναν γάιδαρο να μεταφέρει τεράστιους σάκους με χρήματα… κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε μια αμφιλεγόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».

Εξοργισμένοι οι Γερμανοί – όταν διαπιστώνουν ότι βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης – δράττονται της ευκαιρίας και σπεύδουν να προβάλλουν με εκτενές ρεπορτάζ τη μεγάλη «απάτη» με τις χώρες που περνούν κρίση.

Η ΕΚΤ κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ.

 

Συντάκτες και ανταποκριτές του ξένου μέσου αναρωτιούνται… «Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;», «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη ”’σκλάβοι” να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;». Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση μέσα από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ, δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος; «Φτωχή Γερμανία!». Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω – διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω – διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;», επισημαίνει στη λεζάντα.

Η μελέτη διεξήχθη σε 62.000 νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ και βάσει στοιχείων της περιόδου 2007 – 2011.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2008-2010, η μέση περιουσία των πολιτών στο Λουξεμβούργο ήταν 397.800 ευρώ, στην Κύπρο 266.900 ευρώ και στην Μάλτα 215.900 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για την Φινλανδία 85.500 ευρώ.

Από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και στην Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ.

Οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ αντίστοιχα.

Στην μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ακόμη ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος αντίλογος από μερίδα ειδικών σε οικονομικά θέματα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο λόγος είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες, που εν πολλοίς καθορίζουν, το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό δεν συνυπολογίζονται.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr