Γιατί πρέπει να τακτοποιήσω το αυθαίρετό μου μέχρι τις 8/2/1016. Tης αρχιτέκτονα Μαρίας Ρήγα

6 Ιανουαρίου 201621:19

 Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν προβεί στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους από τότε που άρχισε να ισχύει ο νόμος ν. 4014/11. Από τότε ο νόμος άλλαξε άρχισε να ισχύει ο ν. 4178/13 ο οποίος θα ισχύει μέχρι τις 8/2/2016. Πολλοί θα θεωρήσουν πως η τακτοποίηση αυθαιρέτων είναι άλλη μια οικονομική επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν αυθαίρετο αλλά στην περίπτωση μας έχει γίνει αναγκαίο κακό.

Ήδη από το 2012 έχει αρχίσει να ισχύει νόμος που δεν επιτρέπει καμία δικαιοπραξία, συμβολαιογραφική πράξη, μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο αν δεν έχει χορηγηθεί βεβαίωση μηχανικού. Για να χορηγηθεί μια τέτοια βεβαίωση, πρέπει το ακίνητο να μη διαθέτει αυθαίρετα και αν διαθέτει να είναι τακτοποιημένα με έναν από τους νόμους που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς.

Ακούγονται πολλά περί νομοθεσίας αυθαιρέτων αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Το υπουργείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο νόμος ν. 4178/13 δεν πρόκειται να πάρει άλλη παράταση. Υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί νέος νόμος περί αυθαίρετων κατασκευών, ο οποίος όμως δε θα εντάσσει στο πλαίσιο του τόσες αυθαιρεσίες όσες αυτός που ισχύει τώρα. Δηλαδή, θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο όλο και λιγότερα είδη αυθαιρεσιών, για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο σενάριο είναι η μη διακοπή ισχύος του νόμου, αλλά η συνέχιση του με τη διαφορά ότι κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν ή αδιαφόρησαν ή σε όσους αδυνατούσαν λόγω οικονομικής κρίσης. Εξετάζεται δηλαδή το ενδεχόμενο να λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός παιδιών, η ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων κτλ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα εκτός ρύθμισης, τα οποία δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα μπορούν να υπαχθούν στο νέο νόμο. Όπως και να έχει θα ήταν προτιμότερο όσοι έχετε ακίνητα να προβείτε στην τακτοποίηση αυτών με τον υπάρχοντα νόμο, προκειμένου να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Ο νέος νόμος αναμένεται να έχει εκδοθεί και ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.αυθαιρετα

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr