Φώς στο Εβραϊκό Νεκροταφείο της Ξάνθης

8 Ιουνίου 201613:10

«Έσπασαν» τη σιωπή του. Το εβραϊκό νεκροταφείο της Ξάνθης βλέπει ξανά το φως και έλκει και πάλι το ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα μέρος που ήταν ξεχασμένο και είχε βανδαλιστεί πολλές φορές είτε από χρυσοθήρες , είτε από μισαλλόδοξους. Τώρα η εικόνα του έχει αποκατασταθεί πλήρως «Λάμπει στον Ήλιο» δηλώνει ο κος Βασίλης Αϊβαλιώτης υπεύθυνος του ΠΑΚΕΘΡΑ που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή της αποκατάστασης και την έφερε εις πέρας.

«Έχουμε αποκαταστήσει τα σπασμένα, χαμένα μέρη, έχει καθαριστεί ο χώρος, έχει φροντιστεί το μάρμαρο » δηλώνει ο κος Αϊβαλιώτης μιλώντας με θλίψη για την προτεραία εικόνα του κοιμητηρίου, αλλά με ενθουσιασμό για την εικόνα που παρουσιάζει τώρα.

Ο παλαιότερος τάφος που εντοπίστηκε είναι του 1910 και ο τελευταίος του 1937. «Οι Εβραίοι της Ξάνθης είχαν την ίδια τραγική τύχη με τους Εβραίους της υπόλοιπης χώρας» δηλώνει ο κος Αϊβαλιώτης εξηγώντας ότι το 1943 στο δρόμο για την Τρεπλίνκα δολοφονήθηκαν και οι 550 Εβραίοι της Ξάνθης μαζί με όλους τους άλλους της αν. Μακεδονίας Θράκης. Έκτοτε, το νεκροταφείο ήταν έρημο, εγκαταλελειμμένο, πότε –πότε γινόταν η κοπή των χόρτων και ως εκεί.

Η πλειοψηφία των Εβραίων της Ξάνθης ήταν άνθρωποι του μεροκάματου και μικρό επαγγελματίες. Ανάμεσα τους και δεκαπέντε περίπου άτομα που μεγαλουργούσαν, όπως ο Ισαάκ Ντανιέλ που έχτισε το σπίτι το οποίο σήμερα «λαθραία το λένε «το σπίτι που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις», λάθος μέγα. Ο Ισαάκ Ντανιέλ έζησε 35 χρόνια και πέθανε σ’ αυτό το σπίτι και για κάποια χρέη προς το ελληνικό δημόσιο περιήλθε στη δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου. Ο Χατζιδάκις έζησε εκεί 2,5 χρόνια, από 3,5 έως 6 ετών».

evraiki-kinotita-xanthis-4

Τι ήταν αυτό, όμως, που τους οδήγησε να αναδείξουν αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μνήμης;

«Το ΠΑΚΕΘΡΑ από πολύ παλιά είχε ασχοληθεί με τους Εβραίους, έχουμε ήδη δύο εκδόσεις για τους Εβραίους της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Τα μάτια μας ήταν πάντα στραμμένα προς το νεκροταφείο, όπως και στον Ισαάκ Ντανιέλ, ο τάφος του ήταν κατεστραμμένος σε εφτά – οκτώ κομμάτια πεταμένα στη γη, τώρα έχει αποκατασταθεί. Ξέραμε για την ύπαρξη του κοιμητηρίου και λέγαμε ότι αυτό είναι μια ξεφτίλα της πόλης των Ξανθιωτών, δικιά μας, προσωπικά και συλλογικά,ξεφτίλα, αυτό μας οδήγησε να το αναδείξουμε. Ήταν Ξανθιώτες, έχασαν τη ζωή τους και τους ξέχασαν όλοι», αναφέρουν στην ΕΡΤ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr