KARAVASILI

“Δήμαρχοι έπαιρναν μίζες για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στους Δήμους τους!”

1 Σεπτεμβρίου 201115:13

KARAVASILIΣοκαριστικές καταγγελίες ότι δήμαρχοι ελάμβαναν παλαιότερα «μίζες» για να επιτρέπουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων εντός των ορίων των δήμων τους έκανε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη στη Βουλή.

Ενημερώνοντας τα μέλη της ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος ανέφερε επί συγκεκριμένα ότι «παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών».

Επίσης, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ίδια μετέφερε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον προβληματικό τομέα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Όπως είπε «ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί σήμερα να επικρατεί χάος πανελλαδικά με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση».

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από την νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί».

Σύμφωνα δε με στοιχεία που παρουσίασε, στην χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυμαστικών απόβλητων κάθε χρόνο, εκ των οποίων 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.

Παρά ταύτα, είπε ότι παρατηρείται βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν όταν τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων έφταναν στα νοσοκομεία σταθμεύοντας στον αύλειο χώρο δίπλα στους επισκέπτες, ενώ οι εργάτες χωρίς να ζυγίζουν τις σακούλες –πολλές εκ των οποίων σκίζονταν- τις φόρτωναν όπως – όπως στα μη κατάλληλα οχήματα. «Αυτή η εικόνα ευτυχώς βελτιώνεται», είπε η κυρία Καραβασίλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό που δεν έχει βελτιωθεί είναι: ποιο είναι το ταξίδι που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μαζί με τα υπόλοιπα επικίνδυνα βιομηχανικά ακόμα και από τη στιγμή που μεταφέρονται από επίσημες εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες, για να πάνε σε χώρους αποστείρωσης ή αποτέφρωσης ή και στο εξωτερικό». Το ερώτημα που εγείρεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι εάν τελικά καταλήγουν στους χώρους αυτούς και ποιες ποσότητες αποβλήτων ή ποιες «χάνονται» στον δρόμο.

Η ίδια έκανε γνωστό ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, κάτι που οδήγησε σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης, μέσα σε έξι μήνες το συγκεκριμένο νοσοκομείο αυτό παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.

Από ερωτηματολόγιο που έστειλαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο οποίο απάντησαν 177, με περίπου 30.000 κλίνες, διαπιστώθηκε ότι:

– Περιβαλλοντική αδειοδότηση είχαν μόνον τα 29 (ποσοστό 16%), κάτι που σημαίνει ότι μεγάλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά «δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάρουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση», όπως σχολίασε η κυρία Καραβασίλη.

– Τα 135 δεν είχαν υποβάλλει ποτέ αίτημα για περιβαλλοντική αδειοδότηση και μόνο 13 είχαν υποβάλει αίτηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

– Μόνον εννέα είχαν άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

– Τα 164 αγνοούσαν ότι θα έπρεπε να έχουν άδεια διαχείρισης και μόνον 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.

– Άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων είχαν μόνο 14 από τα 177, αφού τα 159 δεν το γνώριζαν και 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.

– Με εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης βρέθηκαν περισσότερα από 80, ενώ 68 δεν είχαν και 27 είχαν ξεκινήσει να εκπονούν κανονισμό.

Από τις συγκριτικές μελέτες που έκαναν οι επιθεωρητές προκύπτει ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα είναι 60 τόνοι για κάθε αποστείρωση εντός των μονάδων σε αντίθεση με 12.321 τόνους που πάνε στην Θεσσαλονίκη, όπου μόνον εκεί υπάρχει αποστειρωτής, 1.000 τόνοι που πάνε για αποτέφρωση εντός των νοσοκομειακών μονάδων και 3.500 τόνοι εκτός, ενώ 132 τόνοι από αυτούς που δηλώνονται είναι άγνωστο πού πάνε!

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης «έγιναν κάποια πράγματα, όμως είναι μικρά και απέχουν πολύ ακόμη από την επίλυση του προβλήματος», ενώ σχολίασε ότι ίσως πρέπει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων να γίνεται με κριτήριο την συμμόρφωσή τους στην νομοθεσία για τα απόβλητα. Πάντως με απόφαση της επιτροπής θα κληθούν άμεσα να ενημερώσουν την Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Λ.Σταυρόπουλος / ΒΗΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr