tsiakalos_paidagogiko

Mε 21 εισακτέους ξεκινά η νέα εποχή μετά την ΕΠΑΘ. Δηλώσεις Καθηγητή Γ. Τσιάκαλου

21 Σεπτεμβρίου 201105:22

tsiakalos_paidagogikoΟ νέος Τομέας Μειονότητας, το ειδικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που αντικαθιστά την ΕΠΑΘ, η οποία κλείνει, ξεκινά τη λειτουργία της στο Παιδαγωγικό Τμήμα.

Υπεύθυνος όλης της διαδικασίας  είναι ο Καθηγητής του ΑΠΘ στο τομέα Παιδαγωγικής και Kοινωνικού Aποκλεισμού Γιώργος Τσιάκαλος. Ο γνωστός καθηγητής μίλησε στην ΕΡΑ Κομοτηνής και το δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλο για το νέο ξεκίνημα. 

Δάσκαλοι όπως όλοι με ειδίκευση στη μειονοτική εκπαίδευση.

Όπως τόνισε, βασικό ζητούμενο είναι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία να διαθέτουν της ίδιας ποιότητας κατάρτιση με τους υπόλοιπους δασκάλους, δηλαδή να εκπαιδεύονται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Έτσι στο εξής οι εκπαιδευτικοί της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πετυχαίνουν την εισαγωγή της στο Τμήμα  μέσω των Πανελληνίων και θα ακολουθούν όλο το πρόγραμμα και τα υποχρεωτικά μαθήματα που παρακολουθούν οι υπόλοιποι φοιτητές.

Όσοι επιθυμούν να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, θα παρακολουθούν, ως προαιρετικά,  τα μαθήματα στον ειδικό Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης (με εξειδίκευση στα Τουρκικά, το Ισλάμ, τον πολιτισμό της Θράκη, τη μειονοτική εκπαίδευση στην Ευρώπη). Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να διδάξουν σε όλα τα σχολεία της χώρας και της Ευρώπης, ενώ η μειονοτική εκπαίδευση θα τροφοδοτείται από αυτούς τους πτυχιούχους. (Η αναλογία 60-40% μεταξύ υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων τηρείται όπως σε όλους τους φοιτητές)

Εξομοίωση των μειονοτικών με τους χριστιανούς δασκάλους και των νέων αποφοίτων με τους ΕΠΑΘίτες

21 υποψήφιοι της μειονότητας έχουν ήδη πετύχει την εισαγωγή τους στο σχετικό τμήμα (η πρόσβαση στο οποίο είναι ελεύθερη για όλους τους υποψήφιους), όπως ανέφερε ο Καθηγητής Γ. Τσιάκαλος. Παράλληλα με την ριζική αλλαγή και αναβάθμιση της παρωχημένης εδώ και δεκαετίες εκπαίδευσης των μειονοτικών δασκάλων, φαίνεται ότι διακόπτεται η εισαγωγή για αποφοίτους των  Ιεροσπουδστηρίων, βάζοντας τέλος σε μια στρεβλή αντίληψη που επικράτησε. Παράλληλα με τη λειτουργία του νέου τμήματος και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, θα γίνει μια προσπάθεια για εξομοίωση και επιμόρφωση των δασκάλων της ΕΠΑΘ ώστμε να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων, κάτι που θα γίνει σύντομα από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

«Με ενδιαφέρει στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς όλοι οι φοιτητές της μειονότητας να επιτύχουν στα μαθήματά τους. Θέλουμε οι αδυναμίες που έχουν δημιουργηθεί στο σχολικό περιβάλλον να αντιμετωπιστούν μέσα στο Πανεπιστήμιο», επεσήμανε ο Γιώργος Τσιάκαλος, επισημαίνοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαφορά του επιπέδου λόγω του βαθμού πρόσβασης ανάμεσα στους μειονοτικούς  (με ποσόστωση) και τους υπόλοιπους μαθητές που εισέρχονται στο Τμήμα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης (με βαθμό άνω του 17). Στόχος, όπως σημειώνει, είναι αποφοιτώντας οι μειονοτικοί φοιτητές να είναι δάσκαλοι υψηλού επιπέδου, όπως οι συμφοιτητές τους.

Η απόφαση για τη μεταρρύθμιση.

Πριν από λίγους μήνες η τέως Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλεια Δραγώνα, που επιβλέπει την κρίσιμη μετάβαση στο νέο τμήμα, μιλώντας στο XanthiPress.gr είχε αναφέρει ότι η πολυθρύλητη διακοπή λειτουργίας της ΕΠΑΘ ήταν τελικά πολύ πιο εύκολη από ότι αναμενόταν, αναφερόμενη στην μεγάλη συζήτηση και τους  φόβους των τελευταίων δεκαετιών για την κατάργησή της και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης.

8 Μέλη ΔΕΠ θα υπάρχουν στον ειδικό Τομέα της Μειονοτικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναδειχτεί το υψηλό πανεπιστημιακό επίπεδο του Τομέα.Ο Γιώργος Τσιάκαλος, Καθηγητής του ΑΠΘ, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη επιστημονική δράση γύρω από τα ζητήματα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά έχει επιδείξει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θράκη. Όπως  επεσήμανε στη συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κομοτηνής και το Σαμή Καραμπουγιούκογλου,  μέλημά του είναι να διδάσκουν καθηγητές με υψηλό επιστημονικό επίπεδο που θα προσδίδουν κύρος στη μειονοτική εκπαίδευση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr